Kaip nepersivalgyti per šventes? | Diena.lt

KAIP NEPERSIVALGYTI PER ŠVENTES?

Per šventes į sveikatos priežiūros įstaigas kreipiasi du ar tris kartus daugiau žmonių nei įprastai. Visų pirma tai vyksta dėl to, kad padauginama alkoholio – tada padaugėja ir traumų, ir nelaimingų atsitikimų, ir apsinuodijimų. 

Taip pat svarbi priežastis – saiko nebuvimas valgant, sako šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.

„Persivalgymas turi apibrėžimą – tai yra maisto kiekio, kuris nėra normalus kitam sveikam žmogui, suvartojimas per labai trumpą laiką. [...] Sotumas suteikia saugumo jausmą. Tau atrodo, kad yra gera, skanu, sotu, tu gerai gyveni ir t.t. Bet taip jautiesi tik labai trumpai – vėliau ateina savigrauža, kaltė ir negalavimai“, – aiškina gydytojas.

Kaip svarbiausius patarimus, kaip nepersivalgyti, V. Morozovas vardijo šiuos: riboti porcijų dydžius, nenaudoti skonio stipriklių, kurie yra pusfabrikačiuose, padažuose ir maišytuose prieskoniuose, naudoti mažas lėkštutes, daryti pertraukas tarp valgymų ir valgant nevartoti alkoholio.

Pasak šeimos gydytojo, alkoholis turi daug kalorijų, prislopina saiko jausmą, skatina alkio jausmą ir taip rizikuojate nejučiomis persivalgyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS