Karas: ukrainiečių pajėgos naktį numušė 17 iš 21 rusų paleisto drono | Diena.lt

KARAS: UKRAINIEČIŲ PAJĖGOS NAKTĮ NUMUŠĖ 17 IŠ 21 RUSŲ PALEISTO DRONO

Nuo gegužės 13-osios vidurnakčio Ukrainos gynybos pajėgos sunaikino 17 Rusijos paleistų iranietiškų dronų „Shahed-136/131“.

Tai „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgos, kuriomis remiasi „Ukrinform“.

Gautomis žiniomis, vidurnaktį priešas „Shahed-136/131“ tipo dronais atakavo Ukrainą iš šiaurės ir pietų. Iš viso užfiksuotas 21 paleidimas. Naudojant priešlėktuvinę raketinę ginkluotę, naikintuvus, mobiliąsias ugnies grupes buvo sunaikinta 17 bepiločių skraidyklių.

„Deja, priešo dronai smogė infrastruktūros objektams Chmelnyckio srityje. Vietos valdžia ir tarnybos šalina atakos padarinius“, – sakoma pranešime.

Be to, naktį į šeštadienį buvo sunaikintas Rusijos operatyvinio-taktinio lygio dronas „Orlan-10“.

Praėjusią parą, gegužės 12-ąją, Ukrainos oro gynybos daliniai sunaikino keturias Rusijos „Lancet“ tipo bepilotes skraidykles.

Ukrainos oro pajėgų taktinė aviacija atliko dešimtis skrydžių.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, stiklo šukės sužeidė penkis žmones, kai priešo dronas smogė pramonės objektui Chmelnyckio srityje.

Naktį Lvivo ir Chmelnyckio srityse griaudėjo sprogimai

Naktį į šeštadienį Ukrainos vakaruose esančioje Lvivo srityje buvo paskelbtas oro pavojus ir griaudėjo sprogimai.

Tai pranešė „Ukrinform,“ remdamasi žiniasklaida ir stebėjimo grupėmis.

Kaip informuoja „Espresso“, apie 4 val. 25 min. Lvivo srityje pasigirdo du sprogimai, panašūs į oro gynybos darbą. Oro pavojus regione buvo paskelbtas tik vėliau, apie 5 val. 05 min. Po to skirtingose ​srities vietose buvo girdėti dar keli sprogimai.

Oficialiai apie sprogimų priežastis ir padarinius nebuvo pranešta. Gyventojai raginami likti slėptuvėse.

Neramu ir Chmelnyckio srityje. Apie sprogimus ten pranešė Chmelnyckio miesto vadovas Oleksandras Symčyšynas.

Chmelnyckio žurnalistai informavo apie aštuonis sprogimus, kurie buvo girdėti per pastarąsias dvi valandas mieste ir netoli jo.

Be to, oro pavojus buvo paskelbtas Odesos, Mykolajivo, Chersono ir Zaporižės srityse.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, naktį į šeštadienį okupantai rusai raketomis smogė Mykolajivui.

EPA-ELTOS nuotr.

V. Zalužnas papasakojo, kaip jis supranta pergalę kare su Rusija

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas atskleidė, kad jam pergalė kare su Rusija, be Ukrainos teritorijų išvadavimo iš okupantų, taip pat reiškia labai modernios ir galingos Ukrainos armijos, kuri neleistų Rusijai pakartoti tokios agresijos, sukūrimą.

Generolas tai papasakojo interviu Ukrainos žurnalistui Dmytro Komarovui, praneša UNIAN.

„Mūsų pergalė – tai vienareikšmiškai visos okupuotos Ukrainos teritorijos išlaisvinimas. Turi būti išvaduota visa teritorija, bet to dar nepakanka. Ukrainos valstybė turi padaryti viską, kad tai, kas įvyko ir prasidėjo 2022 metų vasario 24-ąją, niekada nepasikartotų“, – pareiškė jis.

Anot vyriausiojo vado, Ukrainoje turi būti sukurta tokia karinė institucija, kuri niekada nesuteiks rusams galimybės viską pakartoti.

„Tad mums pergalė – tai išlaisvintos teritorijos ir galingos, itin modernios ir didelės Ukrainos ginkluotosios pajėgos, kurios neleis Rusijai pakartoti to, kas atsitiko ir vyksta dabar. Štai kas yra pergalė“, – pabrėžė V. Zalužnas.

Mūsų pergalė – tai vienareikšmiškai visos okupuotos Ukrainos teritorijos išlaisvinimas.

Jis pridūrė, jog pasaulyje yra valstybių, kurios savo elgesiu parodo, kad jų geriau neliesti, ir kaip tokios šalies pavyzdį nurodė Izraelį. Pasak generolo, jis jau turi idealios Ukrainos kariuomenės viziją.

V. Zalužnas taip pat pažymėjo, kad Ukrainos kariškiai nuo 2014 metų moraliai ir fiziškai ruošėsi naikinti  priešą. Anot jo, aštuonerius metus trukęs karas užgrūdino ukrainiečius ir pagerino Ukrainos kariuomenę. Todėl Ukraina plataus masto invazijos pradžioje įstengė duoti atkirtį priešui, ko rusai nesitikėjo.

Ukraina praneša, kad jau sunaikinta 198 260 okupantų rusų

Ukrainos kariškiai pastarąją parą sunaikino dar 590 okupantų rusų. O iš viso nuo 2022 metų vasario 24 d. iki 2023 metų gegužės 13 d. Rusijos armija Ukrainoje jau neteko apie 198 260 kareivių.

Tai penktadienį pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

Be to, per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 3 751 tanko, 7 307 šarvuotųjų kovos mašinų, 3 095 artilerijos sistemų, 561 reaktyvinės salvinės ugnies sistemos, 314 oro gynybos priemonių, 308 lėktuvų, 294 sraigtasparnių, 2 665 dronų, 970 sparnuotųjų raketų, 18 laivų, 6 011 automobilių, 402 specialiosios technikos vienetų.

Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Per parą Rusijos kariškiai į Chersono sritį paleido 445 sviedinius, žuvo du žmonės

Pastarąją parą, gegužės 12-ąją, Rusijos kariškiai 88 kartus apšaudė Chersono sritį, du žmonės žuvo, dar keturi buvo sužeisti.

Kaip rašo „Ukrіnform“, Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas tai pranešė šeštadienį „Telegram“ kanale.

„Per pastarąją parą priešas surengė 88 apšaudymus, iš sunkiosios artilerijos, „Grad“ sistemų, tankų, dronų ir lėktuvų paleisti 445 sviediniai“, – informavo pareigūnas.

Pasak jo, Chersoną Rusijos pajėgos apšaudė 15 kartų.

„Rusijos kariškiai pataikė į srities gyvenviečių gyvenamuosius kvartalus, švietimo įstaigos pastatą ir teritoriją Chersone, Bilozerkos kaimo tarybos pastatą Chersono rajone“, – pranešė jis.

Dėl agresorių veiksmų du žmonės žuvo, o dar keturi buvo sužeisti.

O. Prokudinas pridūrė, kad iš išvaduotos Chersono srities teritorijos evakuoti dar 56 žmonės.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, gegužės 11 d. Rusijos kariuomenė 80 kartų apšaudė Chersono sritį, vienas žmogus žuvo, o dar keturi buvo sužeisti.

Britų žvalgyba: rusų traukimasis iš pozicijų prie Bachmuto byloja apie problemas Rusijos armijoje

Rusų traukimasis iš pozicijų prie Bachmuto byloja apie problemas Rusijos armijoje, konkrečiai – apie patikimų dalinių stygių.

Tai šeštadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Britų žvalgyba patvirtina, kad per pastarąsias keturias dienas Rusijos 72-osios motorizuotųjų šaulių brigados daliniai tikriausiai atsitraukė iš savo pozicijų pietiniame Bachmuto ruožo flange. Ukrainos pajėgos susigrąžino mažiausiai kilometrą teritorijos.

Rusijai šis rajonas turi taktinę reikšmę, kadangi tai – placdarmas vakarinėje Donecko-Donbaso kanalo pusėje.

Žvalgyba pažymi, kad 72-oji brigada, priklausanti Rusijos 3-iajam armijos korpusui, buvo nepakankamai pasirengusi mūšiams. Jos permetimas į frontą rodo, kad Rusijos armija susiduria su problemomis.

„Jos dislokavimas tokiame svarbiame sektoriuje patvirtina, kad Rusijai labai trūksta patikimų kovinių dalinių“, – konstatuoja Didžiosios Britanijos pareigūnai.

Portalas primena, jog Rusijos samdinių grupuotės „Vagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas neseniai pareiškė, kad 72-oji brigada pabėgo iš pozicijų prie Bachmuto. Vėliau Ukrainos kariai patvirtino šią informaciją.

Vokietija perduos Ukrainai didžiausią nuo karo pradžios karinės pagalbos paketą

Vokietijos vyriausybė rengia dar vieną karinės pagalbos Ukrainai paketą, didžiausią nuo Rusijos sukelto plataus masto karo pradžios. Jo vertė – apie 2,7 mlrd. eurų.

Tai šeštadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Vokietijos leidiniu „Spiegel“.

„Spiegel“ duomenimis, Ukraina gaus 20 šarvuotųjų transporterių „Marder“, 30 tankų „Leopard 1“, 18 ratinių haubicų, 4 oro gynybos sistemas IRIS-T-SLM, 12 paleidimo įrenginių IRIS-T-SLS, šimtus valdomų raketų šioms sistemoms ir kitos ginkluotės bei technikos.

Pasak leidinio, apie paketą bus paskelbta lygiagrečiai su Karolio Didžiojo premijos įteikimu Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui sekmadienį Achene. Tai simbolizuos Vokietijos solidarumą su Ukraina.

Kol kas nėra oficialaus patvirtinimo, kad V. Zelenskis tikrai atvyks į Vokietiją – pirmą kartą nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios. Šeštadienį V. Zelenskis turėtų lankytis Italijoje.

Ukrainos kariams Bachmuto ruože pavyko dar labiau pasistūmėti į priekį

Ukrainos kariškiai toliau stumia rusus Bachmuto ruože. Per parą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavyko pasistūmėti į priekį dar 300 metrų.

Tai per televizijos maratoną pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų kariuomenės grupuotės atstovas Serhijus Čerevatas, kuriuo remiasi portalas „rbc.ua“.

„Šiandien kai kuriose vietose mūsų daliniams pavyko pasistūmėti iki 300 metrų. Svarbiausias šios gynybos operacijos rezultatas yra tai, kad priešas nuolat atakuojamas, naikinama jo gyvoji jėga ir technika“, – sakė pareigūnas.

Svarbiausias šios gynybos operacijos rezultatas yra tai, kad priešas nuolat atakuojamas, naikinama jo gyvoji jėga ir technika.

Jis pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų žengimas į priekį yra gynybos operacijos dalis. Ukrainos kariškiai imasi tam tikrų kontrpuolimo veiksmų.

Pasak S. Čerevato, Ukrainos karinė vadovybė svarsto galimybę apsupti okupantus rusus Bachmute, nes Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasiekia tam tikrų laimėjimų flanguose. Bet viskas priklauso nuo situacijos mūšio lauke.

Neseniai Gynybos ministerija pranešė, kad Ukrainos kariškiai Bachmuto ruože per savaitę pasistūmėjo 2 kilometrus ir neprarado nė vienos pozicijos.

Vėliau S. Čerevatas patikslino, kad gynybos operacijos metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos nubloškė okupantus rusus 250 metrų-1,5 kilometro atstumu.

Karo studijų instituto (ISW) analitikai pažymi, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos, rengdamos lokalias atakas, pasistūmėjo į Bachmuto šiaurės vakarus.

V. Zelenskis atvyko į Italiją su vizitu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį su oficialiu vizitu atvyko į Italiją, pirmą kartą nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios.

Tai V. Zelenskis pranešė „Telegram“ kanale.

„Roma. Susitikimai su Italijos prezidentu Sergio Mattarella, ministre pirmininke Giorgia Meloni ir popiežiumi Pranciškumi. Svarbus vizitas Ukrainos pergalei", – parašė jis.

Kaip pranešė naujienų agentūra ANSA, Čampino oro uoste V. Zelenskį pasitiko Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajanis.

„Italija sveikina Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį. Mes patvirtiname savo įsipareigojimą kartu su Ukrainos žmonėmis ginti laisvę ir demokratiją“, - parašė ministras tviteryje.

Apie 12 val. 30 min. V. Zelenskis atvyks į susitikimą su Italijos prezidentu S. Mattarella. Po to bus surengti atskiri susitikimai su G. Meloni ir A. Tajaniu. Pasak Italijos žiniasklaidos, antroje dienos pusėje Ukrainos prezidentas Vatikane susitiks su popiežiumi.

Balandžio mėnesį popiežius Pranciškus priėmė Ukrainos ministrą pirmininką Denysą Šmyhalį. Pats V. Zelenskis Vatikane lankėsi dar 2020 metų vasarį – prieš koronaviruso pandemiją.

Savo ruožtu Italijos premjerė G. Meloni pirmąjį vizitą į Ukrainą surengė šių metų vasarį. Jo metu Italijos vyriausybės vadovė pranešė apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą, kuris apima kompleksus SAMP/T-MAMBA, taip pat sistemas „Spada“ ir „Skyguard“.

Nepatvirtintais duomenimis, vakare V. Zelenskis išvyks į Vokietiją, kur sekmadienį jo laukia keli susitikimai.

GALERIJA

  • Karas: ukrainiečių pajėgos naktį numušė 17 iš 21 rusų paleisto drono
EPA-ELTOS nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, sunaikinti dronai, karinė pagalba
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS