Atlikėjas M. Vitulskis pamatė Nacionalinio kraujo centro kasdienybę: neliko jokių dvejonių | Diena.lt

ATLIKĖJAS M. VITULSKIS PAMATĖ NACIONALINIO KRAUJO CENTRO KASDIENYBĘ: NELIKO JOKIŲ DVEJONIŲ

  • 12

Daryti gerus darbus reikia nelaukiant ypatingos progos, įsitikinęs kaunietis operos solistas Merūnas Vitulskis. Neseniai dar kartą paaukojęs kraujo jis aplankė ir Nacionalinį kraujo centrą (NKC), kur uždavė visus rūpimus klausimus čia dirbantiems specialistams. Anot žinomo vyro, didžiausią įspūdį palieka pastangos, kurios kasdien yra dedamos tam, kad šalies ligoninėse nepritrūktų gyvybes gelbėjančio kraujo.

Aukoti – būtinybė

M. Vitulskis prisipažįsta, jog pats donoru yra jau seniai. Kaskart turėdamas laisvo laiko ir, pavyzdžiui, lydėdamas sūnus į mokyklą bei pamatęs NKC palapinę jis užsuka ir paaukoja kraujo bei atsiliepia į kvietimą padėti ištikus nelaimei ar ligoninėse pritrūkus jo kraujo grupės kraujo. „Tai juk neužima daug laiko, o toks mažas gestas padaro labai daug ir neabejotinai yra reikalingas“, – pridūrė kaunietis.

Aukodamas kraujo ir aplankęs NKC patalpas dainininkas pasakojo, kad labiausiai jam įstrigo centro darbuotojų susikaupimas bei didysis šaldytuvas, kuriame saugomi Lietuvos kraujo rezervai.

Tai juk neužima daug laiko, o toks mažas gestas padaro labai daug ir neabejotinai yra reikalingas.

Pasiteiravus, kokių pats būdamas kraujo donoru sulaukia klausimų iš aplinkinių ir su kokiais mitais susiduria, pašnekovas nusišypsojo: „tiesą sakant, aš ir pats nesu labai patiklus, todėl nevengiu klausti. Būtent todėl NKC uždaviau visus rūpimus klausimus ir savo akimis pamačiau, kad čia dirba savo darbui atsidavę specialistai. Kolektyvas kovoja už skaidrumą ir nuoširdžiai nori daryti gerus darbus, todėl nekyla jokių dvejonių.

Partnerių nuotr.

Mano aplinkoje ši tema jau seniai nėra tabu. Žinoma, dažnai viešojoje erdvėje galime išgirsti, kad su kraujo donoryste susiduriama tik kai aplanko kažkokia liga ar šeimos negandos. Nereikia to laukti. Nebūkime abejingi jau dabar“, – kalbėjo jis bei pridūrė, kad dabar sužinoti apie konkrečių kraujo grupių poreikį patogiai galima ir specialios programėlės „Mano kraujas“ pagalba. 

Nuo dažniausiai užduodamų klausimų iki mitų

NKC direktoriaus pavaduotoja medicinai Aira Mečėjienė pasidžiaugė, kad net ir itin užimtas bei visame pasaulyje koncertuojantis tenoras M. Vitulskis kaskart nelieka abejingas ir aukoja savo kraują. Anot jos, tai rodo žmogaus atjautą ir dėmesingumą kitam.

A. Mečėjienė sakė, kad visuomenės klausimai rodo, jog žmonės yra neabejingi donorystei, ja domisi ir taip kartu padeda naikinti mitus. „Gavus atsakymus tampa tik lengviau apsispręs tapti donoru. Įprastais galėčiau pavadinti klausimus, kurie yra susiję su donoro sveikata: kokio amžiaus galiu tapti donoru, ar galiu duoti kraujo jei vartoju tam tikrus vaistus, ar nepakenks mano sveikatai ir pan.

Tiesa ta, kad kraujo donoru gali tapti kiekvienas sulaukęs pilnametystės sveikas žmogus, o surenkamo kraujo kiekis, kaip moksliškai įrodyta, tikrai nepadarys žalos donoro sveikatai (paimama ne daugiau nei 10 proc. cirkuliuojančio kraujo kiekio). Visuomet primename ir pasiruošimo svarbą – prieš donaciją svarbu pavalgyti, bet nesunkiai virškinamo maisto, atsigerti ne mažiau  0,5 l. skysčių, atvykti pailsėjus, o svarbiausia būti geros nuotaikos“, – dažniausiai rūpimus klausimus vardijo specialistė.

A. Mečėjienė/Partnerių nuotr.

Pašnekovė išduoda, kad kartais nustebina klausimai, ar per kraują galima perduoti infekcines ligas. Tačiau NKC dirbama tik su vienkartinėmis priemonėmis bei laikomasi visų asmens sveikatos priežiūros įstaigoms keliamų infekcijų kontrolės ir aseptikos reikalavimų.

„Kraujo surinkimas, ištyrimas ir kraujo komponentų gamyba vyksta tik steriliose uždarose sistemose. Nėra jokio kontakto su aplinka ir juo labiau su infekcijomis. Lankomės mokyklose, universitetuose ir atliekame šviečiamąją veiklą, pristatome neatlygintinos kraujo donorystės svarbą pacientams bei siekiame, kad visuomenė kuo daugiau žinotų apie donorystę.

Juk šiandien esi donoras, o rytoj jau gali būti recipientas, todėl pravartu tai prisiminti ir retkarčiais apsilankyti NKC, kad niekam nestigtų kraujo, nes mes kraujo atsargomis dalinamės su visomis Lietuvos gydymo įstaigomis“, – pažymėjo NKC direktoriaus pavaduotoja medicinai.


Kur aukoti?

Norintys paaukoti kraujo kauniečiai yra laukiami NKC kraujo surinkimo punkte adresu Vytauto pr. 13, Kaunas. Čia kraują aukoti galima visomis savaitės dienomis išskyrus sekmadienį.

Be programėlės „Mano kraujas“ visą reikalingą informaciją apie kraujo donorystę galima rasti ir socialiniuose tinkluose:

https://www.facebook.com/kraujodonoryste/

https://www.instagram.com/kraujodonoryste/

GALERIJA

  • Atlikėjas M. Vitulskis pamatė Nacionalinio kraujo centro kasdienybę: neliko jokių dvejonių
  • Atlikėjas M. Vitulskis pamatė Nacionalinio kraujo centro kasdienybę: neliko jokių dvejonių
Partnerių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Merūnai į ką tu panašus abu su Erika bekonai

jonas

dar galetu ir lasiniu donoru pabuti, ukrainieciams irgi norisi valgyti

Viskas gerai

Kad duoda kraujo,bet turetu susirupint savo svoriu kol dar jaunas dar nieko o metams begant Toks antsvoris sveikatos neprides...ir estetiskai jei lipt ant scenos pvz ne bet kokiam vaidmeniui tiks su tokia isvaizda...maziau est ir mankstos daugiau Meruniukai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS