Ge­riau­sia mo­ters in­ves­ti­ci­ja į svei­ka­tą – ko­ky­biš­kas lai­kas sau | Diena.lt

GE­RIAU­SIA MO­TERS IN­VES­TI­CI­JA Į SVEI­KA­TĄ – KO­KY­BIŠ­KAS LAI­KAS SAU

  • 2

Šiuo­lai­ki­nia­me pa­sau­ly­je daug dė­me­sio ski­ria­ma ly­čių klau­si­mams. Ga­li­me dis­ku­tuo­ti, kas ge­res­ni va­do­vai, kas daž­niau žai­džia su vai­kais, kas daž­niau ga­mi­na ar dau­giau už­dir­ba. Ta­čiau šių die­nų sta­tis­ti­ka tei­gia, kad mo­te­rys su­da­ro dau­giau nei pu­sę pa­sau­lio po­pu­lia­ci­jos ir yra vie­nin­te­lės, ga­lin­čios iš­ne­šio­ti gy­vy­bę.

Ki­taip ta­riant, po­pu­lia­ci­jos klau­si­mas – mo­te­rų rankose. Tad, mąs­tant apie šį neiš­ma­tuo­ja­mai bran­gų bio­lo­gi­nį vaid­me­nį, ga­li­ma su­tik­ti, kad, sie­kiant žmo­ni­jos tęs­ti­nu­mo ir atei­ties, mo­te­rų ge­ro­vė yra es­mi­nė. De­ja, vis dar di­de­lė da­lis mo­te­rų re­gu­lia­riai ne­si­lan­ko pas gy­dy­to­jus gi­ne­ko­lo­gus, neat­lie­ka joms gy­vy­biš­kai svar­bių ty­ri­mų, ne­ski­ria pa­kan­ka­mai lai­ko sau. Juk sveika moteris spindi vidiniu ir išoriniu grožiu ir daro didelę įtaką aplinkiniams.

Gy­ve­ni­mo bū­do re­zul­ta­tas

Dau­ge­lis mo­te­rų pa­ti­ria kas­die­nį stre­są ir įtam­pą, tai tu­ri mil­ži­niš­ką po­vei­kį jų svei­ka­tai. Šią in­for­ma­ci­ją pa­tvir­ti­na ir vis gau­ses­ni ty­ri­mai, skel­bian­tys apie pa­di­dė­ju­sį mo­te­rų li­gų skai­čių.

Stre­so me­tu be­si­ga­mi­nan­tis kor­ti­zo­lis il­ga­lai­kė­je per­spek­ty­vo­je tam­pa chro­niš­kas ir ken­kia ne tik kū­nui, bet ir sme­ge­nims. Kor­ti­zo­lis slo­pi­na nor­ma­lų fer­men­tų ir re­cep­to­rių ak­ty­vu­mą ir di­di­na at­spa­ru­mą in­su­li­nui. Pa­da­ri­nys – nu­si­lpu­si imu­ni­nė sis­te­ma, pa­di­dė­jęs rie­ba­lų kau­pi­ma­sis, odos pro­ble­mos, aukš­tas krau­jos­pū­dis, pa­di­dė­jęs cho­les­te­ro­lis ir gliu­ko­zė.

„Gra­dia­li“ nuotr.

Gy­dy­to­jai pa­ste­bi, kad dau­gė­ja mo­te­rų, su­si­du­rian­čių su hor­mo­nų svy­ra­vi­mais, ku­rių pa­da­ri­nys – menst­rua­ci­jų cik­lo su­tri­ki­mai, ne­mi­ga, nuo­var­gis. Vie­na opiau­sių te­mų – ne­vai­sin­gu­mas dėl su­tri­ku­sios hor­mo­nų pu­siaus­vy­ros, hi­po­fi­zės veik­los, at­si­radu­sių įvai­rių da­ri­nių, aug­liu­kų ar mio­mų.

„Vi­sa tai – šian­die­nio mo­te­rų gy­ve­ni­mo bū­do re­zul­ta­tas, – sa­ko gy­dy­to­ja aku­še­rė-gi­ne­ko­lo­gė Edi­ta Ba­tu­tie­nė, dir­ban­ti sa­na­to­ri­jo­je „Gra­dia­li“. – Daž­niau­sios gi­ne­ko­lo­gi­nių ne­ga­la­vi­mų prie­žas­tys yra nuo­la­ti­nis ir il­ga­lai­kis stre­sas, per­var­gi­mas, ne­vi­sa­ver­tė ir ne­re­gu­lia­ri mi­ty­ba, neat­sa­kin­gas po­žiū­ris į pir­mus li­gos simp­to­mus, gy­dy­to­jo gi­ne­ko­lo­go kon­sul­ta­ci­jos ven­gi­mas.“

Už­kirs­ti ke­lią rim­toms li­goms

Svar­bu ak­cen­tuo­ti, kad ne­ga­li­ma nu­mo­ti ran­ka net ir į to­kius po­žy­mius, kaip kas­die­nis pil­vo mau­di­mas ar skaus­mas, pil­vo pū­ti­mas, skaus­mas ly­ti­nių san­ty­kių me­tu, me­ta­bo­liz­mo su­tri­ki­mai, pa­di­dė­jęs plau­kuo­tu­mas. To­kie po­žy­miai ga­li sig­na­li­zuo­ti apie įvai­rius už­de­gi­mus, en­do­met­rio­zę, ne­vai­sin­gu­mą, cis­ti­nius kiau­ši­džių da­ri­nius, mio­mas, po­li­pus ar net onkologines li­gas.

Pro­fi­lak­ti­niai pa­tik­ri­ni­mai lei­džia anks­ti pa­ste­bė­ti be­si­mp­to­mę pa­to­lo­gi­ją ir pra­dė­ti gy­dy­mą lai­ku. To­dėl ap­si­lan­ky­ti pas gy­dy­to­ją gi­ne­ko­lo­gą re­ko­men­duo­ja­ma bent kar­tą per me­tus. De­ja, per sku­bė­ji­mą mo­te­rys ne­re­tai apie tai pa­mirš­ta. To­li gra­žu ne vi­sos da­ly­vau­ja ir vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mo­se pre­ven­ci­nė­se pro­gra­mo­se, ku­rios pa­de­da anks­ty­vo­se sta­di­jo­se diag­no­zuo­ti krū­ties ar gim­dos kak­le­lio vė­žį. Pri­me­na­me, kad kas­met gim­dos kak­le­lio vė­žys diag­no­zuo­ja­mas net 500 tūkst. pa­sau­lio mo­te­rų, pu­sė jų nuo šios li­gos mirš­ta. To­dėl pro­fi­lak­ti­ka ir dė­me­sys sau tu­ri tap­ti prio­ri­te­tu.

„Gra­dia­li“ nuotr.

E. Ba­tu­tie­nė įvar­di­ja dar vie­ną ša­ly­je vy­rau­jan­čią pro­ble­mą – gi­ne­ko­lo­go kon­sul­ta­ci­ja šiuo me­tu tei­kia­ma tik ant­ro­jo ir tre­čio­jo ly­gio svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­se, o tam rei­ka­lin­gas šei­mos gy­dy­to­jo siun­ti­mas. Tad mo­te­rims daž­niau­siai ten­ka lauk­ti ei­lė­se tiek pas šei­mos gy­dy­to­ją, tiek pas gy­dy­to­ją spe­cia­lis­tą, ta­čiau at­si­ran­da ga­li­my­bių pa­to­giai pa­si­tik­rin­ti svei­ka­tą ir per trum­pes­nį lai­ką – pa­vyz­džiui, sveikatinimo paslaugas teikiančiose įstaigose.

Lai­kas pau­zei ir svei­ka­tos har­mo­ni­jai

Pri­pa­žin­ki­me, daž­nai ge­res­nei mo­te­rų sa­vi­jau­tai rei­kia tik dau­giau lai­ko sau: ma­lo­nių pro­ce­dū­rų kū­nui, min­čių ra­mu­mos, jau­kios ap­lin­kos, pa­si­vaikš­čio­ji­mų gam­to­je. Pa­lan­go­je, vi­sai ša­lia Bal­ti­jos jū­ros, įsi­kū­ręs svei­ka­tin­gu­mo, rea­bi­li­ta­ci­jos ir SPA cent­ras „Gra­dia­li“ ski­ria ypa­tin­gą dė­me­sį mo­te­rims.

Čia jos tu­ri ga­li­my­bę pa­si­rink­ti svei­ka­tin­gu­mo pro­gra­mą SAN­ve­nus, ku­ri orien­tuo­ta į mo­ters svei­ka­tą, jos fi­zi­nių, psi­cho­lo­gi­nių ir emo­ci­nių jė­gų su­grą­ži­ni­mą.

„Gra­dia­li“ nuotr.

Il­ga­me­tę dar­bo pa­tir­tį tu­rin­ti sa­na­to­ri­jos gy­dy­to­ja E. Ba­tu­tie­nė pa­sa­ko­ja, kad es­mi­nė pro­gra­mos da­lis – vi­siš­kas echos­ko­pi­nis iš­ty­ri­mas su tran­sab­do­mi­na­li­niu da­vik­liu, ap­žiū­ri­mas vi­sas ma­ža­sis du­buo, o trans­va­gi­na­li­niu da­vik­liu de­ta­liau iš­ti­ria­mas kiek­vie­nas or­ga­nas. Tai lei­džia ap­tik­ti pa­ki­ti­mų, ku­rie kar­tais kli­niš­kai ne­pa­si­reiš­kia jo­kiais po­žy­miais.

Gi­ne­ko­lo­gi­nė ap­žiū­ra rei­ka­lin­ga ir tam, kad bū­tų pa­ren­ka­mos ge­riau­siai mo­te­riai tin­kan­čios pro­ce­dū­ros. In­di­vi­dua­lus svei­ka­ti­ni­mo pro­ce­dū­rų pla­nas pa­de­da su­ma­žin­ti ma­žo­jo du­bens skaus­mus ir rau­me­nų nu­si­lpi­mą, šla­pi­mo pūs­lės funk­ci­jos su­tri­ki­mus, kli­mak­te­ri­nio lai­ko­tar­pio ne­ga­la­vi­mus, lei­džia grei­čiau su­stip­rė­ti ir pa­jus­ti gy­ve­ni­mo pil­nat­vę po gi­ne­ko­lo­gi­nių ope­ra­ci­jų.

Gy­do, stip­ri­na, at­pa­lai­duo­ja

Net ir gi­ne­ko­lo­gi­nė­mis li­go­mis ne­ser­gan­čioms mo­te­rims pro­ce­dū­ros pa­de­da at­gau­ti jė­gas, pa­ge­ri­na fi­zi­nę, psi­chi­nę, emo­ci­nę svei­ka­tą.

Pa­sak gy­dy­to­jos E. Ba­tu­tie­nės, pro­gra­ma nau­din­ga ir ne­vai­sin­gu­mo at­ve­jais, kai vie­na prie­žas­čių yra per­var­gi­mas, per di­de­lė įtam­pa – kar­tais pa­kan­ka gi­les­nio at­si­pa­lai­da­vi­mo, ne­bū­ti­nas hor­mo­ni­nis me­di­ka­men­ti­nis gy­dy­mas.

„Gra­dia­li“ nuotr.

Nau­dą pa­jus ir mo­te­rys, ku­rioms pa­si­reiš­kia me­no­pau­zės su­tri­ki­mai, da­ran­tys di­de­lę įta­ką ner­vų sis­te­mai. Svei­ka­tin­gu­mo pro­gra­ma su­teiks ra­my­bės, at­si­pa­lai­da­vi­mo, su­si­prins kū­ną ir pa­ge­rins lanks­tu­mą, ku­ris šiuo gy­ve­ni­mo eta­pu itin svar­bus.   

Pro­ce­dū­ros pa­ren­ka­mos iš šių gru­pių

1 gru­pė: gru­pi­nė ki­ne­zi­te­ra­pi­ja sa­lė­je / ki­ne­zi­te­ra­pi­ja ver­ti­ka­lio­je vo­nio­je / ry­ti­nė mankš­ta / ėji­mas su šiau­rie­tiš­ko­mis laz­do­mis / du­bens rau­me­nų tre­ni­ruo­tė „Pel­vic trai­ner“.

2 gru­pė: (kiek­vie­na pro­ce­dū­ra kar­to­ja­ma ne daž­niau nei kas ant­rą die­ną) –

gy­do­ma­sis ma­sa­žas / sau­sas po­van­de­ni­nis ma­sa­žas / lim­fod­re­na­ži­nis ma­sa­žas / po­van­de­ni­nis ma­sa­žas.

3 gru­pė: mi­ne­ra­li­nė per­li­nė vo­nia (aro­ma­ti­zuo­ta) / su vais­ta­žo­lė­mis / su ter­pen­ti­nu / su bi­šo­fi­tu / pur­vo ap­li­ka­ci­jos / pur­vo įvy­nio­ji­mai (pro­ce­dū­ra kar­to­ja­ma ne daž­niau nei kas ant­rą die­ną) / fan­go pa­ra­fi­no ap­li­ka­ci­jos / pur­vo vo­nia.

4 gru­pė: mag­ne­to­te­ra­pi­ja / elekt­ro­te­ra­pi­ja / ult­ra­gar­so te­ra­pi­ja / la­ze­rio te­ra­pi­ja / ki­ta fi­zio­te­ra­pi­jos pro­ce­dū­ra.

5 gru­pė: in­ha­lia­ci­ja (vais­ti­nių me­džia­gų) / su mi­ne­ra­li­niu van­de­niu / de­guo­nies kok­tei­lis / pa­ra­fi­no vo­ne­lės ran­koms / ha­lo­te­ra­pi­ja (drus­kų kam­ba­rys) / re­lak­sa­ci­ja (aro­ma­te­ra­pi­ja) / bi­nau­ra­li­nė te­ra­pi­ja / sū­ku­ri­nės vo­ne­lės ran­koms ar­ba ko­joms.

Įsi­gi­jus SAN­ve­nus pro­gra­mą jū­sų lau­kia:

– Ap­gy­ven­di­ni­mas pa­si­rink­to ti­po kam­ba­ry­je.

– Tri­jų kar­tų per die­ną mai­ti­ni­mas (pus­ry­čiai, pie­tūs ir va­ka­rie­nė – šve­diš­ko sta­lo res­to­ra­ne) ir mi­ne­ra­li­nio van­dens biu­ve­tė.

– Gy­dy­to­jo spe­cia­lis­to kon­sul­ta­ci­ja (gi­ne­ko­lo­go, fi­zi­nės me­di­ci­nos ir rea­bi­li­ta­ci­jos gy­dy­to­jo).

– Gy­dy­mo pla­no su­da­ry­mas ir pen­kios pro­ce­dū­ros per die­ną.

– Ne­ri­bo­tas ap­si­lan­ky­mas tre­ni­ruok­lių sa­lė­je, ba­sei­nų ir pir­čių erd­vė­je.

GALERIJA

  • Ge­riau­sia mo­ters in­ves­ti­ci­ja į  svei­ka­tą – ko­ky­biš­kas lai­kas sau
  • Ge­riau­sia mo­ters in­ves­ti­ci­ja į  svei­ka­tą – ko­ky­biš­kas lai­kas sau
  • Ge­riau­sia mo­ters in­ves­ti­ci­ja į  svei­ka­tą – ko­ky­biš­kas lai­kas sau
  • Ge­riau­sia mo­ters in­ves­ti­ci­ja į  svei­ka­tą – ko­ky­biš­kas lai­kas sau
  • Ge­riau­sia mo­ters in­ves­ti­ci­ja į  svei­ka­tą – ko­ky­biš­kas lai­kas sau
„Gra­dia­li“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klausimas

Kas užtikrins moteriai tą kokybišką laiką sau? O užtikrintojui kokybiškas laikas sau priklauso?

investuti i sveikata apsimoka

galima bus vietoj 1 kasiako, dvi suktines surukyti, dvigubas malonumas ir nereikes greitosios kviesti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS