Dietų nualintas imunitetas prišaukė sunkią ligą | Diena.lt

DIETŲ NUALINTAS IMUNITETAS PRIŠAUKĖ SUNKIĄ LIGĄ

"Visi žaidimai su dietomis taip išsekino mano organizmą, kad jis pradėjo kerštauti ir atsiuntė baisią ligą – Hodžkino limfomą", – teigė kaunietė Asta.

"Visi žaidimai su dietomis taip išsekino mano organizmą, kad jis pradėjo kerštauti ir atsiuntė baisią ligą – Hodžkino limfomą", – teigė kaunietė Asta.

Svarbu mylėti save

Apie savo ligą Asta prabilo dėl kitų. Merginas bei moteris, nuolat besilaiknčias dietų, ji perspėja: tai alina imuninę sistemą ir visą organizmą.

"Noriu įspėti, kad dėl grožio rizikuoti sveikata neverta. Reikia  saugoti save, lepinti ir mylėti", – mokė moteris, sirgusi sunkia liga – Hodžkino limfoma.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Onkologijos ir hematologijos klinikos gydytoja Milda Rudžianskienė aiškina, kad  tai piktybinė liga. Ji prasideda limfinėje sistemoje, vėliau išplinta į kitus organus. Piktybinės limfomos esti Hodžkino ir ne Hodžkino limfomų tipo. Jos skiriasi eiga ir reakcija į gydymą.

Pirmieji požymiai vėluoja

"Pirmieji tiek Hodžkino, tiek ne Hodžkino limfomos požymiai – padidėję limfmazgiai. Jie neskausmingi, kieti, padidėja asimetriškai viena ar kelios grupės", – apie ligos simptomus aiškino gydytoja M.Rudžianskienė.

Limfmazgiai gali padidėti kaklo, pažastų, kirkšnių srityse. Čia juos lengva apčiuopti.

"Limfmazgiai gali padidėti ir krūtinės ląstoje, pilve, kur jų apčiuopti negalima. Taip liga plinta. Pajaučiama tada, kai pradeda spausti greta esančius organus. Veikiami kvėpavimo takuai ir ligonis dūsta. Jei spaudžiamas žarnynas, gali atsirasti žarnų nepraeinamumo požymių", – apie ligos klastą pasakojo gydytoja hematologė.

Ligai plintant padidėja kepenys ir blužnis. Šeštadaliui ligonių liga pasireiškia už limfmazgių ribų ir gali prasidėti bet kokiame organe: kauluose, žarnyne, smegenyse ir kitur. Kartu su padidėjusiais limfmazgiais gali pakilti kūno temperatūra, kristi svoris.

Išdavė stiprus skausmas

"Nuolat jaučiausi pavargusi, dažnai būdavo silpna, trūko energijos, buvau išsekusi, visada krėtė šaltis", – apie savo būseną pasakojo Asta.

Ji manė, kad tai dėl darbo pamainomis, dažnai – naktį. Vakare atsigulusi Asta kosėdavo, dusdavo, naktį moterį mušdavo prakaitas, niežėdavo rankas ir kojas.

"Vis dėlto aš ir į tai nereagavau. Maniau, kad niežulys nuo dulkių, nes dirbau prie gręžimo staklių. Staiga netekau apie penkių kilogramų svorio, bet dėl to tik džiaugiausi", – vis nesijautė ligone jauna moteris.

Pagrindinė priežastis, paskatinusi kreiptis į gydytojus, buvo stiprus skausmas dešiniajame šone. Jis užeidavo paragavus alkoholio ir trukdavo keletą valandų.

"Pasirodo, taip į svaiguosius gėrimus reaguodavo blužnis. Tuomet tikrai labai sunerimau ir kreipiausi į savo šeimos gydytoją. Prasidėjo mano ligos paieška. Plaučių nuotrauka pasufleravo, kad man limfoma", - atvirai kalbėjo alkoholio retai ir mažai vartodavusi Asta.

Kauno klinikų hematologai, atlikę daugybę įvairiausių tyrimų, patvirtino: Hodžkino limfoma, 3-ia stadija, agresyvi forma.

Ligos atsiradimo priežastys

"Klausiau gydytojos, nuo ko susirgau, bet man nedaug tepasakė. Tik tiek, kad ši liga labai reta. Per metus Lietuvoje suserga apie šimtas žmonių. Aiškių priežasčių nėra. Viena jų – imuninės sistemos susilpnėjimas", – jau žino Asta.

Šiuo metu ji analizuoja savo gyvenseną. Labai norėjo būti liekna, nevalgydavo iki sotumo. Tiksliai skaičiuodavo kalorijas, atsisakydavo mėgstamų patiekalų.

"Visa tai dariau dėl kūno formų. Norėjau būti lieknutė ir gražutė. Dabar suprantu, kad visi šie žaidimai su dietomis išsekino mano organizmą, tad jis pradėjo priešintis - atsiuntė šią baisią ligą", – su kartėliu prisiminė Asta.

Gydytoja hematologė M.Rudžianskienė patvirtina, kad limfomą sukeliantis veiksnys nežinomas. Manoma, kad ligai išsivystyti įtakos gali turėti aplinkos toksinai.

"Pastebėtas didesnis limfomų dažnis tarp žmonių, dirbančių su pesticidais, herbicidais, dažais, tirpikliais, kitomis nuodingomis medžiagomis. Manoma, kad limfomai išsivystyti gali turėti įtakos tam tikri virusai", – teigė gydytoja hematologė.

Jokių kvailų dietų

Dietos, badavimas alina imuninę sistemą. Nusilpusi ji nepajėgia kovoti su virusais ir bakterijomis.

Gydytoja M.Rudžianskienė aiškina, kad mūsų imuninė sistema atpažįsta pakitusias ląsteles: navikines, į organizmą patekusias svetimas, tokias kaip virusai. Imuninės sistemos užduotis – tas ląsteles sunaikinti. Nesunaikintos šios dauginasi ir susidaro navikas.

"Nežinant, kas tiksliai sukelia ligą, sunku jos išvengti. Vis dėlto galime stiprinti imuninę sistemą sportuodami, sveikai gyvendami bei sveikai maitindamiesi", – patarė hematologė.

Asta ligą vertina kaip likimo išbandymą. Dabar, ją įveikusi, moteris vėl dirba, kartu su vyru augina vaikus. Gyvena.

"Imu iš gyvenimo tai, kas geriausia, saugau ir myliu save. Žodis "dieta" visai išbrauktas iš mano žodyno", – dalijosi mintimis Asta ir patarė visiems taip daryti.


Komentaras

Jolanta Dzemedzionkienė, psichologė

Gyvename visuomenėje, kurioje nustatytos taisyklės, standartai, koks žmogus gražus, koks negražus, ko jam reikia, kad būtų laimingas. Žmonės vadovaujasi šiomis taisyklėmis, norėdami įtikti visuomenei, patikti kitai lyčiai. Dėl to vaikomasi dietų, organizmas alinamas. Perdėtas dietų laikymasis gali virsti ir įvairiausių formų psichologine liga.

Pasipriešinti visuomenės normoms reikia pasitikėjimo savimi, kurio neišsiugdysi per vieną dieną ar savaitę. Visų pirma nereikia išsikelti labai aukštų reikalavimų, nepasiekiamų tikslų, kad nesužlugdytume pasitikėjimo savimi. Reikia ieškoti srities, kur esi vertingas. Atradus ją savivertę galima pakelti.

Visiems, susidūrusiems su sveikatos problemomis, patariu vengti monotonijos ir gyventi šia diena, džiaugtis ja ir gyvenimu. Būtina stengtis žvelgti optimistiškai, nesureikšminti kūno formų ir jų standartų, save mylėti tokį, koks esi. Juk kiekvienas iš mūsų yra unikalus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

HR

Dabar kad kazkokia kvaile sapalioja, kad ji susirgo limfoma, nes laikesi dietos ir nualino organizma.. Tai verta straipsnio? Ar hematologe sake, kad dieta galejo nulemti jos liga? totali nesamone... Darbas pamainomis dulketoje aplinkoje turejo daugiau itakos... Ir siaip sios ligos kilme nera zinoma, tad tai visiskas sapaliojimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS