Erkės ir jų keliamas pavojus: ką būtina žinoti? | Diena.lt

ERKĖS IR JŲ KELIAMAS PAVOJUS: KĄ BŪTINA ŽINOTI?

  • 0

Šiltėjant orams vis daugiau laiko praleidžiame gamtoje, kur susiduriame su įvairiais gyviais, tarp kurių ir erkės. Šie maži, bet grėsmingi parazitai gali būti pavojingų ligų, kurios gali turėti ilgalaikių pasekmių mūsų sveikatai, nešiotojai. Todėl itin svarbu žinoti, kaip apsisaugoti nuo erkių ir jų platinamų ligų, ką daryti pastebėjus įsisiurbusią erkę ir kaip atpažinti galimus užsikrėtimo simptomus.

Kaip erkės patenka ant žmogaus?

Erkės gyvena žemėje, žolėje, krūmuose ir miškuose. Jos laukia šeimininko – žmogaus ar gyvūno, – iš kurio galėtų pasisemti kraujo. Judėdami per užkrėstas teritorijas tampame jų taikiniu. Erkės yra itin gudrios – jos gali tykoti savo aukos ant augalų net kelias savaites. Kai tik žmogus ar gyvūnas liečia šiuos augalus, erkė greitai peršoka ant odos ir pradeda ieškoti tinkamos vietos įsisiurbti.

Kaip taisyklingai pašalinti erkę?

Įsisiurbus erkei, svarbu ją kuo greičiau pašalinti. Tam geriausia naudoti smulkius, bet tvirtus pincetus. Paimkite erkę kuo arčiau odos paviršiaus ir atsargiai, bet tvirtai traukite vertikaliai į viršų, stengdamiesi neprispausti jos kūno. Po pašalinimo būtina dezinfekuoti įkandimo vietą ir stebėti, ar neatsiranda jokių ligos simptomų.

Erkių platinamų ligų simptomatika

Po erkės įkandimo infekcijos simptomai gali atsirasti per kelias dienas ar net savaites. Dažniausi simptomai apima karščiavimą, galvos skausmą, nuovargį, raumenų ir sąnarių skausmus. Kartais įkandimo vietoje gali atsirasti odos paraudimas, plintantis aplinkui. Pastebėjus tokius simptomus, reikėtų nedelsiant kreiptis į medikus, siekiant gauti būtiną gydymą.

Profesionalią pagalbą gydant erkių sukeliamas ligas gali suteikti infekcinių ligų gydytojai. Išsami informacija apie šiuos specialistus: https://anteja.lt/gydytojai-specialistai/infekciniu-ligu-gydytojai.

Atminkite, kad geriausia erkių platinamų ligų prevencija – tai skiepai ir tinkamas elgesys gamtoje. Dėvėkite kūną dengiančius drabužius, naudokite repelentus ir visada patikrinkite savo kūną bei augintinius grįžę iš lauko. Taip galite išvengti ne tik erkių įkandimų, bet ir jų platinamų ligų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS