Peru prezidentė pateko į „Rolexgeito“ skandalą: atsistatydino šeši ministrai | Diena.lt

PERU PREZIDENTĖ PATEKO Į „ROLEXGEITO“ SKANDALĄ: ATSISTATYDINO ŠEŠI MINISTRAI

Šeši Peru ministrų kabineto nariai atsistatydino pirmadienį pradėjus tyrimą dėl to, kaip prezidentė Dina Boluarte įsigijo laikrodžius „Rolex“, kuriuos ji buvo pastebėta nešiojanti.

Peru krečiant skandalui, pavadintam „Rolexgeitu“, pirmasis atsistatydino vidaus reikalų ministras Victoras Torresas, praėjus dviem dienoms po to, kai jam pavaldi policija surengė reidą ir atliko kratas prezidentės namuose ir biure.

Po kelių valandų atsistatydino dar penki – moterų reikalų, švietimo, kaimo plėtros, gamybos ir užsienio prekybos – ministrai.

Vyriausybė nepaaiškino šių atsistatydinimų, tačiau jie įvyko likus dviem dienoms iki naujojo ministro pirmininko Gustavo Adrianzeno ir jo kabineto prisaikdinimo Kongrese, kur turi būti surengtas prieš mėnesį suplanuotas balsavimas.

Pirmadienio vakarą D. Boluarte prisaikdino šešis naujus ministrus vietoj pasitraukusiųjų.

V. Torresas po vyriausybės posėdžio sakė, kad atsistatydina dėl asmeninių priežasčių. Tačiau jo pasitraukimas buvo plačiai vertinamas kaip bausmė už savaitgalio reidus, nukreiptus prieš prezidentę. Jis taip pat sulaukė daug kritikos Kongrese dėl smarkiai išaugusio gatvių nusikalstamumo.

Ministras sakė, kad savo pasitraukimą derino su D. Boluarte. „Aš išeinu, nes paprašiau ponios ir ji sutiko“, – sakė jis žurnalistams.

Peru politika yra neramus pasaulis – per pastaruosius aštuonerius metus šalis turėjo šešis skirtingus prezidentus.

Naujausia drama įsiplieskė kovo viduryje, kai viena naujienų laida atskleidė, kad D. Boluarte, kurios reitingai yra labai žemi, turi kelis brangius „Rolex“ laikrodžius ir neaišku, kaip juos įsigijo. Per metus ji uždirba apie 55 000 JAV dolerių.

61 metų D. Boluarte nieko nepaaiškino, išskyrus tai, kad laikrodžiai yra sunkaus darbo vaisius.

Dabar jos atžvilgiu atliekamas korupcijos tyrimas siekiant nustatyti, ar nuo pat atėjimo į valdžią 2022 metų gruodį ji nepraturtėjo neteisėtai ir kodėl nedeklaravo tų laikrodžių kaip dalies savo turto.

Planuojama, kad penktadienį D. Boluarte tyrėjams duos oficialius parodymus, ir jai nurodyta, kad ateidama į apklausą ji atsineštų visus turimus „Rolex“ laikrodžius.

Per dramatišką reidą, surengtą naktį iš penktadienio į šeštadienį, nė vienas iš jų nebuvo rastas.

D. Boluarte atėjo į valdžią 2022 metų gruodžio mėnesį, po to, kai tuometinis prezidentas Pedro Castillo pabandė paleisti Kongresą ir valdyti dekretu, dėl to jis buvo suimtas ir kilo įnirtingi protestai, kurių metu buvo reikalaujama, kad ji atsistatydintų ir būtų surengti nauji rinkimai.

Jei jai bus pareikšti kaltinimai „Rolex“ byloje, pagal Konstituciją teismas galėtų vykti tik po jos kadencijos pabaigos 2026 metų liepos mėnesį arba jei būtų nušalinta nuo pareigų apkaltos būdu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS