Dalį dienos dirbančios motinos augina sveikesnius vaikus | Diena.lt

DALĮ DIENOS DIRBANČIOS MOTINOS AUGINA SVEIKESNIUS VAIKUS

 

Nepilną darbo dieną dirbančių motinų vaikai paprastai yra sveikesni, nei tų, kurios dirba visą dieną arba nedirba visai, rodo trečiadienį paskelbti Australijoje atlikto tyrimo rezultatai.

Vaikai, kurių motinos dirba nepilną darbo dieną, maždaug valandą mažiau laiko per savaitę skiria televizoriaus žiūrėjimui ir, apskritai, gyvena sveikiau, sako Melburno Murdocho vaikų tyrimo instituto docentė Jan Nicholson.

"Svarbiausias mūsų pastebėjimas - nepilną darbo dieną dirbančių motinų vaikai yra sveikesni, sprendžiant pagal svorį, o tai susiję su trumpesniu televizoriaus žiūrėjimu, retesniu užkandžiavimu ir aktyvesne fizine veikla", - sakė ji žurnalistams.

"Palyginimas buvo atliktas su vaikais, kurių motinos dirba visą darbo dieną, ir tais, kurių mamos visą dieną būna namuose", - pasakojo mokslininkė.

Straipsnyje "Ar dirbančios motinos augina vaikus - bulves" aprašytame tyrime dalyvavo 2500 vaikų. Jie buvo tikrinami dukart - ketverių ir penkių, o vėliau - šešerių ir septynerių metų amžiaus.

Straipsnyje, kurį išspausdino "Journal of Social Science and Medicine", taip pat rašoma, kad 18-20 procentų vaikų yra linkę į nutukimą arba turi viršsvorio.

Anot doc. J.Nicholson, šiuo tyrimu buvo siekiama išsiaiškinti, ar vis dažniau pastebimas vaikų nutukimas yra susijęs su jų motinų didėjančiu pasinėrimu į darbus.

"Spėju, kad realiai, atsižvelgdami į kitus mūsų žinomus dalykus, mes mėginame išsiaiškinti, ar yra koks nors ryšys. O atsakymas yra - taip, ryšys yra", - sakė docentė.

Drauge su Naujosios Anglijos ir Australijos Nacionaliniu universitetu atliktas tyrimas parodė, kad visą darbo dieną dirbančios motinos turi mažiau laiko gaminti maistą namuose ir raginti vaikus užsiimti fizinio aktyvumo reikalaujančiais žaidimais.

Pasak doc. J.Nicholson, tyrimas vis tik nepaaiškino, kodėl nedirbančios mamos dažniau augina putlius vaikus. Bet manoma, kad dalį dienos dirbančios moterys geriau moka suderinti darbą su šeimos poreikiais.

"Jos pertvarko darbotvarkę, mažiau miega, mažiau laiko skiria sau ir pramogoms, tačiau užtikrina, kad vaikams skirtas laikas nenukentėtų", - sakė J.Nicholson.

 

Gairės: motinos, mamos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS