Kelias į Paryžių: olimpinėje rinktinėje – nauji vardai | Diena.lt

KELIAS Į PARYŽIŲ: OLIMPINĖJE RINKTINĖJE – NAUJI VARDAI

Olimpinės komandos sudėtį patvirtino Lietuvos irklavimo federacija (LIF), naują šalies tinklinio istorijos puslapį atvertė Monika Paulikienė ir Ainė Raupelytė, o plaukikai bandys dar papildyti savo kelialapių į Paryžių bagažą.

Subrendusi komanda

LIF sprendimu XXXIII vasaros olimpiadoje mūsų šalį reprezentuos aštuoni atletai, iš jų net septyni – žaidynių debiutantai.

„Esu labai patenkintas komandos dydžiu: penkios įgulos, aštuoni irkluotojai. Manau, kad tai šiandien – maksimalus galimas rezultatas, – vertino vyriausiasis treneris Mykolas Masilionis. – Dauguma sportininkų pirmą kartą startuos olimpinėse žaidynėse, tačiau rinktinę tikrai galima vadinti subrendusia, turinčia nemažai aukščiausio lygio varžybų patirties.“

Trijų olimpiadų dalyvė, Rio de Žaneiro žaidynių prizininkė Donata Karalienė irkluos porinę dvivietę valtį su Dovile Rimkute. Ši įgula per pastaruosius dvejus metus tapo pasaulio vicečempione ir dukart pasidabino Europos pirmenybių sidabru.

„Kiekvienos žaidynės man buvo labai skirtingos – tiek pasiektais rezultatais, tiek bendra patirtimi. Londono olimpiada buvo išskirtinė, nes patekti į ją tuomet buvo didžiausia mano svajonė. Prisiminus ankstesnę patirtį, tikrai neišvengiau didžiulio streso. Šį kartą norėčiau sugebėti save suvaldyti ir pasimėgauti varžybomis, o sudėtingoje situacijoje nepamiršti, dėl ko visa tai darau“, – sakė D. Karalienė.

Olimpietės: M. Paulikienė (dešinėje) su A. Raupelyte atvertė naują Lietuvos tinklinio istorijos puslapį. / cev.eu nuotr.

Treniruojasi Trakuose

„Vaires-sur-Marne Nautical“ irklavimo trasoje startuos ir dvi pavienių dviviečių įgulos: broliai Dovydas ir Domantas Stankūnai, Ieva Adomavičiūtė ir Kamilė Kralikaitė.

„Nors iki olimpiados liko nedaug laiko, bet tai dar neatrodo realybė. Dalyvauti žaidynėse buvo mano svajonė, bet labai tolima. Vis dažniau užplūsta nauji jausmai, nes artėja kažkas nesuvokiamai didelio ir itin įspūdingo. Bus didelė garbė atstovauti Lietuvai, o kad pavyko patekti tarp trylikos geriausių  pasaulio įgulų, man iki šiol atrodo nerealu“, – emocingai kalbėjo iš JAV grįžusi Kamilė.

Vienvietes valtis irkluosiantys Viktorija Senkutė ir Giedrius Beliauskas žaidynėse startuos pirmą kartą, tačiau Giedrius jau yra buvęs olimpiadoje – 2021 m. vyko į Tokiją kaip atsarginis sportininkas.

„Šiuo metu stengiamės koncentruotis į kokybiškas treniruotes, akcentuojame techninį darbą. Dar turime pakankamai laiko, kad irkluotojai pasiektų geriausią savo sportinę formą, – pasakojo M. Masilionis. – Sportuojame Trakuose, tikiuosi, kad geroji namų dvasia globos mus ir Paryžiuje.“

Talentas iš Tytuvėnų

„Su Aine ir treneriu Pauliumi Matuliu buvome kartu, kai vyras Simas atėjo ir pranešė, kad mes jau užsitikrinome vietą Paryžiaus žaidynėse. Susigraudinome, apsiverkėme. Tai buvo nuostabiausia emocija“, – taip žinią apie iškovotą istorinį Lietuvos tinkliniui olimpinį kelialapį pasitiko M. Paulikienė.

Vis dažniau užplūsta nauji jausmai, nes artėja kažkas nesuvokiamai didelio ir itin įspūdingo.

Monika kartu su bendražyge A. Raupelyte sėkme džiaugėsi Čekijoje, kur buvo surengtas paskutinis paplūdimio tinklinio atrankos turnyras „Beach Pro Tour Elite16“.

M. Paulikienė kilusi iš Tytuvėnų, kurie turi gilias tinklinio tradicijas.

„Viskas prasidėjo, kai buvau dešimties metų ir pasekiau sesers pavyzdžiu. Trenerė Gitana Kerpienė rinko mergaites į savo grupę, vežė į varžybas. Taip prasidėjo mano sportinė kelionė“, – pasakojo M. Paulikienė.

Šaltuoju metų laiku sportininkė žaidė salės tinklinį, o šiltuoju – paplūdimio. Sąlygos nebuvo idealios, tačiau trenerės atsidavimas, jos auklėtinių entuziazmas padėjo Kelmės komandoms skinti medalius Lietuvos jaunimo čempionatuose.

„Pergalės mane motyvavo. Būdama dvylikos trylikos metų jau vykau į Europos jaunių paplūdimio tinklinio čempionatą. Audronius Macius pakvietė treniruotis į Palangą. Su partnerėmis Rūta Bukantyte, vėliau ir su Ieva Dumbauskaite keliavau į įvairaus amžiaus grupių varžybas“, – prisiminė M. Paulikienė.

Iš Palangos tinklininkė sugrįžo pas savo pirmą trenerę. Monikos karjeros proveržis – 2011-ieji, kai Europos jaunių (iki 18 metų) paplūdimio tinklinio čempionatas vyko Vilniuje. Tąkart M. Paulikienė (tuo metu – Povilaitytė) su I. Dumbauskaite iškovojo aukso medalius.

Vėliau – dar įspūdingesni pasiekimai: laimėtas pasaulio jaunimo (iki 19 metų) čempionatas, iškovotas pasaulio jaunimo (iki 21 metų) sidabras. 2015 m. šis duetas sublizgėjo ir tarp suaugusiųjų: Monika ir Ieva pelnė Europos žaidynių bronzą.

JAV ir Lietuvos pilietybes turinti plaukikė J. E. Murdock pirmą kartą atstovaus nacionalinei rinktinei – startuos Europos čempionate. / Asmeninio archyvo nuotr.

Karjera, verta knygos

„Prisimenu trenerės G. Kerpienės žodžius, kad turiu talento ir tikrai būsiu olimpinėse žaidynėse. Tereikia sunkiai dirbti, o kas su manimi kartu pasieks šį tikslą – parodys laikas“, – sakė M. Paulikienė.

Užbaigusi bendrą su I. Dumbauskaite karjerą Monika sportavo su Erika Kliokmanaite ir galiausiai susitiko su A. Raupelyte.

Viena – treniruotis, o kita – rinkti reitingo taškus, kurie galiausiai ir lėmė olimpinį kelialapį. Profesionalų turnyrai vyksta visame pasaulyje, tad kelionės į skirtingus žemynus – neišvengiamos.

„Mūsų su Aine bendras žygis prasidėjo piniginėje turint nulį. Pamačiusios varžybų kalendorių supratome, kad bus labai sunku, reikės ieškoti, kas paremtų finansiškai“, – teigė M. Paulikienė.

Susiradusios pagalbininkų ir turėdamos stiprų šeimų užnugarį, tinklininkės ėmė skinti pergales tarptautiniuose turnyruose. Užteko dviejų sezonų, kad duetas įsitvirtintų elito varžybose ir iškovotų olimpinį kelialapį.

Giedrė Blazgienė, komandą remiančio lietuviško banko „Mano bankas“ vadovė, sakė: „Monikai prireikė beveik 20-ies metų, kad įgyvendintų savo olimpinę svajonę. Tai labai primena ir mūsų kelią: prieš 28 metus savo veiklą pradėjome nuo mažytės kredito unijos, šiuo metu esame šeštas pagal valdomą turtą bankas Lietuvoje. Kai nuosekliai eini savo keliu, nesiblaškai ir veiki apgalvotai, rezultatas visada bus.“

„Džiaugiuosi, kaip progresuoja Ainė. Ji nesutriko iškart sulaukusi iššūkių Europos ir pasaulio čempionatuose. Juokaudavome, kad trūksta tik olimpinių žaidynių. Lenkiu galvą prieš visą mūsų komandą. Tiek visko patyrėme, kad būtų galima parašyti knygą“, – šypsojosi M. Paulikienė.

Galimybė plaukikams

Birželio 23-iąją užsidarys vadinamasis ikiolimpinės atrankos langas plaukikams. Lietuvos atstovai savo kelialapių į Paryžių bagažą bandys papildyti Europos čempionate.

Kitą savaitę Belgrade (Serbija) startuosiančiose varžybose mūsų šaliai atstovaus olimpiečiai Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas, taip pat Tomas Navikonis, Tomas Lukminas, Rokas Jazdauskas, Jokūbas Keblys, Džiugas Miškinis, Kristupas Trepočka ir lietuviškų šaknų turinti amerikietė Justine Elizabeth Murdock.

Jėgas išmėgins ir šuolininkai į vandenį Sebastianas Koneckis, Martynas Lisauskas.

Asmeninius kelialapius į olimpines žaidynes jau iškovojo Rūta Meilutytė, Kotryna Teterevkova, D. Rapšys, Aleksas Savickas, kelialapį šaliai yra iškovojusi vyrų estafetės 4 po 200 m laisvuoju stiliumi komanda (D. Rapšys, T. Navikonis, T. Lukminas ir R. Jazdauskas).

GALERIJA

  • Kelias į Paryžių: olimpinėje rinktinėje – nauji vardai
  • Kelias į Paryžių: olimpinėje rinktinėje – nauji vardai
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS