Batutas – viena pavojingiausių pramogų: berniukams gali apsisukti sėklidės | Diena.lt

BATUTAS – VIENA PAVOJINGIAUSIŲ PRAMOGŲ: BERNIUKAMS GALI APSISUKTI SĖKLIDĖS

  • 6

Aktyvus laisvalaikis daugeliui tapo neįsivaizduojamas be batutų. Tačiau mažai kas pagalvoja, kad batutai, pasak medikų, puikuojasi pavojingiausių pramogų trejetuke. Daugiau apie tai – LNK reportaže.

„Yra turbūt antroje vietoje po tų įvairių motorinių ir nemotorinių važiavimo priemonių“ – teigė Santaros klinikų vaikų priėmimo skubios pagalbos skyriaus vedėja Ingrida Sapagovaitė.

„Palangos vasaros parko“ administracijos vadovė Gintarė Geraščenkė sakė, kad vaikai ant batutų susižeidžia nedažnai ir sužeidimai nebūna rimti.

Tačiau medikai mato kitokį vaizdą – į jų rankas vaikai patenka ne tik iš parkų, bet ir iš nuosavų sodybų.

„Vaikai nukenčia arba neatsargiai šokinėdami keliese, kai sugriūna visi į vieną vietą ir nukenčia esantys apačioje, arba būna dėl neatsargaus elgesio, dėl skirtingo svorio bešokinėjančių vaikų, arba dėl neteisingai pritvirtintų, įrengtų batutų. Būna išsviedžiami ant žemės kažkur toli nuo batuto“, – aiškino I. Sapagovaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Būna, kad vaikai su visa jėga krenta ne tik ant žemės, bet ir betono, trenkiasi į kitus daiktus. Tokiu atveju patiriamos sudėtingos galvos traumos, galvos smegenų traumos, rankų, kojų lūžiai, dėl kurių tenka guldyti į stacionarą ir operuoti.

Medikai kalba apie dar vieną traumą, į kurią turėtų atkreipti dėmesį berniukų tėvai.

„Yra galiūnių traumos, bet berniukam dar dažnai būna ir sėklidžių apsisukimai. Tai reikia, aišku, jau medikų operacijos, berniukai jau yra operuojami. Tai daugiau, aišku, berniukai 6-8 metų, kurie fiziškai labai aktyvūs ir pirmas simptomas yra skausmas. Kartais berniukai dar bando slėpti. Turėjom tokių atvejų, kad berniukai slepia t. y. pasako mamoms, kad skauda pilvą, tada mama gal duoda ibuprofeno, po kurio laiko vis tiek skauda ir tik tada jau parodo po kelių parų, kada jau būna kartais ir vėloka“, – sakė Karoliniškių poliklinikos vaikų ligų skyriaus vedėja Živilė Mikalauskienė.

Būna išsviedžiami ant žemės kažkur toli nuo batuto.

Be batutų, vaikai medikų rankose dažniausiai atsiranda dėl paspirtukų, riedučių, riedlenčių ir keturračių. Šį sezoną net Santarų specialistai vadina išskirtiniu – traumų kaip niekada daug, po 200 ir daugiau per dieną.

Tikėtina, jog vis mažiau per metus judantys ir prie ekranų laiką praleidžiantys vaikai praranda aktyvaus laisvalaikio įgūdžius, tad medikai prašo tėvų didesnio dėmesio ir priežiūros. Medikai taip pat prašo nepamiršti ir nuo karščių pravertų langų – kritimai iš aukščio gali kainuoti ir gyvybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

O mergaitems gimdos iskristi. Stai jums ir LGBTQttt++ papildymas. Nereikia ir paradais vilioti. Sportas - pe.diku perykla.

Manau, \\\\\.../////

ant ba'tūto "linksminosi" rackevičius,simonko,bartusevičius,r'ąčas ir jiems ne tik kiaušiukai apsisuko,bet ir smegenys.

senis

svarbu parduot o ka nesvarbu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS