Mirė japonų mokslininkas biochemikas, atradęs svarbų vaistą | Diena.lt

MIRĖ JAPONŲ MOKSLININKAS BIOCHEMIKAS, ATRADĘS SVARBŲ VAISTĄ

Sulaukęs 90 metų mirė japonų biochemikas Akira Endo, sukūręs cholesterolio kiekį kraujyje mažinančius vaistus – statinus, antradienį AFP pranešė jo buvęs studentas ir ilgametis bendradarbis.

Statinai, galintys užkirsti kelią infarktams ar insultams, yra vieni iš dažniausiai pasaulyje skiriamų vaistų. Profesorius Keiji Hasumi sakė, kad mokslininkas mirė birželio 5 dieną.

„Jo darbas buvo tikrai puikus. Iki Endo nebuvo statinų, – AFP sakė K. Hasumi. – Jis turi tokią pat vertę ir poveikį kaip ir penicilino atradimas.“

Johnso Hopkinso medicinos universiteto duomenimis, statinus vartoja daugiau kaip 200 mln. žmonių. Tyrimų duomenimis, 2023 metais pasaulinė jų rinka buvo verta 15 mlrd. dolerių ir tikimasi, kad ji toliau augs.

A. Endo eksperimentavo su tūkstančiais mikrobų, kol 1973 metais atrado mevastatiną – iš penicilino gautą medžiagą, kuri mažina vadinamojo „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.

Mokslininkas „buvo kietas, griežtas žmogus. Jis buvo įžvalgus ir pastabus“, „sugebėjęs įžvelgti paslėptą dalykų esmę“, sakė K. Hasumi.

A. Endo gimė 1933 metais ūkininkų šeimoje šiaurės Japonijos kaime. Jo ambicijos atsiskleidė anksti dėl senelio, kuris domėjosi medicina ir tapo „puikiu namų mokytoju“, rašė A. Endo 2008 m. autobiografinėje esė.

Būdamas studentas A. Endo susidomėjo antibiotikais, pavyzdžiui, penicilinu, ir jam padarė „gilų įspūdį“ tai, kiek gyvybių jie išgelbėjo, rašoma jo esė žurnale „Nature Medicine“.

A. Endo vykdė tyrimus Niujorke septintojo dešimtmečio pabaigoje, kai koronarinė širdies liga buvo pagrindinė JAV mirčių priežastis.

„Dažnai matydavau greitosios pagalbos automobilius, atvažiuojančius išvežti į ligoninę infarktą patyrusių pagyvenusių žmonių“, todėl „supratau, kaip svarbu sukurti vaistą, kuris mažintų cholesterolio kiekį kraujyje“, – rašė jis.

A. Endo dirbo Tokijo žemės ūkio ir technologijų universitete – šis išplatino pareiškimą, kuriame pareiškė užuojautą dėl jo mirties – ir Japonijos farmacijos įmonėje „Sankyo“, dabar priklausančioje bendrovei „Daiichi-Sankyo“.

Ieškodamas naujo vaisto, kuris padėtų pasiekti tikslą, jis dvejus metus testavo 6 000 mikrobų padermių, kol galiausiai rado mevastatiną.

Prieštaringi pranešimai apie statinų naudą ir galimą žalą pastaraisiais metais paskatino kai kuriuos žmones, kuriems buvo paskirti šie vaistai, nustoti juos vartoti.

„Ar statinai saugūs? Remiantis 2014 metais atlikta Johnso Hopkinso universiteto atlikta per 20 metų skelbtų tyrimų metaanalize, daugumai žmonių atsakymas – vienareikšmiškai taip“, – tvirtina JAV universitetas.

A. Endo buvo stiprus kandidatas į Nobelio premiją, tačiau jos taip ir negavo. Pranešime apie jo mirtį Japonijos transliuotojas NHK pažymėjo, kad mokslininkas sulaukė ir kitų apdovanojimų, įskaitant 2011 metais vyriausybės suteiktą nusipelniusio kultūros veikėjo vardą.

Jo atradimas „buvo daugelio vingių ir peripetijų rezultatas“, sakė K. Hasumi: „Jis pasiekė savo tikslą įveikęs tiek daug iššūkių, be kurių neįmanoma sukurti vaistų, manau, prisimenu jį šitaip sakant“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS