Kaip namų sąlygomis pagerinti atsikosėjimą? | Diena.lt

KAIP NAMŲ SĄLYGOMIS PAGERINTI ATSIKOSĖJIMĄ?

  • 0

Peršalimo ligas dažnai lydi varginantis kosulys. Kosulį dažniausiai reikia skatinti, skystinti sekretą ir taip lengvinti atsikosėjimą. Kai kosulys tampa drėgnas, vibraciniais masažais ir specialiais kvėpavimo pratimais galima palengvinti atsikosėjimo funkciją.

Specialūs kvėpavimo pratimai

Kaip, pasitelkiant kvėpavimą ir vibracinius masažus, galima paskatinti atsikosėjimą, pasakoja kineziterapeutė Jonė Šulginienė. Ji pasidalijo praktiniais patarimais, tinkančiais įvairaus amžiaus žmonėms.

Anot specialistės, svarbiausia – taisyklinga laikysena ir kvėpavimas. Įkvėpti reikėtų per nosį (idealu tai atlikti per 4 sek.), tuomet 2 sek. daryti pauzę ir per 4 sek. išpūsti pro burną. Įkvėpdami išpučiame pilvą, o išpūsdami – įtraukiame. Tai gali tapti puikia diafragmos raumens treniruote.

Juokas skatina kosulį

Norint paskatinti vaikų atsikosėjimą galima įtraukti žaidybinių elementų. Pūsti balioną – labai tinkama priemonė: aktyvinami virpamojo epitelio judesiai ir skatinamas sekreto pasišalinimas. „Puiku, kai įsitraukia visa šeima ir kartu su vaiku pučia balionus, paskui juos paleidžia į orą. Dažniausiai šis veiksmas sukelia vaikams daug juoko, o juokiantis dalyvauja daug kvėpavimo raumenų, skatinančių kosulį“, – sako masažuotoja ir priduria, kad, pradėjus atsikosėti, visada reikėtų lenktis žemyn.

Kitas vaikams įdomus žaidimas ir puikus kvėpavimo pratimas – kuo ilgiau pūsti orą pro šiaudelį. Įtraukti vaikus į šią veiklą labai lengva: galima į stiklinę įpilti šiek tiek burnos skalavimo skysčio, kad pučiant gamintųsi burbulai. Taip vaikams bus smagiau.

Kitas vaikams įdomus žaidimas ir puikus kvėpavimo pratimas – kuo ilgiau pūsti orą pro šiaudelį.

Masažo elementai

Jei namuose turite didelį ir tvirtą gimnastikos kamuolį – jį puikiai galima panaudoti perkusiniam masažui atlikti. Paguldykite vaiką ar suaugusįjį ant kamuolio ant pilvo, kad galva būtų žemiau dubens. Leiskite jam apsiprasti su padėtimi, kad pasijustų saugiai. Toks masažas atliekamas švelniais mušamaisiais judesiais masažuojant plaučių sritį. Masažuotojo delnas turi būti ne tiesus, bet šiek tiek sulenktas – panašiai kaip semiant vandenį. Taip masažuojant nesukeliama skausmo. Pradedama nuo nugaros centro (stengiantis neužgauti inkstų ir stuburo srities) ir masažuojama link pečių, kad nuo vibracijos atšokęs sekretas kuo greičiau pasišalintų iš kvėpavimo takų. Vienoje nugaros pusėje rekomenduojama masažuoti viena ranka, kitoje – kita.

Šį masažą rekomenduojama atlikti du tris kartus per dieną. Jei yra galimybė daryti tik vienąkart per dieną, reikėtų rinktis rytą, nes tuomet dažniausiai kankina įkyrus kosulys.

Efektas bus didesnis, jei masažuojamo vaiko paprašysite pratisai sakyti garsą A. Perkusinio masažo metu šis garsas išeina drebantis, kapotas – tai vaikus prajuokina, netrukus jie pradeda kosėti. Ir atsikosėti.

Kineziterapeutė primena, kad visus kvėpavimo pratimus galima atlikti ne tik sergant, bet ir profilaktiškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS