Apsinuodijimas maistu: kaip iš kavinės prisiteisti kompensaciją? | Diena.lt

APSINUODIJIMAS MAISTU: KAIP IŠ KAVINĖS PRISITEISTI KOMPENSACIJĄ?

  • 3

Vasarą padidėjus pietaujančiųjų ar vakarieniaujančiųjų kavinėse skaičiui, gali padaugėti ir atvejų, kuomet yra apsinuodijama maistu. Tokiais atvejais atsakingos institucijos tiria, dėl kokių priežasčių apsinuodijimas galėjo įvykti. Nustačius pažeidimus, kavinių ar restoranų veikla gali būti laikinai sustabdoma, tačiau dažniausiai skiriamos ir piniginės baudos, kurios gali siekti iki 12 tūkst. eurų, praneša LNK.

Svarbiausius teisinius aspektus aptaria advokatų kontoros „TGS BALTIC“ patarėja Aleksandra Fedotova.

– Ar šie atvejai turi kažkokį sezoniškumą?

– Taip, turi. Kai atšyla orai, žmonės labiau nori susiburti, bendrauti ar švęsti. Tokiais atvejais, kai yra visokie pobūviai, dažniausiai ir pasitaiko apsinuodijimų. Sunku išlaikyti temperatūrinį rėžimą tinkamą maisto produktams. Reikia būti įsitikinus, kad maisto tiekėjai pateiks šviežią, gerą žaliavą. Yra ir higienos reikalavimai tiek aplinkai, tiek įrankiams, tiek žmonėms.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar klientui paprasta įrodyti, kad jis toje ar kitoje įstaigoje apsinuodijo?

– Nelengva. Jeigu yra keli apsinuodijimo atvejai, tai medicinos įstaigos praneša institucijoms, kad įvyko protrūkis. Prasideda tyrimai. Jeigu žmogus nesikreipia į sveikatos priežiūros įstaigą, o gydosi namuose, jis, aišku, gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) su pranešimu. VMVT atliks neplaninį patikrinimą. Taip pat žmogus gali kontaktuoti su pačia maitinimo įstaiga dėl tokio atvejo.

– Kas tokiu atveju vyksta, kokie tyrimai?

– Kai vyksta patikrinimas, jeigu yra įtarimų, tada bus imami mėginiai. Jeigu inspektoriams kils įtarimų, kad galimai dėl tam tikro maisto įvyko apsinuodijimas, tai tas maistas bus laikinai sustabdytas. Bus paimti jo mėginiai, jis bus ištirtas dėl jo mikrobiologinės taršos. Taip pat galima imti paviršių mėginius, patikrinti, ar ant paviršių nėra bakterijų. Taip pat sužiūrimas inventorius – ar jis tinkamai suženklintas ir naudojamas. Asmenys turi pateikti duomenis dėl patikrintos sveikatos.

Jeigu tyrimo metu bus nustatyta, kad dėl įstaigos kaltės įvyko apsinuodijimas, gresia bauda nuo 3 tūkst. iki 12 tūkst. eurų.

– Kas tokiu atveju gresia maitinimo įstaigai? Kokio dydžio baudos?

– Jeigu tyrimo metu bus nustatyta, kad dėl įstaigos kaltės įvyko apsinuodijimas, gresia bauda nuo 3 tūkst. iki 12 tūkst. eurų. Priklauso, kiek asmenų apsinuodijo. Taip pat tai įstaigai gresia laikinas uždarymas. Jeigu bus nustatyti didesni neatitikimi, tai įmonei bus liepta užsidaryti ir susitvarkyti. Kai jie susitvarkys, jie vėl praneš tarnybai. Tuomet atvažiuoja inspektoriai ir jeigu viskas tvarkoje, jie vėl gali atnaujinti veiklą. Bet jei bus nustatyti labai dideli neatitikimai, tai yra tikimybė, kad visiškai uždraus įstaigos veiklą.

– Ar dažni tokie atvejai mūsų šalyje?

– VMVT viešai skelbia nepatikimų subjektų sąrašą, į kurį įstaiga gali patekti, kai neatitinka tam tikrų reikalavimų. Jeigu patikrinimo metu vadovai trukdo atlikti patikrinimą, jie yra patraukiami atsakomybėn pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

O kaip įrodyti, kad nuo kliento rankų pats suviduriavo

Lietuviškos kavinės

Beveik visos lietuviškos kavinės dirba - be atliekų. Nesvarbu galiojimo laikas - viskas turi būti suvalgyta(nes sumokėti pinigai).

Kavineje

reika gerti,o ne puvesius ryti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS