Ligonių kasos: regos negalią turintys pacientai sulauks didesnės pagalbos | Diena.lt

LIGONIŲ KASOS: REGOS NEGALIĄ TURINTYS PACIENTAI SULAUKS DIDESNĖS PAGALBOS

Gera žinia regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms – gerokai  padidėjo kompensuojamųjų akinių lęšių bazinės kainos, praneša Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK). Tam bus skirtos reikiamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšos, teigia VLK pranešime spaudai.

„Tai ilgai lauktas pokytis regos negalią turintiems pacientams. Padidinus akinių lęšių įkainius, prognozuojama, kad dvigubai daugiau pacientų galės pasinaudoti galimybe įsigyti jiems būtinus kompensuojamuosius akinių lęšius ir tai taps reikšminga finansine parama šių pacientų namų ūkiams“, – sako VLK Medicinos priemonių kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Nuo rugsėjo pabaigos akinių lęšiai nebeskirstomi į skiriamus vaikams ir suaugusiesiems, o grupuojami taip:

Paprastieji akinių lęšiai (kurių laužiamoji galia yra mažesnė arba lygi 6.0 sferinėms dioptrijoms ir (arba) mažesnė arba lygi 2.0 cilindrinėms dioptrijoms);

Sudėtingieji akinių lęšiai (kurių laužiamoji galia yra didesnė kaip 6.0 sferinės dioptrijos ir (arba) didesnė kaip 2.0 cilindrinės dioptrijos).

Naujos kompensuojamųjų akinių lęšių bazinės kainos jau įsigaliojo. Vaikams šių priemonių įkainis padidėjo nuo 40 eurų, o suaugusiems nuo 80 eurų iki 95 eurų arba 148 eurų, priklausomai nuo paskiriamų akinių lęšių tipo.

Kaip ir iki šiol, visi akinių lęšiai pacientams iš PSDF kompensuojami 100 proc.

Akinių lęšiai pacientams gali būti skiriami dėl įvairių regėjimą pažeidžiančių ligų: lęšiuko, gyslainės ir tinklainės ligų, glaukomos, stiklakūnio ir akies obuolio ligų, regėjimo nervo ir regėjimo takų ligų, akies raumenų, akomodacijos ir refrakcijos sutrikimų, ragenos transplantato ir kt.

Primename, kad akinių lęšiai gali būti kompensuojami ir vaikams, ir suaugusiems pacientams, jeigu gydytojas oftalmologas nustato, kad geriau reginčiosios akies aštrumas su visiška korekcija neviršija 0,5 regėjimo aštrumo vienetų.

Vaikams akinių lęšiai kompensuojami ne dažniau nei kartą per metus, o suaugusiems pacientams – kartą per dvejus metus.

Norint gauti PSDF lėšomis kompensuojamus akinių lęšius, pirmiausia reikia kreiptis į akių gydytoją, kuris išrašys siuntimą. Tuomet su šiuo siuntimu pacientas turi apsilankyti vienoje iš optikų, kuri yra sudariusi sutartį su VLK. Jų sąrašą rasite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS