Po 9-metės nužudymo Anglijoje lietuvių bendruomenę ištiko dvigubas smūgis | Diena.lt

PO 9-METĖS NUŽUDYMO ANGLIJOJE LIETUVIŲ BENDRUOMENĘ IŠTIKO DVIGUBAS SMŪGIS

Po kraupaus 9-metės Lilijos Valutytės nužudymo Jungtinėje Karalystėje, lietuvių bendruomenės pirmininkė pasakojo, kad tai – ne pirmasis pastaruoju metu lietuvių bendruomenę sukrėtęs ir net tautiečių vaikus įbauginęs įvykis. Pasak jos, dabar visomis išgalėmis lietuviai siekia padėti tragedijos ištiktai šeimai, kuri prakalbo ir apie svajonę įamžinti dukros atminimą.

Dvigubas smūgis

„Bendruomenei didelis šokas. Šis tragiškas įvykis labai sujaudino – ne tik lietuvių, bet ir Linkolnšyro britų bendruomenę. Teko ir komentarus skaityti, ir kalbėtis su žmonėmis – visi tikrai sukrėsti. Į vietą, kur buvo rastas mergaitės kūnas, nešė gėles ir žaislus. Tie, kurie ją pažinojo, labai gerai atsiliepia. Mergaitė buvo labai miela, švelni, lankė lituanistinę mokyklą. Šeima prisidėdavo prie bendruomenės renginių – aktyviai dalyvavo lietuvybės puoselėjime“, – prisiminė Alvija Černiauskaitė.

Lilijos Valutytė/Scanpix nuotr.

Ji neslėpė – bendruomenę ištiko dvigubas smūgis. Pirmasis buvo žinia, kad nužudytas nekaltas, bežaidžiantis vaikas, antrasis, – kad dėl L. Valutytės nužudymo yra įtariamas lietuvis. „Dėl to dabar laikraščiuose, portaluose, televizijoje eskaluojamas Lietuvos vardas. Jausmas labai nejaukus“, – atviravo Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Paklausta, ar po kraupios nelaimės jai teko gyvai bendrauti su nužudytos devynmetės šeimos nariais, pašnekovė sakė, kad bendravimas vyksta žinutėmis, nes atsitikus tokiai tragedijai nesinori jų dar labiau jaudinti. „Parašėme, jei reikės pagalbos, kad susisiektų ir, aišku, kai atsigaus, kai galės kalbėti, pasikalbėsime“, – sakė A. Černiauskaitė.

Įtariamasis bendruomenei nežinomas

Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė teigė, kad L. Valutytės nužudymu įtariamas 22-ejų lietuvis Deividas Skebas bendruomenei nebuvo žinomas, nedalyvaudavo jokiuose renginiuose ir kitose veiklose.

Kai išgirdome apie nelaimę, pamanėme, kad taip su mažamete galėjo pasielgti kokią nors psichinę negalią turintis žmogus, kuris staiga pratrūko.

„Kai išgirdome apie nelaimę, pamanėme, kad taip su mažamete galėjo pasielgti kokią nors psichinę negalią turintis žmogus, kuris staiga pratrūko. Tačiau, kai sužinojome, kad įtariamasis – lietuvis, pasidarė dar baisiau“, – neslėpė pašnekovė.

Sklindant kalboms, kad D. Skebas galėjo būti žinomas L. Valutytės šeimai, o ne šiaip nepažįstamas prašalaitis, A. Černiauskaitė šio fakto teigė patvirtinti ar paneigti negalinti, nes su nužudytos mergaitės tėvais apie tai nekalbėjo.

Ne pirma tragedija

Pašnekovė užsiminė, kad 9-metės mergaitės nužudymas nėra vienintelis įvykis, pastaruoju metu sukrėtęs lietuvių bendruomenę Jungtinėje Karalystėje. 2021-ųjų rudenį Anglijoje, Rytų Londono Barkingo priemiestyje esančiame vandens kanale buvo rastas negyvas tuomet prieš dvi dienas dingęs 15-metis lietuvis. 

„Bendruomenė labai jautriai sureagavo, nes paaugliui dingus tėvai paprašė pagalbos. Visi dalijosi, o ryte vaiką surado negyvą. Tas jaunuolis lankė krepšinio treniruotes. Kai lietuvių vaikai sužinojo apie jo mirtį, buvo tokie sukrėsti, kad kai kurie bijojo eiti į krepšinio treniruotes vieni“, – atviravo Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Sieks įamžinti atminimą

A. Černiauskaitė sakė, kad kai Jungtinėje Karalystėje nužudomas žmogus arba jo mirtis yra apipinta neaiškiomis aplinkybėmis, kartais teisėsauga labai ilgai vykdo tyrimą. Tad ji kol kas nežino, kaip yra L. Valutytės atveju – ar jos kūnelis jau atiduotas tėvams, ar tebėra morge. Tačiau pašnekovė prakalbo apie 9-metės tėvų svajonę – po mirties įamžinti dukros atminimą. 

„Mintis, įamžinti mergaitės atminimą angelo skulptūra, kurią planuojama pastatyti mieste, prie bažnyčios, kilo šeimai. Jei pavyks viską suderinti su savivaldybe, skulptūra atsiras. Atrodo, kad idėja vertinama palankiai. Artimas šeimos bičiulis šiam tikslui sukūrė paskyrą „JustGiving“ platformoje. O gavę tėvų leidimą, Jungtinės Karalystės ir Bostono bendruomenės nariai pasidalijo mergaitės mamos sąskaitos numeriu, kad būtų galima rinkti paramą 9-metės laidotuvėms, šeimos narių psichologinei pagalbai, nes vaiko žūtis – ne eilinis įvykis“, – atviravo Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Rado subadytą

Primename, kad praėjusią savaitę Anglijoje, Bostone, 22-ejų metų lietuvis D. Skebas, įtariama, mirtinai subadė 9-erių L. Valutytę. Mirusios mergaitės šeima dabar slapstosi, nes bijo, kad į juos taip pat gali būti nusitaikyta, rašė „The Sun“. Aukos mamą, jos vyrą ir kitą jų penkerių metų dukrą policija perkėlė į slaptą vietą.

D. Skebas (Scanpix nuotr.)

D. Skebas pirmadienį atvyko į teismą. Kaip rašė „The Sun“, lietuviui buvo skirta kardomoji priemonė – suėmimas. Kitas teismo posėdis paskirtas rugsėjo 19 dieną.

Mergaitė mirtinai subadyta praėjusį ketvirtadienį 18.20 val. vienoje Bostono gatvėje. Lietuvis D. Skebas bandė sprukti iš įvykio vietos, tačiau buvo užfiksuotas vaizdo stebėjimo kamerų. Įtariamas vaikinas sulaikytas šeštadienį.


Norintys ir galintys prisidėti prie idėjos pastatyti skulptūrą ir paramos L. Valutytės šeimai gali tai padaryti:

Lėšos skulptūrai:

JustGiving platforma

Parama šeimai:

Lina Savickiene

IBAN: GB20LOYD30634720660460

BIC/SWIFT: LOYDGB21652

GALERIJA

  • Po 9-metės nužudymo Anglijoje lietuvių bendruomenę ištiko dvigubas smūgis
  • Po 9-metės nužudymo Anglijoje lietuvių bendruomenę ištiko dvigubas smūgis
  • Po 9-metės nužudymo Anglijoje lietuvių bendruomenę ištiko dvigubas smūgis
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Ali

Kiek mergaiciukes mamyte zmoniu apgavo uzmokescio atveju, kabliuku reik pradeti ieskoti nuo MS agenturos, neslepiu ir pati apmulkino si ubagu agentura kurioje dyrbo lietuviai. Sutinku, gaila mergytes, motina susimokejo per didele kaina. Saskaitas reikejo suvesdineti su motina, prie ko cia kalta ta mergyte. Pilnas internetas, kas ka blogiausio padare, uzmuse, papjove, dantis isbarskino, isprievartavo, apiplese... vat visada ten bus lietuvis, 11metu anglams sakau jog as rusas, man butu tikrai pazema ir didziausia geda prisipazinti, jog esu atvykes is to gyvuliu krasto.

Paf

Idomu yra anglijoj tokiu vietų kur nebūtu tokio brūdo kaip lietuviai?!

Kiekvienoje salyje išsiauga tiek

monstru kiek prie ju dauginimosi prisideda verslas ir politikai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS