Medikai padės nuspėti ligą | Diena.lt

MEDIKAI PADĖS NUSPĖTI LIGĄ

Dažnai žmonės puikiai jaučiasi, kol išryškėja pirmieji ligos simptomai. O tada jau reikia „gesinti gaisrą“, tai yra gydyti ligą, užuot užbėgus jai už akių.

Statistika verčia susimąstyti

Visos visuomenės sveikatos problemas lemia greitėjantis gyvenimo tempas, mažėjantis fizinis aktyvumas ir daug kitų veiksnių. Darbingo amžiaus žmonės nuolat skuba, tai kelia stresą, įtampą. Daugelis mūsų neturime laiko aktyviam laisvalaikiui ir tik didėjant metų naštai pradedame suprasti, kad visų darbų nenudirbsime. Todėl verta įsiklausyti į patarimą, kad savo sveikata reikia rūpintis čia ir dabar.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra labai svarbi ne tik medicinos, visuomenės sveikatos, bet ir socialinė, valstybės ekonomikos problema. Kol kas mūsų šalyje mirštamumas nuo šių ligų yra vienas didžiausių Europoje, triskart didesnis nei Šiaurės Europos šalyse.

Nuo 45 metų amžiaus šios ligos tampa dažniausia mirties priežastimi. Ypač dažnai jos ištinka vyrus, kurių nuo 53-ejų skaičius Lietuvoje pradeda smarkiai mažėti.

Mūsų vyrai gyvena dešimčia metų trumpiau už Europos ir Amerikos vyrus ir 11 metų trumpiau nei lietuvės moterys.

Statistika yra negailestinga, ji skelbia, kad pasaulyje kas 34 sekundes dėl širdies ir kraujagyslių ligų miršta žmogus.

Lietuvos statistika itin liūdna: mūsų šalyje dėl šių ligų žmonės miršta dažniausiai. 2014 metais Lietuvoje mirė 40,3 tūkst. žmonių, iš jų 56 procentai – dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Palyginimui nuo piktybinių navikų gyvybės neteko 19,9 proc. ir 8,3 proc. – nuo išorinių priežasčių.

Efektas – suvaldžius rizikos veiksnius

Daugelio mirtinų širdies ir kraujagyslių ligų komplikacijų galima išvengti taikant veiksmingas moksliniais tyrimais ir klinikine praktika pagrįstas profilaktines priemones.

Vakarų valstybių praktika parodė, kad taip galima žymiai sumažinti mirštamumą nuo minėtų ligų, ypač tiems pacientams, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį bei serga ateroskleroze.

Geriausio prevencinio efekto pasiekiama, kai pavyksta kontroliuoti ne vieną, o kelis rizikos veiksnius (hipertenziją, cukraligę, padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, antsvorį).

Vien hipertenzijos gydymą papildžius cholesterolio kiekį mažinančiais vaistais, širdies ir kraujagyslių ligų komplikacijų dažnumą galima sumažinti perpus.

Lietuvoje jau 10 metų veikia asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių programa.

Ji turi daug tikslų:

nustatyti asmenis, priskirtinus širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei anksčiau nei pasireiškia klinikiniai ligos simptomai;

parengti rizikos grupei priskirtiniems asmenims taikytinas profilaktikos programas ir prireikus siųsti juos į specializuotus šių ligų prevencijos padalinius išsamiai laboratoriniu būdu ištirti kraują, kraujagyslių tyrimams, taip pat konsultavimui, o nustačius, kad tikimybė susirgti yra ypač didelė, užtikrinti ilgalaikę prevencinę priežiūrą bei atlikti pakartotinius tyrimus; plėtoti širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją, skatinti kuo įvairesnius ankstyvosios aterosklerozės, cukrinio diabeto, gliukozės tolerancijos sutrikimų nustatymo būdų taikymą;

intensyviai keisti rizikos grupei priskirtų asmenų gyvenseną, skirti aterosklerozę ir aterotrombozę sulaikančius bei gliukozės metabolizmą koreguojančius vaistus.

Gelbsti prevencijos priemonių programa

Ši programa skirta nustatyti asmenis, priskirtinus didelės rizikos grupei anksčiau nei pasireiškia liga. Siekiama tokiems asmenims parengti veiksmų programą, kad kiekvienas žmogus žinotų, kaip elgtis sužinojus apie jo tykančias grėsmes.

Programą sudaro gyvensenos patarimai, medikamentinio ar nemedikamentinio gydymo nustatymas. Pirminę ligos prevenciją atlieka medikų komanda. Pirmoji jos grandis yra šeimos gydytojas, atrenkantis pacientus patikrinimui, kai pagal tam tikrus kriterijus nustatoma didesnė rizika pacientui susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Gydytojas siunčia šiuos žmones papildomai ištirti kraujagysles. Specialistai pagal kraujagyslių pažeidimą nustato kylančią riziką ir skiria gydymą.

„Pas mus atvyksta ne ligoniai, tai beveik sveiki žmonės, nejaučiantys jokios grėsmės savo sveikatai. Labai svarbu sužinoti apie gresiančias ligas, kad būtų galima joms užbėgti už akių. Per dešimtmetį, kai Lietuvoje vykdoma tokia programa, atlikta milijonas 240 tūkst. tokių patikrų. Siekiant pagerinti prevencinės programos vykdymą plečiamas specializuotų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos padalinių tinklas. Klaipėdoje nuo balandžio 25 dienos jau pradės veikti vienas jų. Tai – Respublikinės Klaipėdos ligoninės konsultacinėje poliklinikoje sukurtas centras“, – pasakojo gydytoja kardiologė Daiva Stasaitytė, dirbanti tokiame centre.

Svarbu pasistengti patiems

Taikant kardiologinę prevencinę programą išsamiam kardiologiniam tyrimui kviečiami pacientai, atitinkantys tam tikrus kriterijus:

vyrai nuo 40 iki 55 metų ir moterys nuo 50 iki 65 metų,

sergantieji cukriniu diabetu arba tie, kam nustatytas metabolinis sindromas,

turintieji ankstyvą šeimyninę širdies ir kraujagyslių ligų istoriją (mirusių vyrų iki 45-erių, moterų iki 55 metų),

tie, kurių cholesterolio kiekis viršija 7,5,

asmenys, kuriems anksčiau nebuvo nustatyta širdies ir kraujagyslių ligų, nesirgę insultu.

Šeimos gydytojo siunčiamiems pacientams nemokamai atliekama daug specialių tyrimų: širdies echoskopija, dozuoto fizinio krūvio mėginys, kaklo kraujagyslių ultragarsinis tyrimas, kulkšnies-žasto indekso tyrimas, arterijų funkcijų tyrimas, laboratoriniai kraujo tyrimai, surašomas gydymas ir sveikatinimo planas, pateikiamos gyvenimo būdo keitimo rekomendacijos, suteikiama kardiologo konsultacija, jei reikalingas gydymas, išrašomi kompensuojami vaistų receptai.

Kardiologė D.Stasaitytė akcentuoja, kad kiekvienam, kam gresia širdies ir kraujagyslių ligos, svarbu pirmiausiai atkreipti dėmesį į kelis būtiniausius gyvenimo aspektus: kraujospūdį, cholesterolio kiekio stebėjimą ir svorio kontrolę, koreguojant mitybą, metant rūkyti, vengiant stresų bei aktyvinant gyvenimo būdą.

Daugelį pasitikrinti norinčių asmenų domina keli klausimai, į kuriuos gydytoja D.Stasaitytė atsako suteikdama optimizmo: tyrimai yra nemokami, jie užtrunka apie dvi ar tris valandas, pacientai nejaučia jokio didesnio diskomforto. Dar vienas aktualus dalykas – norint sveikai gyventi, neužteks gydytojo rekomendacijų laikytis mėnesį ar du, tai turi tapti gyvenimo būdu.

Atvykdamas tyrimams pagal šią programą pacientas turi turėti:

šeimos gydytojo siuntimą („Kardiologui pagal programą“),

užpildytos asmens širdies ir kraujagyslių ligų rizikos nustatymo anketos kopiją,

asmens tapatybės dokumentą.

Išankstinė registracija tyrimams ir kardiologo konsultacijai pagal prevencinę programą Respublikinės Klaipėdos ligoninės konsultacinėje poliklinikoje (Klaipėdoje, Herkaus Manto g. 49) jau vykdoma. Registruotis galima darbo dienomis nuo 8.30 iki 15 val. telefonu 8 46 366605.

GALERIJA

  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
  • Medikai padės nuspėti artėjančią ligą
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS