Operacija Gazos Ruože: pajėgumai ir scenarijai | Diena.lt

OPERACIJA GAZOS RUOŽE: PAJĖGUMAI IR SCENARIJAI

Jei vyriausybė neleis armijai sunaikinti „Hamas“, kils reali pilietinio maišto rizika. Nemanau, kad kas nors Izraelyje sutiktų su dar vienu vadinamuoju normaliu reidu Gazoje, kuris baigtųsi „Hamas“ likimu valdžioje. Vyriausybė nebeturi moralinės teisės neleisti Izraelio gynybos armijai sunaikinti „Hamas“.

Izraelio pranašumai

Šie atsargos generolo majoro Guy Tzuro, buvusio Sausumos pajėgų vado, buvusio Nacionalinio sausumos pajėgų mokymo centro vadovo žodžiai bene geriausiai atspindi nuotaiką, kuri tvyro spalio 7-ąją genocido aktą išgyvenusioje šalyje.

Pranešusi apie prasidėjusį karą, paskelbusi operaciją „Geležiniai kalavijai“, žydų valstybė rengia dirvą kovos veiksmams Gazos Ruože, kurį „Hamas“ pavertė viena didele karo stovykla.

„Izraelio kariuomenei uždegta žalia šviesa pradėti sausumos operaciją Gazos Ruože, kai bus pasirengusi, – ketvirtadienį televizijai „ABC News“ pareiškė Izraelio ekonomikos ministras Niras Barkatas ir pabrėžė: – Dėsime visas pastangas, kad sugrąžintume savo įkaitus gyvus, bet svarbiausias prioritetas yra sunaikinti „Hamas“.

Kiek anksčiau tądien Izraelio gynybos ministras Yoavas Galantas prie ruožo sienos dislokuotiems kariams pasakė žiniasklaidos kanalus apskriejusią frazę: „Tie, kurie dabar žiūri į Gazą iš toli, matys ją iš vidaus. Aš jums tai pažadu.“

„Kiekvienas, norintis pasiekti rezultatą, turi būti kantrus“, – Generaliniame štabe mėgstamą patarlę citavo tinklalapio „Ynet“ karo apžvalgininkas Yosis Yegoshua. Anot aukšto laipsnio karininkų, dabartinis karas – ne penkių dienų akistata kaip kad operacija „Skydas ir strėlė“ (2023 m. gegužę), trijų dienų „Aušra“ (2022 m. rugpjūtį) ar dvylika dienų trukusi operacija „Sienų sargas“ (2021 m. gegužę). Dabar bus kitaip. Net per 51 dieną trukusią operaciją „Nesunaikinama uola“ būta ir sausumos kovų fazės, tačiau tąsyk kariai buvo siunčiami tik 3 km gylyn į Gazos Ruožą, o jų užduotis apsiribojo teroristų tuneliuose keliamos grėsmės sumažinimu.

Anot Y. Yegoshua, tai, kas planuojama dabar, atrodys visiškai kitaip: kalbama apie esminį pokytį, „Hamas“ galios, karinių ir politinių pajėgumų panaikinimą. „Tai nereiškia, kad Gazoje bus visiškai sunaikinti teroristai, tačiau smūgis bus labai stiprus, todėl jo aidas bus girdimas visuose Artimuosiuose Rytuose. Spalio 7-ąją prarastas atgrasymo potencialas turi būti bent iš dalies atkurtas“, – mano jis.

Izraelio kariuomenei uždegta žalia šviesa pradėti sausumos operaciją Gazos Ruože, kai bus pasirengusi.

Izraelio pranašumai

Nors ir turi vieną stipriausių pasaulyje armiją, Izraelis neišvengs aršaus pasipriešinimo: spalio 7-osios atakas suplanavęs „Hamas“ negalėjo neplanuoti sulauksiąs atsako – Izraelio sausumos operacijos, kuriai turėjo pakankamai laiko pasiruošti.

Realiose akistatose su tikru priešu, o ne vien pratybose įgūdžių įgijusios Izraelio gynybos pajėgos turi daugiau kaip 170 tūkst. aktyvių karių ir maždaug 460 tūkst. rezervininkų. Rekordiniai 300 tūkst. jų buvo mobilizuoti išsyk po spalio 7-osios atakų.

Izraelio galimybes vertinantys ekspertai pabrėžia svarbų sausumos pajėgoms vietinės gamybos pagrindinį mūšio tanką „Merkava“. Naujausios versijos „Merkava IV“ laikomas vienu pažangiausių kovos tankų, galinčiu atlikti pagrindinį vaidmenį mūšio lauke ir dažnai lyginamas su vokišku „Leopard 2“ ir amerikietišku „Abrams M1“.

Pagrindinė Izraelio tanko ginkluotė – 120 mm lygiavamzdis pabūklas, galintis šaudyti įvairia šiuolaikine amunicija. Tankas skirtas kovoti mieste ir kalnuotose vietovėse ir suteikia įgulai gerą apsaugą net nuo tiesioginių smūgių.

Šarvuotasis transporteris „Namer“ yra laikomas viena geriausiai pasaulyje apsaugota tokio tipo mašina, galinčia saugiai gabenti karius į kovos zoną ir iš jos.

Sausumos pajėgas neabejotinai palaikytų vienomis geriausių pasaulyje laikomos Izraelio oro pajėgos su amerikietiškais „F-15“, „F-16“ ir „F-35“ tipų naikintuvais, moderniais atakos sraigtasparniais, transporto orlaiviais ir bepiločiais. Nors dauguma pastarųjų naudojami žvalgybai, Didžiosios Britanijos Royal United Services Institute duomenimis, Izraelis eksploatuoja bent trijų tipų atakų dronus „Heron TP“, „Hermes 450“ ir „Hermes 900“.

Arsenale – raketos

Patikimos informacijos apie „Hamas“ karinius pajėgumus nėra daug. Izraelio žiniasklaida skelbia, kad spalio 7-osios išvakarėse organizacija skaičiavo apie 30 tūkst. smogikų. „Hamas“ ramstis – „Palestinos islamo džihadas“ su savo smogikais ir raketų arsenalu.

Nors ginkluotasis sparnas „Al-Qassam Brigades“ neturi savo kovinių tankų, „Hamas“ naudojasi didžiuliu raketų arsenalu. Jame – ir gaminamos „Hamas“ gamyklose, pvz., gana nesudėtinga „Qassam“ (naujausios nevaldomos žemė–žemė versijos raketa gali skrieti iki 20 km), ir raketos, galinčios pažeisti taikinius nuo 15 iki 30 km. Be to, „Hamas“ turi ir daug ilgesnio nuotolio ginklų: „R-160“, kurios pagrindą sudaro Sirijos raketa „Khaibar-1“, gali nuskrieti 150 km , iranietiškų „Fajr-5“ didžiausias pasiekiamas nuotolis – 75 km.

„Hamas“ neturi aviacijos, tačiau turi nešiojamųjų oro gynybos sistemų, o „Strela 2“ kelia grėsmę žemai skraidantiems Izraelio sraigtasparniams ir naikintuvams.

Teroristų dronai – daugiausia komercinių skraidyklių perdirbiniai. 2021 m. grupuotė pristatė droną „Shehab“, apie kurį kol kas turima mažai žinių, tačiau ekspertams jis primena iranietiškąjį „Qasef“. Teigiama, kad „Shehab“ gali orientuotis naudodamas GPS duomenis ir palydovinius vaizdus, todėl būtų tikslesnis nei dauguma „Hamas“ raketų.

Yra vilties, kad „Hamas“ veiksmus varžys problemos dėl elektros. Izraelis nutraukė išorinį elektros tiekimą Gazos Ruože, o požeminiuose tuneliuose slepiami dyzeliniai generatoriai negalės visiškai kompensuoti nenutrūkstamo srauto elektros.

Pavojus iš šiaurės

Izraeliui grėsmę kelia ir antrojo fronto šiaurėje perspektyva: Pietų Libane įsikūrusi „Hezbollah“ jau rodė ketinimų veikti ženklus. Irano išugdyti „Hezbollah“ smogikai – ne partizaninio karo diversantai, bet valstybės lygio pajėgos (60–70 tūkst. nuolatinių kovotojų ir rezervininkų), turinčios galimybių kariauti net kibernetinį karą.

„Hezbollah“ raketų arsenalas – apie 140 tūkst. raketų, tarp kurių yra ir valdomų"", galinčių pasiekti bet kurį tašką Izraelyje. „Hezbollah“ taip pat gali atakuoti koviniais bepiločiais ir mini dronais. Pajėgos yra nuo 60 000 iki 70 000 etatinių kovotojų ir rezervininkų.

Teorija: trys scenarijai

Kad ir kokį pranašumą suteikia moderni technika, sausumos operacija Gazos Ruože Izraeliui bus nepaprastai sunki. Kariniai veiksmai tankiai apgyvendintuose miestuose – viena sudėtingiausių kovos rūšių. Tai Izraelio kariuomenė jau patyrė 2014 m. gatvių mūšiuose Gazos Ruože. Kita vertus, įgūdžiai nuolat tobulinami mokymų centruose, pvz., netoli Ce’elim kibuco pastatytame arabiško miesto stiliaus poligone „Baladia“.

Karo ekspertai kalba apie tris galimus sausumos operacijos scenarijus. Pirmasis – vadinamasis Mėnulio landšafto scenarijus, kai lėktuvais ir artilerija sunaikinami visi pastatai. Jis nesuderinamas ne tik su Izraelio karybos kultūra, bet ir dėl vieno pagrindinių karo operaciją diktuojančio faktoriaus – 203 įkaitų, tarp kurių yra ir užsienio šalių piliečių.

Antrasis variantas – žingsnis po žingsnio. Tai teroristų Gazos Ruože naikinimas namas po namo, kvartalas po kvartalo. Šis variantas neatsiejamas nuo didžiulių Izraelio pusės nuostolių. Būtent tokios karčios patirties šalis jau turėjo 2014 m., kai kariuomenė kaip įmanydama laikėsi humanitarinių normų, paisė vietos civilių gyventojų saugumo, tačiau labai nukentėjo dėl tuneliuose besislapsčiusių teroristų, kurių ūmai atsirasdavo jau peržiūrėtuose teritorijose ir kurie puldavo iš pasalų.

Trečiasis scenarijus – hibridinis: atakuojama iš oro, teritorijoje sunaikinamos teroristų sausumos pajėgos. Kilus sunkumų, vietovėje iš naujo naudojama artilerija ir aviacija. Būtent taip tarptautinės koalicijos pajėgos vykdė Irako Mosulo puolimą, kuris truko beveik pusantrų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Antilietuvė kurlianski-

tai ne visi žydai, nereikia tapatinti ir kurti naratyvų pagal blogą pavyzdį kaip "lietuviai žydšaudžiai", kuris ir išlindęs išeksplotuotas iš kremliaus išangės .Sėkmės žydams kovoje prieš psaulinį terorizmą.

tik

1 feikas su cenzu pppz=0

BIJOT UŽJŪRIO ŠEIMININKŲ- STRAIPSNĮ LAUK...

Žydai pilni neapykantos lietuviams-- FAINOS K. viešas pasakymas ir dar pridūrė ,kad esam žydšaudžių tauta....AŠ , mano artimieji ,mano pažįstami ,turbūt ir daug kitų nešaudėm žydų.... Šitokia baisi neapykanta... Dievulio viskas valioje .Gal darau didelę nuodėmę - nežinau , bet geriau ,kad žydai kaip reikiant ,, nukraujuotų " , ir kad bent LIETUVOJE JŲ KVAPO NEBŪTŲ....Iš TSRS sudėties išėjom vos ne 33 metai ir iš rytų jokio blogo vėjelio LIETUVAI.. Jokio blogo vėjelio ir iš Palestinos gyventojų ,išskyrus žydus....Palestinoje kova dėl teritorijos sena .Kiek girdėjau žydai baisūs okupantai. PRAKEIKTI AMERIKONAI--VISŲ ES GASPADORIAI- neleidžia humanitarinio takučio į GAZOS RUOŽĄ...AMERIKONŲ VEIKĖJAMS DANGAUS KERŠTAS... AMĖN

SUSIJUSIOS NAUJIENOS