Nuvysti gali ne tik gėlės, bet ir… klausa | Diena.lt

NUVYSTI GALI NE TIK GĖLĖS, BET IR… KLAUSA

  • 0

Kas nutiktų, jeigu pastebėję silpstančią kambarinę gėlę tiesiog paliktume ją likimo valiai?  Ji palaipsniui silptų, vystų, kol galų gale tektų pripažinti, kad augalo jau nebeįmanoma išgelbėti. Tačiau net apie 80 proc. klausos nusilpimą pastebėjusių žmonių elgiasi būtent taip – atidėlioja sprendimus ir pamažu artėja prie negrįžtamų klausos pokyčių.

Gegužė – ne tik puikus mėnuo persodinti kambarinius augalus, juos patręšti ir gausiau palaistyti, bet ir pasirūpinti savo klausa. Jau ne pirmus metus klausos specialistai gegužę skelbia „Geros klausos mėnesiu“ ir kviečia ateiti pasitikrinti klausos.

Klausos centro „Audiomedika“ klausos protezavimo specialistės Daivos Charsika teigimu, klausos patikrinimas yra tarsi vanduo augalui.

„Užtenka labai nedaug – tiesiog ateiti pasitikrinti, pakalbėti, pasitarti. Kartais gali paaiškėti, kad prastesnės klausos priežastis yra sieros kamštis ar užstrigęs svetimkūnis, o kartais tampa aišku, kad jokia pagalba šiuo metu nėra reikalinga, bet tikėtina, kad bus reikalinga po metų ar kitų. Tada žmogui lengviau planuoti, pasiruošti“, – tikino „Audiomedika“ specialistė D. Charsika.

Rinkos ir socialinių tyrimų kompanijos RAIT atlikto tyrimo duomenimis, klausos nusilpimą jaučiantys, tačiau pagalbos nesikreipiantys žmonės dažniausiai to nedaro, nes mano dar girdintys pakankamai gerai (59 proc. respondentų), o 19 proc. apklaustųjų yra įsitikinę, kad nėra būtina kreiptis pagalbos, jeigu nusilpsta klausa tik viena ausimi.

Klausos protezavimo specialistės D. Charsika nuomone, šie žmonės rizikuoja atidėlioti iki tos akimirkos, kai padėti tampa sudėtinga bei primena, kad už girdėjimą ir garso suvokimą iš tiesų yra atsakingos ne ausys, o smegenys. Ausys nukreipia dirgiklį į klausos sistemą, kurioje esantys klausos receptoriai garso bangas paverčia į nervinius impulsus, o smegenyse esantys klausos centrai šią informaciją perdirba į garsą ir prasmę.

Pavyzdžiui, ausys užfiksuoja skambutį į duris, klausos sistemoje esančios plaukelių pavidalo klausos ląstelės garsą apdoroja, o smegenys identifikuoja jį kaip „durų skambutį“ ir siunčia signalą, kad reikia eiti patikrinti, kas atėjo į svečius.

Jeigu vidinėje ausyje esančios klausos ląstelės sunyksta ir dėl to suprastėja klausa, ją galima nesunkiai kompensuoti individualiai pritaikytais klausos aparatais. Jie ne tik padeda girdėti geriau, bet ir neleidžia smegenims „pamiršti“ garso impulsų – atlieka savotišką treniruoklio funkciją. Tačiau jeigu yra delsiama per ilgai, smegenys gali „nebesuprasti“ siunčiamų signalų.

Kitaip tariant, jeigu ilgai nelaistėte savo augalo, net ir matydami, kad jis vysta, augalo ląstelės sunyks ir nebeatsigaus, kad ir kiek jį drėkinsite.

Laikas yra svarbus išgelbėti ne tik augalą, bet ir klausą, tad minėdami „Geros klausos mėnesį“ visą gegužę „Audiomedika“ klausos centrai kviečia registruotis NEMOKAMAI konsultacijai ir klausos patikrinimui. Registruotis galima internetu arba telefonu.

Leiskite žydėti garsams!

Užsukite pasitikrinti. Užsukite pasitarti.

Tel.: +370 620 33338

El.paštas: info@audiomedika.lt

Registracija internetu: https://www.audiomedika.lt/apie-klausa/klausa/registracija/

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS