Lietuvą kitą savaitę pasieks nauja skiepų nuo meningokoko siunta | Diena.lt

LIETUVĄ KITĄ SAVAITĘ PASIEKS NAUJA SKIEPŲ NUO MENINGOKOKO SIUNTA

  • 0

Lietuvą kitą savaitę turėtų pasiekti nauja skiepų nuo meningokokinės infekcijos siunta.

Iš viso kitą pirmadienį turėtų būti atvežta 10 tūkst. dozių vakcinos nuo meningokokinės B infekcijos („Bexero“), informavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Vakciną gamina sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline“. Pastarąjį kartą vakcina į Lietuvą buvo atvežta balandžio pabaigoje – bendrovė sakė Lietuvai šiemet jau patiekusi apie 5 tūkst. šios vakcinos dozių. Tačiau gydymo įstaigos vasarą šios vakcinos pritrūko.

Šios vakcinos valstybė nekompensuoja.

ULAC duomenimis, šiemet sausio–rugpjūčio mėnesiais Lietuvoje užregistruotas 61 meningokokinės infekcijos atvejis, iš jų 5 mirtys.

Lietuvoje skiepijimai nuo B grupės meningokokinės infekcijos pradėti 2014 metais – tuomet tėvų ar globėjų lėšomis paskiepyti 338 vaikai, 2015 metais – 1042, šiemet – 7701 vaikas.

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas.

Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų. Nuo meningokokinės B infekcijos saugo ne tik skiepai, bet ir asmens higiena. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS