V. Putinas skelbia nepaprastąją padėtį: į Sibiro upę išsiliejo daugybė dyzelino | Diena.lt

V. PUTINAS SKELBIA NEPAPRASTĄJĄ PADĖTĮ: Į SIBIRO UPĘ IŠSILIEJO DAUGYBĖ DYZELINO

Iš Sibire esančios šiluminės elektrinės į šalia esančią upę pateko 20 000 tonų dyzelino ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė nepaprastąją padėtį.

Incidentas už poliaračio įsikūrusiame Norilsko miesto įvyko praėjusį penktadienį. Elektrinėje trūko kuro rezervuaras ir į aplinką pateko 20 tūkst. tonų dyzelino.

Galbūt šis įvykis tokio Rusijos prezidento Vladimiro Putino dėmesio ir nebūtų sulaukęs, tačiau paaiškėjo, jog bendrovė laiku nepranešė apie šią nelaimę.

Tad šį trečiadienį vaizdo ryšiu buvo surengta konferencija, kurios metu V. Putinas išsakė daug kritikos „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės NTEK vadovui.

„Kodėl valdžios institucijos apie šį faktą [avariją] sužinojo tik po dviejų dienų? Ar nuo šiol apie tokius incidentus sužinosime tik iš socialinės žiniasklaidos? Ar jūs ten esate sveiko proto?“ – V. Putinas pasipiktinęs klausė NTEK vadovo Sergejaus Lipino.

„Nornikel“ pareiškime teigiama, kad NTEK apie tai kas įvyko pranešė „laiku ir tinkamai“.

Krasnojarsko srities gubernatorius Aleksandras Usas V. Putinui pranešė, kad apie „tikrąją padėtį“ sužinojo tik sekmadienį, kai socialinėje žiniasklaidoje pasirodė „nerimą keliančios informacijos“.

Kodėl valdžios institucijos apie šį faktą [avariją] sužinojo tik po dviejų dienų? Ar nuo šiol apie tokius incidentus sužinosime tik iš socialinės žiniasklaidos?

Rusijos prezidentas teigė sutinkantis, kad būtina skelbti nepaprastąją padėtį, kas leis sutelkti turimus išteklius ir greičiau likviduoti nelaimės padarinius.

Pranešama, kad Rusijos tyrimų komitetas pradėjo 3 baudžiamuosius tyrimus dėl aplinkosaugos taisyklių pažeidimų ir yra sulaikytas vienas elektrinės darbuotojas.

Pasaulio gamtos fondo (WWF) ekspertas Aleksejus Knižnikovas tvirtina, kad apie šią avariją būtent jie perspėjo incidento padarinių likvidavimu užsiimančius specialistus.

„Į aplinką pasipylė didžiulis [kuro] kiekis. Jiems buvo sunku jį suvaldyti“, – teigia A. Knižnikovas.

Kaip teigia A. Knižnikovas, šios nelaimės metu į aplinką išsiliejusio kuro kiekis yra gerokai didesnis, nei per 2007-aisiais Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą.

Tuo metu į Juodosios jūros sąsiaurį išsiliejo 5 tūkst. tonų naftos ir tai buvo didžiausias tokio pobūdžio incidentas Rusijos istorijoje. Jis pareikalavo kariškių ir šimtų savanorių pagalbos, likviduojant nelaimės padarinius.

A. Knižnikovas tvirtina, kad šįkart dyzelinas išsiliejo į Ambarnajos upę ir ją bus labai sunku išvalyti. Upė yra per menka, kad surinktų teršalų išgabenimui būtų galima naudoti baržas, o ir atokioje vietoje nėrą kelių, kuriais būtų galima privažiuoti

Kadangi dyzelinas yra lengvesnis už aliejų ir jis taip lengvai nenusėda, buvo keliama mintis išsiliejusį dyzeliną padengti. Taip didžioji dalis aplinkai toksiškų teršalų būtų paversti dūmais, tačiau Rusijos aplinkos ministras Dmitrijus Kobylkinas su tokiu pasiūlymu nesutiko.

„Tai labai sudėtinga padėtis. Negaliu įsivaizduoti Arktyje degančio tokio kiekio degalų… tokia didelė ugnis šioje teritorijoje taptų didele problema“, – teigia D. Kobylkinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS