Po „Azovstal“ gamyklos antpuolio okupantai plukdo metalą į Rusiją | Diena.lt

PO „AZOVSTAL“ GAMYKLOS ANTPUOLIO OKUPANTAI PLUKDO METALĄ Į RUSIJĄ

  • 0

Mūšiai Severodonecke vyksta dėl kiekvieno metro. Čia – fronto linija. Ukrainiečiai nuo agresorės Rusijos gina ir gretimą Lisičansko miestą, praneša LNK.

„Atleiskite, tik išeini į atvirą erdvę, tai nereiškia, kad šaudo į mus, bet čia – Lisičansko kryptimi, tiesiog viduryje dienos skrieja priešo sviediniai“, – pasakojo Ukrainos gynėjas.

Sviediniai krenta tarp daugiaaukščių namų. Gyventojai atviravo, kad ryte buvo net trys apšaudymai.  Rusijos kariai spaudžia Luhansko ir Donecko srityse bei Bachmuto, Sloviansko kriyptimis. Artilerijos mūšiai – intensyvūs.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kartojo – jo valdomai šaliai skubiai reikia ypač modernių oro gynybos sistemų. „Ukrainai reikia modernių priešraketinės gynybos sistemų. Jas buvo galima pristatyti šiemet, pernai ir dar anksčiau. Ar gavome? Ne. Ar mums jų reikia? Taip. Į šį klausimą jau yra 2606 atsakymai. Įvairios Rusijos sparnuotosios raketos nuo vasario 24-osios pataikė į mūsų miestus, kaimus. Tas gyvybes buvo galima išgelbėti. Šių tragedijų buvo galima išvengti, jei Ukraina būtų girdima“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Rusijos kariai su separatistais rodo, kaip jau surusino Mariupolį. Uostamiestyje prie Azovo jūros, garsėjusiame kaip plieno centras, plevėsuoja Rusijos vėliavos. Po „Azovstal“ gamyklos antpuolio, miestą kontroliuoja Maskvos pajėgos ir Kremliaus statytinių valdžia. Jie nė neslepia – metalą iš čia suplukdo į Rusiją.

„Uostas – paruoštas priimti ir plukdyti krovinius. Mes į Rusiją išplukdėme du laivus su metalu. Pas mus kroviniai Mariupolio statybininkams“, – pasakojo Kremliaus statytinių atstovas.

Okupacinė valdžia ramina – choleros mieste nebus, nors nužudytų civilių kūnai pūva po griuvėsiais. „Situacija – valdoma, kūnai, kurie buvo po karo veiksmų, – daugelis jų, sakykime, jau palaidoti. Po ekspertizių, kurios buvo atliktos su prokuratūra – absoliuti dauguma jų. O tų palaikų, kurie tebėra po griuvėsiais, nėra tiek daug, kad galėtų kilti kokia nors epidemija – ypač cholera“, – aiškino apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderis Denisas Pušilinas.

Sekmadienį agresorė Rusija minėdama Rusijos dieną kėlė patriotinius spektaklius netgi okupuotose žemėse – Kryme, Chersone ir Donbase. Sproginėjo fejerverkai, plevėsavo ir sovietinės vėliavos. O Vladimiras Putinas Kremliuje dalijo apdovanojimus valdžiai lojaliems mokslo ir kultūros veikėjams. Aukštino ir Petrą Didįjį bei patriotizmą, slypintį istorijoje.

Rusų generolai į savo žmones žiūri tiesiog kaip į patrankų mėsą, kurios jiems reikia norint įsigyti pranašumą skaičiumi.

„Šiandien aiškiai suvokiame, kaip svarbu tėvynei, mūsų visuomenei ir žmonėms būti vieningiems“, – teigė jis.

Pasak Ukrainos, kova vyko ir vyks dėl kiekvieno metro. Ir karas vyks tol, kol Ukrainai reikės įrodyti, kad Rusijai reikia palikti svetimas žemes. „Rusų generolai į savo žmones žiūri tiesiog kaip į patrankų mėsą, kurios jiems reikia norint įsigyti pranašumą skaičiumi. Darbo jėgos, karinės įrangos atžvilgiu. O tai reiškia – Rusija jau birželį gali kirsti 40 tūkst. prarastų karių ribą. Per daug dešimtmečių jokiame kitame kare ir neprarado tiek daug“

Gairės: karas Ukrainoje, kovos, mūšiai, Rusijos kariai, Mariupolis, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS