Mirė buvęs TOK prezidentas J. Rogge | Diena.lt

MIRĖ BUVĘS TOK PREZIDENTAS J. ROGGE

Mirė buvęs Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Jacques'as Rogge'as, sukūręs Jaunimo olimpines žaidynes, sekmadienį pranešė TOK. Jam buvo 79 metai.

Daugiau informacijos nebuvo pateikta, TOK sakė, kad šeima paprašė gerbti jų privatumą.

Pagal profesiją chirurgas ortopedas, J. Rogge'as 2001–2013 metais tapo TOK vadovu, pakeitęs Juaną Antonijų Samaranchą. Iki tol jis vadovavo Belgijos olimpiniam komitetui. J. Rogge'as paliko žmoną Anne, sūnų, dukrą ir du anūkus.

J. Rogge'as dalyvavo trejose Olimpinėse žaidynėse 1968, 1972 ir 1976 metais kaip buriuotojas, taip pat buvo Belgijos nacionalinės regbio rinktinės narys.

„Visas olimpinis sąjūdis gedi dėl aistringo sporto gerbėjo ir gero draugo netekties“, – sakė TOK prezidentas Thomasas Bachas.

„Jacquesas mėgo sportą ir buvimą kartu su sportininkais – ir šią aistrą perdavė visiems jį pažinojusiems. Jo džiaugsmas sportuoti buvo užkrečiamas, – sakė T. Bachas. – Jis buvo patyręs prezidentas, padėjęs modernizuoti ir pertvarkyti TOK.“

J. Rogge‘as padėjo atkurti TOK įvaizdį, kurį aptemdė kyšininkavimo skandalas dėl teisės rengti 2002 metų Žiemos olimpinių žaidynes suteikimo Solt Leik Sičiui.

Jis buvo tvirtas kovotojas prieš dopingą, o Jaunimo olimpinės žaidynės, kurios pradėtos rengti 2010 metais ir skirtos 15–18 metų sportininkams, buvo jo sumanymas. TOK J. Rogge‘o vadovavimo laikotarpiu taip pat įgijo Jungtinių Tautų stebėtojo statusą.

TOK pranešė, kad jo vėliava virš būstinės Lozanoje bus nuleista iki pusės stiebo ir kad „vėliau šiais metais bus surengta vieša atminimo ceremonija, kurioje Olimpinio judėjimo nariai ir draugai galės prisiminti jo gyvenimą ir didelį indėlį į sportą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kazkas

netaip toks s veikai linksmas ir mire yra konkurencijos prielaida tik nieks netirs======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS