Glostanti saulė – pavojus akims ir odai | Diena.lt

GLOSTANTI SAULĖ – PAVOJUS AKIMS IR ODAI

Vis dažniau pasirodanti saulė žmones turėtų priversti susimąstyti apie savo sveikatą – ypač apie poveikį odai ir akims. Patariama riboti buvimo saulėje laiką ir jausti saiką.

Vis dažniau pasirodanti saulė žmones turėtų priversti susimąstyti apie savo sveikatą – ypač apie poveikį odai ir akims. Patariama riboti buvimo saulėje laiką ir jausti saiką.

Atsiranda ir nudegimų

Saulė pavasarį ypač kenksminga ir skaudžiai veikia žmogų, nes ultravioletiniai spinduliai yra gerokai aktyvesni.
Dėl užsitęsusios žiemos esame pasiilgę saulės ir vos tik jai pasirodžius norime ja be saiko mėgautis.

Didžiausių problemų ir kyla tada, kai nepasiruošusi oda gauna didelę dozę saulės spindulių. Po šaltojo sezono mūsų oda itin blyški.

Melanino, apsaugančio odą, prisigaminę dar nedaug, todėl mėgaujantis saule reikia būti itin atsargiems.

Dermatovenerologai įspėja, jei pavasarį odos neparuošime po truputį, ir ji gaus itin didelę dozę saulės spindulių, galimi skaudūs padariniai.

Per ilgai užsibuvus saulėje atsiranda nudegimų, įvairių bėrimų, fotodermatitas. Be to, oda sausėja ir praranda stangrumą.

Privaloma riboti laiką

Dažnas žmogus mano, kad tik kaitrūs ir tiesioginiai saulės spinduliai veikia mus. Tačiau medikai pataria neapsigauti, nes net lyjant odą veikia ultravioletiniai spinduliai.

Prabrėžiama, kad metai iš metų besikartojančios nesaugios saulės vonios padidina tikimybę susirgti odos vėžiu ir melanoma. Ši problema ypač aktuali pajūrio moterims. Dailiosios lyties atstovės, dešimtmečius besideginančios prie jūros, gali matyti, kokia sugadinta jų oda ir kaip ją paveikė saulė.

Žmogui, norinčiam būti sveikam, per dieną pabūti lauke pakanka 15–20 min. Svarbu vengti saulės tada, kai jos poveikis stipriausias – nuo 11 iki 15 val.

Asmenims, sergantiems tam tikromis ligomis ar geriantiems vaistus, saulės poveikis taip pat gali būti pavojingesnis. Net alkoholio vartojimas ir saulės spinduliai yra nesuderinamas dalykas, nes oda reaguoja jautriau.

Negalima pamiršti apsaugos

Nepaisant neigiamų pasekmių, saikingas buvimas saulėje turi ir teigiamą poveikį.
Jei saule džiaugiamės atsakingai, pajusime gerus rezultatus. Šiluma ir saulės spinduliai suteikia teigiamų emocijų, nes tuo metu, kai mėgaujamės saule, kvėpuojame grynu oru, judame.

Žmonėms, turintiems itin baltą odą ar daug apgamų, reikėtų minimaliai apriboti buvimą saulėje, mėgautis ja tik anksti ryte arba po pietų.

Apgamus reikia slėpti, jei įmanoma – užklijuoti pleistru, nes nesaikingas jų svilinimas saulėje gali sukelti skaudžias pasekmes – melanomą.

Jei apgamų negalima paslėpti, juos būtina tepti apsauginiu kremu su stipriu filtru. Net nesideginantys žmonės gali pakenkti odai. Į medikus dėl veido, kaklo odos nudegimų pavasarį kreipiasi daug sodininkų. Pasitaiko, jog specialistų pagalbos prireikia tiesiog užsnūdusiems balkone.

Net ir ilgi pasivaikščiojimai gali būti pavojingi, todėl reikėtų naudoti specialius apsauginius kremus.

Signalizuoja ir apie ligas

Oftalmologai informavo, kad ultravioletiniai saulės spinduliai labiausiai veikia akies lęšiuką, o žmonėms, turintiems regos sutrikimų, sergantiems akių ligomis, pavasarinių saulės spindulių reikėtų ypač saugotis.

Pavasarį padidėjęs akių jautrumas saulei pasireiškia peršėjimu, ašarojimu, jautrumu šviesai.
Medikė įspėja, jog be stiprios apsaugos griežtai draudžiama į saulę žiūrėti tiesiogiai.

Nesirūpindami savo akimis galime sulaukti skaudžių pasekmių. Vienos tokių – klastingoji katarakta ir glaukoma.

Katarakta ir glaukoma – lėtinės ligos. Svarbu žinoti, kad ultravioletinių spindulių poveikis pagreitina jų vystymąsi. Blogiausia tai, jog ūmiai pasireiškiančių simptomų nėra, o akių būklė blogėja ne vienus metus.

Pajutus nemalonius pojūčius akyse, jokiu būdu negalima gydytis stipriais medikamentais, nebent prieš tai būtų nustatyta rimta liga.
Jei akis perši, jos pavargusios, paraudusios, galima naudoti lašiukus nemaloniems simptomams apmalšinti. Medikai pataria vengti tiesioginio saulės kontakto ir nepamiršti įsigyti kokybiškų akinių nuo saulės.

Apsaugines priemones nuo saulės reikia pirkti optikose, o ne iš pakelės prekeivių, nes nekokybiški akiniai nuo saulės ne tik kad nepadeda apsisaugoti, bet kenkia akims.

Oftalmologai akcentuoja, kad dėl pavasarį atsiradusių nemalonių pojūčių akyse, kurie nepraeina ar kartojasi dažnai, reikėtų kreiptis į medikus, nes tai gali būti rimtų lėtinių ligų požymiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

oho

Nežinojau, kad užtenka tik 20 min pabūt grynam ore. Čia ką, nauji medikų svaičiojimai ar pasiteisinimas(pateisinimas0 tų, kurie sėdi aklinai užsidarę namuose patys?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS