Ligoninės vadovas pasidalijo istorija, kaip jam bandė įbrukti kyšį: pasijaučiau pažemintas | Diena.lt

LIGONINĖS VADOVAS PASIDALIJO ISTORIJA, KAIP JAM BANDĖ ĮBRUKTI KYŠĮ: PASIJAUČIAU PAŽEMINTAS

  • 57

Joniškio ligoninės vadovas Martynas Gedminas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įrašu, kuriame kritikuoja sveikatos sistemoje įsišaknijusią ir sunkiai išgyvendinamą korupciją. M. Gedminas papasakojo, kaip jam pačiam bandė įbrukti pinigus. Medikas ragino atsikvošėti tiek gydytojus, tiek pačius pacientus, mat toks elgesys užtraukia baudžiamąją atsakomybę, praneša LNK.

Įvairūs valdininkai, įvairios valstybinės institucijos stengiasi išgyvendinti korupciją iš savo darbo vietos. Policijoms pareigūnams tai tikrai pavyko. Policininkai, išgyvendindami korupciją iš savo institucijos, pasistengė, kad pažeidėjas ir policininkas turėtų kuo mažiau ryšio tarpusavyje, kad netgi nesusitiktų. Jei tave nufotografuoja trikojis, tau automatiškai atsiunčiama sąskaita į tavo paskyrą ir susimoki baudą. Bet yra tokių sričių, kur žmogiškas kontaktas – neišvengiamas. Pavyzdžiui, medikas ir pacientas turi fiziškai kontaktuoti.

 

 

Vis dar įsisenėjusi sistema, kad pacientas bijo, kad gaus mažiau kokybišką paslaugą, kad medikas nebus toks rūpestingas ir malonus ir jaučia pareigą pakišti vokelį. Yra tokių, kurie tuos pinigus iš pacientų paima.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Praeitą savaitę penki Šiaulių krašto medikai baudžiamuoju įsakymu buvo nubausti už kyšio ėmimą. Visi tie penki medikai prisipažino, kad ėmė kyšius. Kyšiai buvo įvairaus dydžio. Šeimos gydytojas už biuletenį imdavo 10 eurų, ginekologas imdavo daugiau. Medikai neneigia, pripažįsta, kad taip buvo, todėl ta byla ir buvo užbaigta baudžiamuoju įsakymu. Nors kyšių dydžiai nebuvo tokie dideli, bet, kai pacientų daug, susidaro suma. Daugiausiai pinigų paėmė buvusi laikinojo Šiaulių vaiko ir moters klinikos vadovė ginekologė. Teismas jai skyrė 16 tūkst. eurų baudą. Kitiems medikams baudos mažesnės. Pagal įstatymą turėtų būti baudžiami ir tie 27 pacientai, kurie irgi yra minimi byloje. Bet pacientai sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, sutiko liudyti, todėl jie buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Šių medikų licencijos nėra atimtos, jie gali dirbti toliau. Tačiau ligoninės atstovybė planuoja kreiptis dėl kelių medikų, kad jų licencijos būtų panaikintos kuriam laikui.

Kiti medikai turi labai konkrečią poziciją kyšių klausimu. Joniškio ligoninės vadovas M. Gedminas kritikuoja įsišaknijusią korupciją. Jis sako, kad korupcija vis dar gaji. Daugeliu atveju medikai neima kyšių, bet atsiranda žmonių, kurie ateina ir bruka, kiša, padeda vokelį, kartais medikui net nematant. Medikas tik vėliau randa paliktą kyšį.

Joniškio ligoninės vadovas M. Gedminas plačiau papasakojo, su kuo jam teko susidurti.

„Penktadienis, budėjimo pabaiga, GMP atveža pacientą, kuriam staiga pasidarė silpna. Tyrimai rodo beprasidedančią ligą. Situacija yra tokia, kad žmogus galėtų grįžti namo, vartoti geriamus antibiotikus. Tačiau jis yra vyresnio amžiaus, turi gretutinių ligų ir dėl to yra tam tikra rizika.

Jei tu reikalauji pinigų už tai, ką tau priklauso padaryti pacientui, elgiesi, kaip padugnė.

Paciento priežiūros procese dalyvauja artimieji, vienas iš jų yra gydytojas. Jie norėjo, kad mes paguldytume pacientą. Asmuo yra prižiūrimas socialinėje įstaigoje, o visai neseniai buvo ligoninėje. Skyriuje yra vietų, tad priimu sprendimą paguldyti pacientą, kad visiems būtų ramiau. Einu link gydytojo posto pildyti dokumentų. Pajuntu, kad kažkas greitu žingsniu prieina man iš nugaros ir kiša ranką į kišenę. Nuoširdžiai atsiprašau žmogaus, kuris galimai matys šį įrašą, už savo grubią reakciją. Pasijaučiau pažemintas, lyg kažkas galvotų, kad spendimą paguldyti artimą žmogų į ligoninę galima iš manęs nusipirkti. Norėjau akivaizdžiai parodyti, kad netoleruoju tokių poelgių. Man po to pačiam buvo nemalonu už tokią grubią reakciją, kuri nelabai dera gydytojui. Bet juk tas žmogus darė grubų nusikaltimą. Daugiau nebenorėjau žiūrėti į akis tiems žmonėms. Gerai, kad buvo budėjimo pabaiga. Jei tu reikalauji pinigų už tai, ką tau priklauso padaryti pacientui, elgiesi, kaip padugnė, tai nesiderina su baltu chalatu. O jei priimi padėkas pinigais, tai elgiesi kaip kvailys, nes rizikuoji savo licencija. Aš labiausiai pasigendu ligoninių vadovų lyderystės šiuo klausimu. Būtent šie žmonės ir formuoja aplinką, kurioje korupcija gali ar negali pasireikšti“, – sakė M. Gedminas.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Versija

Neatmestina, kad jaunas Direktorius yra apdovanotas tobulu intuiciniu jausmu arba turėjo išankstinės informacijos, jog kyšis bus provokacija ir, aišku, su pasekmėmis. Todėl ėmėsi profilaktinio veikimo. Galimai.

tai

o as galvoju viskas cia logiska - zmogui brangi jo paties sveikata - gal gydo neblogai, bet jei duosi dar geriau gydys - kas to nenori? Negi gaila pinigu savo sveikatai, negi as sau esu priesas. Matai, pavadino cia kysiu, o as duodu kaip dovana - negi dovanojimo veiksmas musu visuomeneje uzdraustas - dabar ir vestuvese daug kur dovanoja ne daikta, o pinigus.

Vaidas

Per maža suma, užtat įsižeidė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS