Karas: Ukrainos kariuomenė skelbia atsitraukusi iš Lysyčansko | Diena.lt

KARAS: UKRAINOS KARIUOMENĖ SKELBIA ATSITRAUKUSI IŠ LYSYČANSKO

Dėl didžiulių sugriovimų Ukrainoje prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjus daugiau kaip keturiems mėnesiams nuo karo pradžios pareikalavo tarptautinės paramos atstatant šalį.

„Būtina ne tik viską atstatyti, ką sugriovė okupantai, bet ir sukurti naują pagrindą mūsų gyvenimui: saugų, modernų, patogų“, – sakė jis savo tradiciniame kreipimesi naktį į sekmadienį.

Tai pareikalaus „milžiniškų investicijų, milijardų, naujų technologijų, geriausios praktikos, naujų institucijų ir, žinoma, reformų“.

Ukrainos prezidentas šiame kontekste paminėjo 40 potencialių šalių donorių susitikimą pirmadienį Šveicarijos Lugano mieste. Ukrainos vyriausybė čia ketina pirmą kartą pristatyti karo sugriautos šalies atstatymo prioritetus.

V. Zelenskis tai pat pabrėžė, kad karas dar toli gražu nesibaigė.

„Jo brutalumas kai kur didėja“, – teigė prezidentas. Jis paragino tautiečius savanoriškai padėti nukentėjusiems nuo karo žmonėms.

Gubernatorius: per sprogimus Rusijos pasienio mieste žuvo trys žmonės

Per sprogimus Rusijos Belgorodo mieste netoli sienos su Ukraina, regiono gubernatoriaus duomenimis, žuvo trys žmonės. Tai Viačeslavas Gladkovas sekmadienį pranešė „Telegram“ kanale, jį cituoja agentūra TASS. Dar keturi žmonės buvo sužeisti, tarp jų – dešimtmetis vaikas. Be to, apgadinta 50 pastatų.

Sprogimų priežastis tiriama. Nepriklausomai patikrinti šių duomenų nėra galimybės.

Rusija vasario 24 dieną įsiveržė į kaimyninę Ukrainą ir nuo tada ne kartą skelbė apie atakas prieš savo pačios teritoriją. Be Belgorodoo ir kiti Rusijos regionai, įkaitant Kurską ir Brianską, vis kaltina Ukrainos pajėgas apšaudymais. Kyjivas kaltinimų paprastai nekomentuoja.

Rusija kaltina Kyjivą paleidus raketų į Belgorodą

Rusija sekmadienį apkaltino Kyjivą paleidus tris raketas į netoli sienos su Ukraina esantį Belgorodo miestą, kur žuvo mažiausiai trys žmonės.

„Rusijos priešlėktuvinė gynyba numušė tris raketas „Točka-U“, kurias Ukrainos nacionalistai paleido į Belgorodą“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas ir pridūrė, kad „sunaikinus ukrainiečių raketas, vienos iš jų nuolaužos nukrito ant namo“.

Ukrainos Odesos srities administracijos atstovas Serhijus Bratčukas savo ruožtu platformoje „Telegram“ parašė, kad apšaudytuose Belgorodo pastatuose įstrigo rusiškos oro gynybos raketų sistemos „Pancir S1“ raketų fragmentai.

Pasak jo, Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tokių sistemų nėra.

Trys žmonės žuvo per kelis „stiprius sprogimus“ Belgorodo mieste, anksčiau sekmadienį pranešė su Ukraina besiribojančio Rusijos regiono gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

Dar keturi žmonės buvo sužeisti.

Pasak V. Gladkovo, per paryčiais įvykusius sprogimus buvo apgadinta kelios dešimtys namų.

Jis sakė, kad du iš sužeistųjų – vyras ir vaikas – buvo paguldyti į ligoninę, o kitiems dviem buvo suteikta pagalba įvykio vietoje.

Nuo vasario 24 dienos, kai Maskva užpuolė Ukrainą, Rusija ne kartą kaltino Kyjivą vykdant smūgius Rusijos teritorijoje, ypač Belgorodo regione.

V. Gladkovas apkaltino Ukrainą balandžio 1-ąją dviem sraigtasparniais atakavus Belgorodo mieste esančią naftos bazę.

Balandžio 25-ąją didelis gaisras įsiplieskė naftos bazėje vakariniame Briansko mieste, priklausančioje bendrovės „Transneft-Družba“, kontroliuojamos valstybinės naftos milžinės „Transneft“. Pastaroji valdo su Europa jungiantį eksporto naftotiekį „Družba“ („Draugystė“), bet dėl gaisro Brianske naftos tiekimas nebuvo sutrikdytas.

Tą pačią dieną Brianske užsiliepsnojo dar viena degalų saugykla.

Be to, balandžio gale keli sprogimai supurtė didelį šaudmenų sandėlį Belgorodo srityje ir sukėlė didžiulį gaisrą.

Ukraina atsakomybės dėl šių incidentų oficialiai neprisiėmė. Rusijos pareigūnai taip pat jų nevadino Ukrainos atakų padariniais, išskyrus balandžio 1-osios incidentą.

130-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Kyjivas: rusų pajėgos įsitvirtina Lysyčanske

Rusijos daliniai, Ukrainos duomenimis, įžengė į Lysyčanską.

„Donecko regione okupantai dėmesį sutelkę į savo pozicijų stiprinimą Lysyčansko ir Verchniokamjankos miestuose“, – sekmadienį pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Ir Luhansko karinis gubernatorius Serhijus Haidajus „Telegram“ kanale patvirtino, kad rusai toliau pasistūmėjo į priekį ir „įsitvirtino Lysyčansko rajone“. Kol kas neaišku, ar mieste yra Ukrainos dalinių.

Prorusiški separatistai jau šeštadienį pranešė apie Lysyčansko užėmimą. Kyjivas tuo tarpu teigė, kad strategiškai svarbus miestas dar yra kontroliuojamas ukrainiečių. Lysyčanskas po Sjeverodonecko kritimo buvo paskutinysis didelis Ukrainos kontroliuojamas miestas Luhansko srityje.

Pasak Generalinio štabo, rusai taip pat tęsė atakas Charkivo ir Svlovjansko kryptimis. Čia atakos esą buvo atremtos.

Bachmuto, svarbaus transporto mazgo, kryptimi Donecko srityje mūšiai tuo tarpu tęsiasi. Rusų daliniai taip pat mėgina šturmuoti Spartaką, Donecko priemiesčio gyvenvietę.

Ukrainos pietuose rusai iš oro smarkiai apšaudė Ivanivkos gyvenvietę Chersono srityje, kurią prieš tai užėmė Ukrainos daliniai. Be to, raketomis apšaudytas Mykolajivas. Nepriklausomai patvirtinti šių duomenų nėra galimybės.

S. Haidajus: Rusijos pajėgos stiprina savo pozicijas kovoje dėl Lysyčansko

Rusijos pajėgos stiprina savo pozicijas įtemptoje kovoje, siekdamos užimti paskutinę pasipriešinimo tvirtovę Ukrainos rytinėje Luhansko srityje, sekmadienį pranešė regiono administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Ukrainos kariai jau kelias savaites bando apginti Lysyčansko miestą ir neleisti, kad jis atitektų į Rusijos, prieš savaitę užėmusios kaimyninį Sjevjerodonecką, rankas.

Vienas Ukrainos prezidento patarėjas prognozavo, kad Lysyčansko likimas gali būti nulemtas per kelias artimiausias dienas.

„Okupantai metė visas savo pajėgas į Lysyčanską. Jie puolė miestą naudodami nesuvokiamai žiaurią taktiką“, – pranešė S. Haidajus platformoje „Telegram“.

„Jie patiria didelių nuostolių, bet atkakliai žengia pirmyn. Jie įsitvirtina mieste“, – pridūrė jis.

Lysyčanską nuo Sjevjerodonecko skiria upė. Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius vėlai šeštadienį interviu teigė, kad Rusijos pajėgoms pirmą kartą pavyko kirsti upę iš šiaurės, ir dėl to susidarė „grėsminga“ situacija.

O. Arestovyčius sakė, kad rusai dar nepasiekė miesto centro, tačiau kovos eiga rodo, kad mūšio dėl Lysyčansko baigtis paaiškės iki pirmadienio. Gegužę Ukrainos ir Britanijos pareigūnai pranešė, kad Rusija prarado beveik visą batalioną, bandydama kirsti Doneco upę ir įrengti priešakinį placdarmą.

Užėmusi Lysyčanską Maskva, ankstesniais mėnesiais atitraukusi savo pajėgas iš Ukrainos šiaurės ir šiaurės rytų, įskaitant sostinės Kyjivo prieigas, priartėtų prie savo deklaruojamo tikslo užimti visą Ukrainos Donbaso regioną, kurį sudaro rytinės Luhansko ir Donecko sritys.

Nuo 2014 metų dalį Luhansko ir Donecko sričių teritorijų kontroliuoja prorusiški separatistai. Maskva abiejų sričių visas teritorijas laiko separatistų įkurtų „liaudies respublikų“ dalimi.

Sirijos vyriausybė trečiadienį taip pat paskelbė pripažįstanti šių abiejų darinių „nepriklausomybę ir suverenitetą“ bei sieksianti užmegzti diplomatinius santykius su separatistais.

Tuo metu kaimyninės Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka šeštadienį pareiškė, kad prieš kelias dienas Ukraina esą paleido raketų į karinius taikinius jo šalies teritorijoje, tačiau visas jas perėmė priešlėktuvinės gynybos sistema.

Tariamą smūgį A. Lukašenka pavadino provokacija ir pažymėjo, kad Ukrainoje nekariauja jokie Baltarusijos kariai.

Ukrainos kariuomenė šių pareiškimų kol kas nekomentavo.

Baltarusija, ilgametė Kremliaus sąjungininkė, teikė paramą Rusijos karinei invazijai į Ukrainą nuo pat jos pradžios vasario 24 dieną, veikdama kaip Maskvos pajėgų užnugario bazė.

Mėgindamos užimti Kyjivą, Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą per sieną su Baltarusija, bet ši operacija galiausiai žlugo.

A. Lukašenka yra smarkiai priklausomas nuo Rusijos karinės ir ekonominės pagalbos. Be to, Kremlius padėjo stabilizuoti A. Lukašenkos padėtį, kai Baltarusiją apėmė didžiulių protestų banga po 2020 metų rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai geležiniu kumščiu vadovaujantis lyderis. Baltarusijos opozicija ir Vakarų šalys šiuo rinkimus laiko suklastotais.

Ukrainiečiams žmonių gyvybės yra svarbiausias prioritetas, todėl kartais galime trauktis iš tam tikrų teritorijų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praeitą savaitę paskelbė, kad Maskva „ateinančiais mėnesiais“ perduos Baltarusijai balistinių raketų „Iskander M“, galinčių nešti branduolines kovines galvutes.

Rusija sako užėmusi Ukrainos Lysyčansko miestą ir kontroliuojanti visą Luhansko sritį

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu sekmadienį pareiškė, kad Maskvos pajėgos užėmė strategiškai svarbų Ukrainos miestą Lysyčanską ir dabar kontroliuoja visą Luhansko regioną, kuriame pastarosiomis savaitėmis vyko įnirtingi mūšiai.

„Sergejus Šoigu informavo Rusijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Vladimirą Putiną apie Luhansko liaudies respublikos išlaisvinimą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Ukraina oficialiai nekomentuoja šių pranešimų.

Ukraina: nepaisant Maskvos tvirtinimų, Lysyčanskas nėra visiškai kontroliuojamas Rusijos

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Jurijus Sakas sekmadienį pareiškė, kad rytinis Lysyčanskas nėra „visiškai kontroliuojamas“ Rusijos karių, nepaisant Maskvos tvirtinimų, kad užėmė šį miestą.

Jį cituoja naujienų agentūra „Unian“.

J. Sakas pridūrė, kad padėtis Lysyčanske „jau ilgą laiką buvo labai įtempta“ ir kad Rusijos sausumos pajėgos „nuolat atakuoja miestą“.

„Ukrainiečiams žmonių gyvybės yra svarbiausias prioritetas, todėl kartais galime trauktis iš tam tikrų teritorijų, kad ateityje jas vėl sugrąžintume“, – sakė Gynybos ministerijos atstovas.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu anksčiau sekmadienį pareiškė, kad Maskvos pajėgos užėmė strategiškai svarbų Ukrainos miestą Lysyčanską ir dabar kontroliuoja visą Luhansko regioną, kuriame pastarosiomis savaitėmis vyko įnirtingi mūšiai.

„Sergejus Šoigu informavo Rusijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Vladimirą Putiną apie Luhansko liaudies respublikos išlaisvinimą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Rusijos pajėgos ir jų sąjungininkai separatistai perėmė „visišką Lysyčansko ir kitų netoliese esančių miestų, tokių kaip Bilohorovka, Novodružeskas, Maloriazancevė ir Bila Hora, kontrolę“, sakoma pareiškime.

Kelios minutės iki šio pranešimo Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai sakė, kad Lysyčanske vyksta mūšiai ir kad Ukrainos pajėgos yra „visiškai“ apsuptos.

Luhansko regiono administracijos vadovas Serhijus Haidajus anksčiau sekmadienį pareiškė, kad Rusijos pajėgos stiprina savo pozicijas įtemptoje kovoje, siekdamos užimti Lysyčanską.

Ukrainos kariai jau kelias savaites bando apginti Lysyčansko miestą ir neleisti, kad jis atitektų į Rusijos, prieš savaitę užėmusios kaimyninį Sjevjerodonecką, rankas.

„Okupantai metė visas savo pajėgas į Lysyčanską. Jie puolė miestą naudodami nesuvokiamai žiaurią taktiką“, – pranešė S. Haidajus platformoje „Telegram“.

„Jie patiria didelių nuostolių, bet atkakliai žengia pirmyn. Jie įsitvirtina mieste“, – pridūrė jis.

Užėmusi Lysyčanską Maskva, ankstesniais mėnesiais atitraukusi savo pajėgas iš Ukrainos šiaurės ir šiaurės rytų, įskaitant sostinės Kyjivo prieigas, priartėtų prie savo deklaruojamo tikslo užimti visą Ukrainos Donbaso regioną, kurį sudaro rytinės Luhansko ir Donecko sritys.

V. Zelenskis neigia, kad Rusija kontroliuoja Lysyčanską

žUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį paneigė Maskvos pareiškimą, kad Rusijos kariai užėmė strategiškai svarbų rytinį Ukrainos Lysyčansko miestą.

„Šiandien negalime teigti, kad Lysyčanskas yra kontroliuojamas (Rusijos). Miesto pakraščiuose vyksta mūšiai“, – sakė V. Zelenskis spaudos konferencijoje su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese'iu (Entoniu Albaniziu).

Tačiau V. Zelenskis perspėjo dėl „rizikos“, kad Maskva „visiškai okupuos“ Luhansko sritį. Lysyčanskas yra paskutinis didelis šio regiono miestas, tebesantis Ukrainos rankose.

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Jurijus Sakas anksčiau sekmadienį irgi pareiškė, kad rytinis Lysyčanskas nėra „visiškai kontroliuojamas“ Rusijos karių.

J. Sakas pridūrė, kad padėtis Lysyčanske „jau ilgą laiką buvo labai įtempta“ ir kad Rusijos sausumos pajėgos „nuolat atakuoja miestą“.

„Ukrainiečiams žmonių gyvybės yra svarbiausias prioritetas, todėl kartais galime trauktis iš tam tikrų teritorijų, kad ateityje jas vėl sugrąžintume“, – sakė Gynybos ministerijos atstovas.

Ukrainos kariuomenė skelbia atsitraukusi iš Lysyčansko

Ukrainos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad po kelias savaites trukusių įnirtingų kovų su Rusijos pajėgomis jos kariai pasitraukė iš strategiškai svarbaus rytinio Lysyčansko miesto.

„Siekiant išsaugoti Ukrainos gynėjų gyvybes, buvo priimtas sprendimas pasitraukti“, – sakoma kariuomenės pareiškime, kuriame atkreipiamas dėmesys į Rusijos karių skaičiaus ir ginkluotės pranašumą.

Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo „Facebook“ paskyroje paskelbtame pareiškime priduriama, kad „tolesnė miesto gynyba sukeltų pražūtingų pasekmių“.

„Mes tęsiame kovą. Deja, vien plieninės valios ir patriotizmo sėkmei nepakanka – reikia materialinių ir techninių išteklių“, – sakoma jame.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau sekmadienį perspėjo dėl „rizikos“, kad Maskva „visiškai okupuos“ Luhansko sritį. Lysyčanskas yra paskutinis didelis šio regiono miestas, tebesantis Ukrainos rankose.

V. Zelenskis pripažino, kad Lysyčanske yra „sudėtingiausia ir pavojingiausia situacija“ Ukrainai.

„Tiesa, čia neturime pranašumo. Tai mūsų silpnoji vieta, tačiau kitose vietovėse mes darome pažangą“, – pridūrė jis.

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Jurijus Sakas kiek anksčiau pareiškė, kad rytinis Lysyčanskas nėra „visiškai kontroliuojamas“ Rusijos karių.

J. Sakas pridūrė, kad padėtis Lysyčanske „jau ilgą laiką buvo labai įtempta“ ir kad Rusijos sausumos pajėgos „nuolat atakuoja miestą“.

„Ukrainiečiams žmonių gyvybės yra svarbiausias prioritetas, todėl kartais galime trauktis iš tam tikrų teritorijų, kad ateityje jas vėl sugrąžintume“, – sakė Gynybos ministerijos atstovas.

Ukrainos pajėgos apšaudė rusų karinę bazę užimtame Melitopolio mieste

Rusijos pajėgų užimtą Melitopolio miestą Pietų Ukrainoje naktį į sekmadienį sudrebino dešimtys sprogimų. Į vieną iš keturių rusų karinių bazių mieste paleista per 30 sviedinių, sekmadienį „Telegram“ kanale paskelbtame vaizdo įraše pareiškė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas.

Bazė esą išvesta iš rikiuotis. Rusijos naujienų agentūra RIA pranešė, kad Ukraina apšaudė teritoriją, kurioje yra Melitopolio oro uostas.

Nepriklausomai patikrinti šių duomenų nėra galimybės.

Slovjanske per rusų raketų ataką žuvo žmonių, sako meras

Ukrainos rytiniame Slovjansko mieste, kurį puola Rusijos pajėgos, sekmadienį per apšaudymą iš raketų žuvo „daug“ žmonių, pranešė meras Vadymas Liachas.

Įvyko „Slovjansko apšaudymas iš salvinės raketų ugnies sistemų, intensyviausias per ilgą laiką. Kilo 15 gaisrų. Daug žuvusiųjų ir sužeistųjų“, „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše sakė V. Liachas.

Donecko srities, kuriai priklauso Slovjanskas, administracijos atstovė spaudai Tetiana Ihnatčenko sakė Ukrainos žiniasklaidai, kad per smūgius žuvo „šeši žmonės ir 15 buvo sužeisti“.

Ji taip pat pakartojo raginimą gyventojams palikti regioną, nes fronto linija yra vos už kelių kilometrų.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad po smūgių užsidegė viena iš miesto turgaviečių.

Toliau į pietus esantis Kramatorskas, kuris yra Ukrainos Donbaso administracinis centras, antrą dieną iš eilės buvo apšaudytas „Smerč“ raketomis, sakė miesto mero Oleksandras Hončarenka.

Pasak jo, per smūgius vienam gyvenamajam rajonui ir negyvenamam viešbučiui žmonės nenukentėjo.

Slovjanskas ir Kramatorskas yra pagrindiniai Maskvos taikiniai, ypač jei pasitvirtins sekmadienį Rusijos paskelbtas pareiškimas apie Lysyčansko užėmimą.

GALERIJA

  • Karas: Ukrainos kariuomenė skelbia atsitraukusi iš Lysyčansko
  • Volodymyras Zelenskis.
Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS