Ministrė: ataka Halėje yra vienišiaus įvykdytas teroro aktas | Diena.lt

MINISTRĖ: ATAKA HALĖJE YRA VIENIŠIAUS ĮVYKDYTAS TERORO AKTAS

Ataka Halėje yra vienišiaus įvykdytas teroro aktas. Tai ketvirtadienį per spaudos konferenciją pareiškė Vokietijos teisingumo ministrė Christine Lambrecht.

„Šį dešiniojo teroro aktą įvykdė vienišius“, - sakė ji. „Mūsų nuomone, jis vadovavosi antisemitiniais, ekstremistiniais motyvais, jo taikinys buvo žydų bendruomenė Halės sinagogoje“, - pabrėžė ministrė. „Tik laimingai susiklosčius aplinkybėms jam nepavyko patekti į sinagogą“, - pridūrė ji.

Pasak Ch. Lambrecht, incidentas rodo, kad Vokietijos vyriausybė turi dėti daugiau pastangų šalies žydams ginti. „Vienas iš mūsų valstybinių prioritetų – užtikrinti Vokietijos žydams galimybę gyventi saugiai, - pabrėžė ministrė. – Mes visi privalome veikti, suvokdami savo atsakomybę“.

Savo ruožtu Vokietijos generalinis prokuroras Peteris Frankas pranešė, kad įtariamojo automobilyje buvo rasta apie 4 kilogramus sprogmenų. „Jis norėjo patekti į sinagogą ir ten nužudyti daug žmonių“, - sakė pareigūnas. „Mūsų žiniomis, įtariamasis Stephanas B. buvo užsibrėžęs tikslą surengti Halės sinagogoje skerdynes“, - pridūrė jis. Anot generalinio prokuroro, piktadarys turėjo daug ginklų ir veikė pagal šaulio iš Naujosios Zelandijos Kraistčerčo miesto scenarijų.

Federalinė prokuratūra kaltiną Stephaną B. „nužudymu“ dviem atvejais ir „mėginimu nužudyti“ devyniais atvejais, taip pat kitais teisės pažeidimais, informavo P. Frankas. Jis patvirtino, kad pareigūnai apieškojo įtariamojo butą. Dabar analizuojami ten rasti įkalčiai. Taip pat aiškinamasi, ar Stephanas B. turi bendrininkų, kaip įtariamasis gavo ginklų, kaip jis suradikalėjo.

Trečiadienį prie sinagogos ir turkų užkandinės Halėje (Saksonijos – Anhalto žemė) įvyko šaudynės, per kurias žuvo du žmonės. Išpuolis buvo surengtas per Jom Kipurą (Atpirkimo dieną) - vieną svarbiausių judėjų religinių švenčių. Policija sulaikė įtariamąjį – 27 metų Vokietijos pilietį Stephaną B.

Tyrėjų duomenimis, jis mėgino patekti į Halės sinagogą, kur tuo metu buvo daugiau kaip 50 žmonių, bet jam nepavyko to padaryti, nes durys buvo užbarikaduotos iš vidaus. Po nesėkmingo mėginimo Stephanas B. nušovė atsitiktinę praeivę ir apšaudė turkų užkandinę. Savo išpuolius jis transliavo internete. Kaip pranešė leidinys „Focus Online“, transliacija truko 35 minutes.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

kas ta terorizma pasventino jei ne merkel buv. Stasy darbuotoja ir putino bendraminte juk ir gaubicas ji mums ikiso uz milijonus su magnutes pritarimu ir visa ta politbardaka vykde/o/.. javsionas nes matosi is veidmainiskos trump veiklos kuris vykdo masonu nurodymus sukurste musulmonus tarpusavy ir tegul patys naikinasi uztat britai ir bega nuo eurobriusel durnyno kuri jie patys sukure ir dar triubina rusas puola juk tai aiskus ekonominis santazas ir sukurtos intrigos visais relyginiais ir kt budais kaip terorizmas o patys i .krumus. ir rekia o mes neprieko,,,,,,,,

...

Na, pirma kregždutė dar ne pavasaris, bet...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS