Tarša Oderio upėje gali pakenkti žuvims Baltijos jūroje | Diena.lt

TARŠA ODERIO UPĖJE GALI PAKENKTI ŽUVIMS BALTIJOS JŪROJE

Dėl pramoninės taršos Oderio upėje, skiriančioje Lenkiją ir Vokietiją, masiškai gaišta žuvys. Vokietija perspėja, kad tai gali pakenkti ir gyvūnijai Baltijos jūroje, informuoja dpa.

Anot Vokietijos Meklenburgo-Pomeranijos žemės Aplinkos ministerijos, priklausomai nuo vėjo ir upės srovės sąlygų, tarša gali greitai pasiekti Oderio upės žiotis prie Lenkijos Ščecino miesto. Jau šeštadienį tarša gali pasklisti ir vakarinėje Ščecino įlankos dalyje. Ministerija paragino vokiečius nežvejoti upėje ir jokiais tikslais nenaudoti jos vandens.

Mokslininkai kelias dienas bando išsiaiškinti nuo ko upėje masiškai nugaišo žuvys po to, kai Lenkijos institucijos paskelbė, kad iš jos buvo ištraukta 10 tonų negyvų žuvų.

Vokietijos Švedto miesto merė Annekathrin Hoppe pareiškė, kad tai yra precedentų neturinti aplinkosauginė katastrofa. Vokietijos aplinkosaugininkai mano, kad jos padariniai gali būti juntami dar daug metų.

Šeštadienio rytą Vokietijos Brandenburgo žemėje šimtai gelbėtojų mūvinčių pirštines išplaukė guminėmis valtimis rinkti negyvų žuvų. Prognozuota, kad 300 žmonių 80 km ilgio pakrantėje turėtų surinkti kelias tonas žuvų.

Lebuso mieste dpa korespondentas pranešė, kad dėl pūvančių žuvų kyla nemalonus kvapas.

Penktadienį Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis sakė, kad žuvys ėmė masiškai gaišti nes, greičiausiai, į Oderį buvo išpiltos cheminės atliekos. Tačiau visų laboratorinių tyrimų rezultatų dar laukiama.

Įtariama, kad tarša kilo Lenkijos pusėje, o Vokietijos atstovai kaltina Lenkiją dėl lėtos reakcijos.

Penktadienį Lenkijos premjeras dėl to atleido du vandenų ir aplinkos tarnybų vadovus. Pasak jo, nors situacijos ir nebuvo galima nuspėti, tačiau atsakingos tarnybos turėjo sureaguoti greičiau.

Lenkijos policija siūlo 210 000 eurų už informaciją, kuri padėtų atskleisti, kas kaltas už taršą.

Axelis Vogelis, Vokietijos Brandeburgo žemės aplinkos ministras, viliasi, kad tarša nesukels pavojaus geriamajam vandeniui.

GALERIJA

  • Tarša Oderio upėje gali pakenkti žuvims Baltijos jūroje
  • Tarša Oderio upėje gali pakenkti žuvims Baltijos jūroje
  • Tarša Oderio upėje gali pakenkti žuvims Baltijos jūroje
  • Tarša Oderio upėje gali pakenkti žuvims Baltijos jūroje
  • Tarša Oderio upėje gali pakenkti žuvims Baltijos jūroje
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Išvada

Kalti rusai.

tai

matomai karstis ir nevalytos paplavos o gal ir chemikalai paveike visa kas gyva stai tau ir doic /kultura/ ?'''

SUSIJUSIOS NAUJIENOS