Savanoris apie situaciją Lenkijos–Ukrainos pasienyje: žmonių srautai didėja valandomis | Diena.lt

SAVANORIS APIE SITUACIJĄ LENKIJOS–UKRAINOS PASIENYJE: ŽMONIŲ SRAUTAI DIDĖJA VALANDOMIS

Daugiau nei savaitę tęsiantis Rusijos agresijai Ukrainoje, karo pabėgėlių Lenkijos pasienyje daugėja kiekvieną valandą, teigia pasienyje savanoriaujantis Rokas. Pasak jo, sušalusiems ir pavargusiems ukrainiečiams su mažais vaikais eilėse tenka prie sienos praleisti 2-3 paras, kol jie yra įleidžiami į šalį.

„Situacija pasienyje yra komplikuota, žmonių srautai labai dideli. Vieni stovi maždaug septynių kilometrų eilėje su mašinomis, o kurie nuo karo bėga be automobilių, po 2-3 paras praleidžia tiesiog stovėdami lauke – ar lyja, ar sninga“, – šeštadienio rytą apie situaciją pasienyje Eltai pasakojo Rokas.

Anot jo, karo pabėgėliai prie Lenkijos-Ukrainos sienos autobusais atvežami kone kas valandą, todėl žmonių eilės nuolat ilgėja.

„Kiekvieną valandą, netgi kas minutę, atvažiuoja autobusai iš Ukrainos pusės ir išlaipina žmones. Mes tai jaučiame, kai susidaro vis ilgesnės eilės žmonių, norinčių gauti šilto maisto. Ateina drebantys su vaikais, su leliukais, susuktais į pledus kaip į kokonus“, – sakė Rokas, pridurdamas, kad eilėse laukiančių vyrų beveik nėra, didžioji dalis – moterys su vaikais.

Ateina drebantys su vaikais, su leliukais, susuktais į pledus kaip į kokonus.

Roko teigimu, patys ukrainiečiai į spūstis nekreipia dėmesio, nes šiuo metu jiems svarbiausia gauti maisto ir saugų prieglobstį.

„Jie nesiskundžia, jie tiesiog ateina ir prašo iš mūsų maisto vien dėl to, kad yra šalta. Dabar (ELTA – šeštadienio rytą) juntama temperatūra yra minus 5 laipsniai ir jie, kelias paras prastovėję, nori gauti maisto ir bandyti išvykti į Varšuvą, o iš Varšuvos galvoti, ką daryti toliau“, – teigė Rokas.

Jis neslepia, kad apie situaciją kalbėti sunku ir paties savanoriams, nes matomi vaizdai yra sunkiai suvokiami.

ELTOS nuotr.

„Turbūt esame visi matę įvairiausių vaizdo įrašų, bet kai pamatai viską savo akimis, tai nėra ką toliau kalbėti. Kai pamatai mažus vaikus su mamomis, kurie jau antrą parą sėdi prie sienos ir nežino, ką jiems toliau daryti su savo gyvenimu, kai matai tuos mažučius vaikus, apsisuktus keturiais sluoksniais pledų, tai net nesuvoki, kad taip gali būti“, – sakė savanoris iš Kauno, pridurdamas, kad sunkiausia matyti vienišus senolius, likusius be šeimos narių ir savo namų.

„Visai neseniai atėjo apie šešiasdešimties metų moteris, kuri paprašė sriubos. Stovėjo tik su kuprine, daugiau nieko neturinti – nei šeimos, nei vaikų, nei namų. Ji atvažiavo iš Ukrainos miestelio, kurį bombarduoja jau ketvirta diena. Gavusi sriubos ji penkiolika minučių tiesiog atsisėdusi verkė. Žmonėms kaupiasi emocijos ir kai matai tokį garbingo amžiaus žmogų, kuris gauna sriubos ir verkia, sunku kalbėti“, – sakė pasienyje savanoriaujantis vaikinas.

ELTA primena, kad ankstų vasario 24-osios rytą Rusija pradėjo agresyvų ir tarptautinės bendruomenės pasmerktą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Vakarų bendruomenė, į tai reaguodama, Rusijai paskelbė labai griežtas sankcijas ir ekonominę bei karinę paramą Ukrainai. Vakarų bendruomenė kaltina Kremlių Ukrainoje tikslingai griaunant miestus ir žudant nekaltus civilius.

Į Lenkiją nuo karo Ukrainoje pradžios penktadienio duomenimis atvyko daugiau kaip 700 tūkst. pabėgėlių. Tarp jų yra 170 šalių piliečiai iš viso pasaulio. Dalis pabėgėlių iš trečiųjų šalių iš Lenkijos jau išvyko į savo gimtąsias valstybes. Tai, pavyzdžiui, nemaža indų studentų grupė, pabėgusi nuo karo Ukrainoje.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda teigė neatmetąs, kad Lenkija dėl augančio pabėgėlių skaičiaus prašys pagalbos ir kitų šalių.

GALERIJA

  • Savanoris apie situaciją Lenkijos–Ukrainos pasienyje: žmonių srautai didėja valandomis
  • Savanoris apie situaciją Lenkijos–Ukrainos pasienyje: žmonių srautai didėja valandomis
ELTOS nuotr.
Gairės: savanoris, Lenkijos-Ukrainos pasienis, karo pabėgėliai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS