Kanberoje oro užterštumas 26 kartus viršijo kritinį lygį | Diena.lt

KANBEROJE ORO UŽTERŠTUMAS 26 KARTUS VIRŠIJO KRITINĮ LYGĮ

Ketvirtadienį Australijos sostinėje Kanberoje oro užterštumas 26 kartus viršijo kritinį lygį „pavojinga gyvybei“ dėl miško gaisrų pietrytinėje žemyno pakrantėje. Tai pranešė laikraštis „The Canberra Times“.

Kanbera – vienintelis sostinės regiono miestas. Leidinio duomenimis, dėl smogo Kanberoje uždaryti muziejai, parkai, turistų lankomos įžymybės, taip pat beveik visi sporto objektai. Jos centre esantis Australijos nacionalinis universitetas uždarė studentų miestelius ir auditorijas, o Australijos paštas nebegabena siuntų iš Kanberos ir į ją, šeši jo skyriai nedirba. Butų ir biurų miesto centre savininkai turėjo išjungti priešgaisrinio saugumo sistemas, nes dėl smogo vis suveikdavo dūmų davikliai.

Sveikatos apsaugos departamentas įspėjo apie pavojingą oro užterštumo lygį ir rekomendavo sostinės gyventojams ir svečiams kuo mažiau būti atvirame ore. „Miško gaisrų sukeltas tirštas smogas tikriausiai dengs miestą kelias dienas. Jo neigiamas poveikis sustiprės savaitgalį, kai nusistovės karštesni orai, todėl mes rekomenduojame visiems Kanberos gyventojams vengti fizinio aktyvumo lauke“, – sakoma žinybos pranešime.

Smarkūs miško gaisrai siaučia rytinėje Australijos pakrantėje nuo praėjusių metų spalio vidurio. Ugnis apėmė dideles teritorijas žemyno pietryčiuose, Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose, keli regionai pietinėje pakrantėje uždaryti turistams, o jų gyventojams duotas nurodymas skubiai evakuotis.

Gaisrai jau sunaikino daugiau kaip 4 milijonus hektarų miško, liepsnose žuvo mažiausiai 15 žmonių, tarp jų – trys ugniagesiai, dar 17 žmonių dingo be žinios. Sudegė daugiau kaip 1,3 tūkstančio gyvenamųjų namų, apie 2,5 tūkstančio administracinių ir ūkinių pastatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS