Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti? | Diena.lt

AUGALINĖ MITYBA – NE TIK DARŽOVIŲ VALGYMAS: NUO KO PRADĖTI?

  • 4

Sužaliavo gamta, todėl vis dažniau galima į mitybą įtraukti šviežių daržovių. Augalinę mitybą renkasi ir sportininkai, o jeigu galvojate, kad reikės valgyti vien tik daržoves – klystate. Valgysite sočiai, o vartojamas maitas ne tik sveikas, bet ir skanus.  Apie augalinę mitybą, nuo ko pradėti ir kaip sau nepakenkti, papasakojo kampanijos „Nori gali“ koordinatorė Austėja Vakarinaitė.

– Kas yra augalinė mityba?

– Kai augaliniu maistu besimaitinantys žmonės visiškai atsisako gyvūninės kilmės produktų.

– Žmonės, kurie maitinasi augaliniu maistu – visada alkani. Mitas ar tiesa?

– Kadangi pati jau ilgą laiką maitinuosi tik augaliniu maistu, tai tikrai galiu patvirtinti, kad maistas – ir maistingas, ir sotus. Vyrauja klaidingas vaizdas, kad augalinis maistas – tik kažkokios žolės, bet tai yra ir kruopos, ir sėklos, ir riešutai, riešutų sviestas, grūdai, įvairūs sveikos sudėties aliejai, fermentuoti produktai. Daugelis ištvermės sportą praktikuojančių žmonių maitinasi tik augaliniu maistu.

– Kaip jūs pati susidomėjote augaline mityba?

– Yra trys priežastys. Dėl sveikatos, aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės. Man paveikiausia – gyvūnų gerovė, bet daugelis augalinį maistą renkasi dėl sveikatos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Ar augalinę mitybą galima derinti su įprasta?

– Taip, tikrai galima, kartais net ir rekomenduojame taip daryti, nes žmonės bando peršokti prie labai drastiškų pokyčių, o tie pokyčiai nebūna labai tvarūs. Žmonėms, kurie dar tik susipažįsta su augaliniu maistu, siūlome pradėti nuo, pavyzdžiui, vienos augalinės dienos per savaitę, vieno augalinio patiekalo per dieną, o tada žiūrėti, ar tas maistas jiems tinka, jeigu taip, tada porcijas didinti.

– Kaip atrodo jūsų diena? Ka jūs valgote?

– Stengiuosi į savo mitybą įtraukti kuo daugiau įvairovės. Pusryčiams valgiau nesaldžią avižų košę, kurią sudaro granatų, saulėgrąžų sėklos ir tarkuota cukinija. Toks paprastas variantas leidžia suderinti visas reikalingas maistines medžiagas.

– Kuo keičiate mėsą?

– Daugelis renkasi mėsą todėl, kad ji turtinga baltymais. Baltymus nėra sunku pakeisti. Gausybė produktų turi labai daug baltymų, tarp jų – ankštinės daržovės, fermentuoti sojos produktai, žemės riešutai, įvairiausios sėklos, pavyzdžiui, šalavijo (chia), jos turi visas devynias būtinąsias amino rūgštis. Baltymus įsisavinti tikrai nėra sunku.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Reikia pradėti nuo mėsos - jei viskas gerai, galima ir šieno

pensininke

Ot atsirado daugybė visokių mokytojų valgyti. Ėskit sau į sveikatą žolę ar dar kokią nesąmonę, tik nebrukit visiems savo durnysčių.Džiaukitės kad išvis yra ką valgyti,nevykit dievo į medį!

pradet reikia nuo skiedru ciulpimo

ir pjuvenu ciaumojimo... veliau jau galima prieit prie darzoviu, runkeliu ir sieno edimo....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS