Niekieno vaikams ligoninėse mamą tenka susigalvoti patiems | Diena.lt

NIEKIENO VAIKAMS LIGONINĖSE MAMĄ TENKA SUSIGALVOTI PATIEMS

  • 2

Nė vienas vaikas ligoninėje neturi likti vienišas – tai iniciatyvos "Niekieno vaikai" savanorių siekis. Per karantiną ši problema tapo opesnė, mat dėl ribojimų savanoriai patenka ne į visas gydymo įstaigas. Tačiau emocinės paramos vaikams reikia nuolat – ir tada, kai taikomos prevencinės COVID-19 priemonės.

Žala augančiam žmogui

"Vaikai turi ne tik fiziologinius, bet ir emocinius poreikius, kurie yra ne mažiau svarbūs. Saugumo ir pagarbos poreikis, poreikis jaustis matomam, reikšmingam ir išgirstam, poreikis jaustis priimtam ir, turbūt, svarbiausia – poreikis jausti ryšį su kitu žmogumi. Sergantį vaiką palikę ligoninėje vieną, tik medicinos ir slaugos darbuotojų priežiūrai, negalime patenkinti jo emocinių poreikių. Tai sisteminė emocinė vaikų nepriežiūra, kuri, deja, vis dar toleruojama, nepaisant to, kad ji daro žalą augančiam žmogui", – teigia organizacijos "Savanoriai vaikams" vadovė psichologė Ieva Šuipė.

Skudurėlis atstoja žmogų?

Savanoris niekada neatstos vaikui mamos ar tėčio. Tačiau esame alternatyva skudurėliui – mes nepaliekame sergančio vaiko vienišo.

I.Šuipės teigimu, vienišų vaikų emocine būkle gydymo įstaigose sistemiškai nesirūpinama – viskas palikta tik gerai gydymo įstaigų personalo valiai, tačiau jos negana, mat darbuotojai tiesiog neturi fizinių galimybių vaikui skirti užtektinai dėmesio.

Todėl vieniši vaikai ligoninėse, paprastai atkeliaujantys iš vaikų globos įstaigų, dažnai patys save supa prieš miegą, čiulpia nykštį ir kitaip bando nusiraminti, kompensuoti ryšio su suaugusiu žmogumi trūkumą. Savanoriai, leisdami laiką su tokiais mažyliais, atliepia vaiko poreikius ir jausmus.

Siekdami atkreipti dėmesį į šią problemą, "Niekieno vaikai" inicijavo informacinę kampaniją. Jos simboliu tapo skudurėlis, kurį vieniši vaikai neretai glaudžia rankose ir taip mėgina bent kiek kompensuoti jiems būtiną artimą ryšį su kitu žmogumi.

Atrama vienišam vaikui

"Savanoris niekada neatstos vaikui mamos ar tėčio. Tačiau esame alternatyva skudurėliui – mes nepaliekame sergančio vaiko vienišo. Artimųjų neturinčiam vaikui ligoninėje tai didžiulė atrama. Idealiu atveju norėtume, kad visi vaikai turėtų bent vieną artimą suaugusį žmogų, į kurį galėtų atsiremti – ne tik ligoninėje, bet ir kasdien. Link to galime judėti kompleksiškai padėdami šeimoms, išgyvenančioms krizes, stiprindami budinčių globotojų tinklą", – sako iniciatyvos "Niekieno vaikai" autorė "Savanoriai vaikams" atstovė Indrė Vileitė.

Šiuo metu iniciatyvos "Niekieno vaikai" savanoriai teikia emocinę paramą vienišiems vaikams Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse. Nuo 2018 m. jie budėjo prie 380 mažųjų ligonių. Daugiau apie iniciatyvą "Niekieno vaikai", norint prie jos prisidėti ar skirti paramą galima tinklalapyje čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

L?

Geriau tiesa nei melas. Tikslus pavadinimas. Įsižeist gali tie, kurių vaikus taip vadina, bet jiems tai dzin.

Mama -Darata

LABAI SKAUDU GIRDETI PAVADINIMA :"NIEKIENO VAIKAI". Tai labai izeidziantis pavadimnimas, tai gal geriau"naslaiciai" ar kitokie pavadinimai. JEI JIE YRA VAIKAI GIME LIETUVOJE, TAI JIE YRA "LIETUVOS VALSTYBES" VAIKAI, kuri privalo rupintis savo pilieciais, bet tai ne "NIEKIENO". PRASAU GARBINGI DEDES IR TETOS ARBA GARBINGI PONAI IR DAMOS nevadinkite vaiku "NIEKIENO" VAIKAI, TAI LABAI ZEMINANTIS IR IZEIDZINTIS PAVADINIMAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS