Vokietijos diplomatas pripažino: mes klydome ir dabar turime apgailestauti | Diena.lt

VOKIETIJOS DIPLOMATAS PRIPAŽINO: MES KLYDOME IR DABAR TURIME APGAILESTAUTI

Pasaulio bendrija, taip pat ir Vokietija, turėtų atsiprašyti Ukrainos už tai, kad prieš 6-8 metus nesuprato tikrųjų Rusijos kėslų ir nepakankamai ryžtingai reagavo į jau tada iškilusius iššūkius.

Tai pareiškė Vokietijos diplomatas, buvęs Miuncheno saugumo konferencijos vadovas Wolfgangas Ischingeris, tuo būdu pripažindamas klaidingą Vakarų poziciją Rusijos atžvilgiu.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad Rusija siekia kur kas daugiau nei tik užkariauti Ukrainą. Rusija jaučia Europos Sąjungos, Vakarų Europos, Euroatlantinio aljanso, viso pasaulio iššūkį, nes šis iššūkis – tai fundamentalūs pasaulio tvarkos principai. Tad taikinys ne tik Ukraina, tai mes visi“, – citavo diplomatą portalas „Segodnia“.

W. Ischingeris taip pat priminė 2008 metus, kai Ukrainai nebuvo suteiktas NATO narystės veiksmų planas.

„NATO lyderiai susitiko 2008 metų pavasarį, dar prieš (Rusijos) įsiveržimą į Sakartvelą. Buvo manoma, kad galime sukurti kažkokią kompleksinę euroatlantinę struktūrą su Rusija. Žinoma, mes klydome, dabar tai aišku. Ir dabar turime apgailestauti, kad tada taip klydome, nes jūsų šalis tapo tokios įžūlios agresijos auka. Bet 2008 metų pavasarį ne taip jau lengva buvo numatyti šiuos įvykius“, – sakė Vokietijos diplomatas.

Žinoma, mes klydome, dabar tai aišku. Ir dabar turime apgailestauti, kad tada taip klydome, nes jūsų šalis tapo tokios įžūlios agresijos auka.

Paklaustas, kodėl po Krymo ir dalies Donbaso okupacijos Rusija nesulaukė ryžtingo atsako, W. Ischingeris pripažino, kad pasaulis neįvertino šių Kremliaus veiksmų masto ir padarinių.

„Mes manėme, kad galėsime vesti kažkokias derybas. Bet paaiškėjo, jog tai nelengva, gal net neįmanoma. Mes privalome jūsų atsiprašyti už tai, kad nesupratome tikrųjų Rusijos kėslų ir nepakankamai ryžtingai reagavome į iššūkius prieš 6-8 metus“, – apibendrino jis.

Gairės: Wolfgangas Ischingeris, karas Ukrainoje, vokietija, kaltė, pasaulis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS