AUGALINĖ MITYBA – NE TIK DARŽOVIŲ VALGYMAS: NUO KO PRADĖTI?
- LNK inf. 4
Sužaliavo gamta, todėl vis dažniau galima į mitybą įtraukti šviežių daržovių. Augalinę mitybą renkasi ir sportininkai, o jeigu galvojate, kad reikės valgyti vien tik daržoves – klystate. Valgysite sočiai, o vartojamas maitas ne tik sveikas, bet ir skanus. Apie augalinę mitybą, nuo ko pradėti ir kaip sau nepakenkti, papasakojo kampanijos „Nori gali“ koordinatorė Austėja Vakarinaitė.
– Kas yra augalinė mityba?
– Kai augaliniu maistu besimaitinantys žmonės visiškai atsisako gyvūninės kilmės produktų.
– Žmonės, kurie maitinasi augaliniu maistu – visada alkani. Mitas ar tiesa?
– Kadangi pati jau ilgą laiką maitinuosi tik augaliniu maistu, tai tikrai galiu patvirtinti, kad maistas – ir maistingas, ir sotus. Vyrauja klaidingas vaizdas, kad augalinis maistas – tik kažkokios žolės, bet tai yra ir kruopos, ir sėklos, ir riešutai, riešutų sviestas, grūdai, įvairūs sveikos sudėties aliejai, fermentuoti produktai. Daugelis ištvermės sportą praktikuojančių žmonių maitinasi tik augaliniu maistu.
– Kaip jūs pati susidomėjote augaline mityba?
– Yra trys priežastys. Dėl sveikatos, aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės. Man paveikiausia – gyvūnų gerovė, bet daugelis augalinį maistą renkasi dėl sveikatos.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Ar augalinę mitybą galima derinti su įprasta?
– Taip, tikrai galima, kartais net ir rekomenduojame taip daryti, nes žmonės bando peršokti prie labai drastiškų pokyčių, o tie pokyčiai nebūna labai tvarūs. Žmonėms, kurie dar tik susipažįsta su augaliniu maistu, siūlome pradėti nuo, pavyzdžiui, vienos augalinės dienos per savaitę, vieno augalinio patiekalo per dieną, o tada žiūrėti, ar tas maistas jiems tinka, jeigu taip, tada porcijas didinti.
– Kaip atrodo jūsų diena? Ka jūs valgote?
– Stengiuosi į savo mitybą įtraukti kuo daugiau įvairovės. Pusryčiams valgiau nesaldžią avižų košę, kurią sudaro granatų, saulėgrąžų sėklos ir tarkuota cukinija. Toks paprastas variantas leidžia suderinti visas reikalingas maistines medžiagas.
– Kuo keičiate mėsą?
– Daugelis renkasi mėsą todėl, kad ji turtinga baltymais. Baltymus nėra sunku pakeisti. Gausybė produktų turi labai daug baltymų, tarp jų – ankštinės daržovės, fermentuoti sojos produktai, žemės riešutai, įvairiausios sėklos, pavyzdžiui, šalavijo (chia), jos turi visas devynias būtinąsias amino rūgštis. Baltymus įsisavinti tikrai nėra sunku.
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
-
ELTOS inf.0 komentarai
-
LNK inf.3 komentarai
-
LNK inf.2 komentarai
...
pensininke
pradet reikia nuo skiedru ciulpimo