Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų | Diena.lt

LIETUVOS FARMACIJOS MOHIKANAI – TARP MŪSŲ

  • 2

Tikrasis farmacininkas yra medikas, kurio misija – ne parduoti plačiai reklamuojamą ar ligonio prašomą vaistą, o padėti žmogui pasveikti.

Pavyzdys – gilioje senovėje

"Profesorius Johanas Frydrichas Wolfgangas sugebėjo sunkiu Lietuvai metu – XIX a. pradžioje – tėvynės farmaciją padaryti pavyzdžiu kaimyninėms tautoms", – šis teiginys tapo pretekstu ant apdovanojimo, įsteigto vaistininkų iniciatyvinės grupės už nuopelnus Lietuvos farmacijai, užrašyti būtent šio 1776 m. gimusio iškilaus žmogaus, Vilniaus universiteto farmacijos magistro, filosofijos daktaro, Farmacijos ir farmakologijos katedros profesoriaus, pirmojo farmacijos profesoriaus, kilusio iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, vardą.

Taigiama, kad J.F.Wolfgangas buvo darbštus, plataus akiračio mokslininkas, visų mėgtas, principingas, teisingas ir jautrus. Būtent šie epitetai labai tinka žmonėms, kurie praėjusią savaitę, ketvirtadienį, buvo pagerbti Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje surengtoje Lietuvos vaistininkų apdovanojimų "Gloriae pharmaciae Lituaniae" ceremonijoje.

Pasiryžo reabilituoti

"Vaistininkystė Lietuvoje niekada nebuvo taip nužeminta kaip dabar. Sunaikintos 196 šimtametės vaistinės, išniekinta vaistininko profesija. Vaistininkas visai praradęs visuomenės pasitikėjimą", – tai priežastys, kurios, anot pagerbimo ceremonijos iniciatoriaus ir mecenato, vaistininko iš Jungtinės Karalystės Anatolijaus Kostiukevičiaus, paskatino surengti šventę kolegoms ir mokytojams.

Vaistininkystės veteranai, sukviesti į kamerinį renginį, buvo pagerbti už jų nuopelnus Lietuvos farmacijai, ištikimybę savo pašaukimui, pavyzdį jaunajai vaistininkų kartai.

"Daug metų gyvenu ir dirbu Anglijoje, ir vis labiau akivaizdu, kad jūsų nuveikti darbai – raštvedybos gimtąja kalba išsaugojimas, subalansuotas mažmeninio tinklo kūrimas, farmacijos pramonės vystymas, informacinės sistemos, naujų vaistų diegimas yra neįkainojami, kaip ir jūsų profesionalumas, atsakingumas", – į mokytojus ir kolegas kreipėsi A.Kostiukevičius.

Garbė dešimtukui

Už visa tai renginyje buvo pagerbta dešimt farmacininkų. Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus direktorius Tauras Mekas pasiguodė, kad lengviau būtų apvovanojimams atrinkti 100 kolegų, nes vertų pagarbos ir dėkingumo, kuris niekada nebuvo pareikštas, yra labai daug.

Šį kartą į dešimtuką pirmiausia buvo įtraukti tie, kurių jau nebėra tarp mūsų. Tai Donatas Liudvikas Butkus ir Jonas Eišvydis, likę gyvi farmacijos istorijoje ir kolegų širdyse. Atsiminimais apie juos pasidalijo kaunietis profesorius Antanas Gendrolis ir  Almyra Girdenienė. Jai ir šiauliečiams vaistininkams Antaninai Klupštaitei-Rulinskienei ir Liudvikui Rulinskui, taip pat nuveikusiems didelius darbus, pagarba buvo išreikšta ir apdovanojimu, ir juos pristačiusių kolegų lūpomis.

Beje, apdovanojimą, pelnytą kartu su vyru Vladu, jau taip pat  išėjusiu anapilin, provizorė Jadvyga Milerytė-Sakalauskienė atsiėmė viena. Gamybininko ir mokslininko Aloyzo Seibučio, garsiosios žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės taip pat nebėra tarp mūsų, bet jie gyvi visuomenės atminty, o jiems skirti medaliai bus saugomi Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje.

Profesorius Eduardas Tarasevičius, mokslų daktarė Regina Stonkutė-Žukienė tebėra aktyvūs farmacininkų bendruomenės nariai, kovojantys už sąžiningą vaistininkystę, garsinantys Lietuvos vardą pasaulyje.

Tai buvo pradžia

Susitikimo ir bendravimo džiaugsmas, pasidalijimas atsiminimais, pasiekimais, idėjomis, kaip sugrąžinti Lietuvos farmacijai deramą statusą, pačios gražiausios maestro Virgilijaus Noreikos dainos, akompanuojant Aleksandrui Vizbarui, įstabaus balso aktorės Vaivos Mainelytės skaitiniai ir pastebėjimas, kad niekada pasaulyje nebuvo tokio reiškinio kaip vaistų reklama, sušildė širdis ir bent iš dalies kompensavo skriaudas.

Šventės, leidinių apie Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejų, savo unikalumu garsėjantį visame pasaulyje, mecenatas A.Kostiukevičius atsisveikino neilgam.

"Pažadame, kad ir toliau stengsimės padėkoti tiems, kurie daug prisidėjo prie Lietuvos farmacijos klestėjimo", – pasakė jis.

Muziejaus direktorius T.Mekas neabejoja, kad tokie renginiai – tikrosios farmacijos reabilitacijos Lietuvoje pradžia.

GALERIJA

  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
  • Lietuvos farmacijos mohikanai – tarp mūsų
Akvilės Snarskienės ir Tomo Viršilos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

UK vaistininkas

Sis renginys parode,-kas yra tikrieji vaistininkai,kas yra tikroji vaistininkyste.Su didziausia pagarba rasau ir sakau ACIU tiems kurie kure vaistininkyste.GARBE JIEMS PER AMZIU AMZIUS !!! P.s.Na o pirmajam ,,senolio'' komentarui sakau,-Jeigu butum salia,-be jokiu skrupulu gautum i snuki,uz siuos tavo parasytus zodzius siems Lietuvos Vaistininkystes Patriarchams.

Senolis

Tai-didiziausia MAFIJA lietuvoje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS