Praėjus 10 metų po žudynių Norvegijoje, A. Breivikas prašo lygtinio paleidimo | Diena.lt

PRAĖJUS 10 METŲ PO ŽUDYNIŲ NORVEGIJOJE, A. BREIVIKAS PRAŠO LYGTINIO PALEIDIMO

Dešinysis ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, antradienį prašydamas lygtinio paleidimo, pasveikino teisėjus nacių saliutu ir demonstravo rasistines žinutes. Manoma, kad šis prašymas bus atmestas, praėjus vos 10 metų po daugiausiai gyvybių nusinešusio kruvino išpuolio Norvegijoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

 

Juodu kostiumu, baltais marškiniais ir smėlio spalvos kaklaraiščiu vilkintis 42 metų A. B. Breivikas stojo prieš pietinio Telemarko regiono apygardos teismą, kurio posėdis saugumo sumetimais buvo sušauktas Skieno kalėjimo, kuriame jis yra įkalintas, sporto salėje.

Į salę įžengus trims teisėjams, jis pakėlė ranką nacių pasveikinimui.

Jo sušaudytų aukų šeimos išreiškė nuogąstavimus, kad A. B. Breivikas tris dienas truksiantį posėdį, kuris transliuojamas beveik tiesiogiai, panaudos kaip platformą savo politinėms pažiūroms skleisti ir ragino nesuteikti jam jo trokštamo dėmesio.

A. B. Breivikas atlape buvo prisisegęs raštelį su užrašu „Baikite genocidą prieš mūsų baltąsias tautas“.

Toks pat užrašas taip pat buvo priklijuotas prie jo portfelio, o per prokuroro įžanginę kalbą jis laikė lenteles su šia žinute, jas vyriausiasis teisėjas Dagas Bjorvikas paprašė padėti į šoną.

2011 metų liepą A. B. Breivikas, nužudęs 77 žmones, gavo 21 metus kalėjimo, ir bausmė gali būti pratęsta neribotam laikui, kol jis bus laikomas grėsme visuomenei.

Tuo metu tai buvo griežčiausias Norvegijos nuosprendis, nors nuo to laiko įstatymas buvo pakeistas, kad būtų galima skirti ilgesnes kalėjimo bausmes.

Jis turėjo praleisti kalėjime mažiausiai 10 metų, kad galėtų pateikti pirmąjį lygtinio paleidimo prašymą.

2011 metų liepos 22 dieną A. B. Breivikas nužudė aštuonis žmones susprogdinęs sunkvežimyje padėtą bombą netoli vyriausybės institucijų Osle, o paskui nušovė dar 69 žmones, kurių dauguma buvo paaugliai, dalyvavę Darbo partijos jaunimo vasaros stovykloje Utiojos saloje.

Jis sakė, kad nužudė savo aukas, nes jos priėmė daugiakultūriškumą.

„Kaip ir bet kurioje kitoje teisinėje valstybėje nuteistasis turi teisę prašyti lygtinio paleidimo ir Breivikas nusprendė šia teise pasinaudoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas Oysteinas Storrvikas.

2016 metais A. B. Breivikas, kuriam kalėjime yra skirtos trys kameros su televizoriumi ir DVD grotuvu, žaidimų konsole ir rašomąja mašinėle, Norvegijos valstybę padavė į teismą dėl „nežmoniško“ ir „žeminančio“ elgesio, nes buvo izoliuotas nuo kitų kalinių. Ir Norvegijos teismas tam pritarė. Tačiau apeliacine tvarka šis teismo sprendimas buvo panaikintas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Robis

Nuo širdies į saulę.

ogi

norvegai tai hitlerio fasistai ir jei si bandiuga paleis tai bus siu laiku gebelsas ji reikejo nedelsiant uzmigdyt o dabar nordglusiai tures problem kaip ir mes su nelson komfasist hibridu===

manau skubiai reikia paleist y laisve

nes gnydu kol jis sedejo kalejime prisiveise dar daugiau....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS