Prakalbo apie pavojingą ligą: ši bakterija gali sukelti lėtą ir skausmingą mirtį | Diena.lt

PRAKALBO APIE PAVOJINGĄ LIGĄ: ŠI BAKTERIJA GALI SUKELTI LĖTĄ IR SKAUSMINGĄ MIRTĮ

  • 24

Prasidėjus sodų ir daržų sezonui specialistai ragina pagalvoti ir apie saugumą bei nepamiršti pasiskiepyti nuo bakterinės infekcijos – stabligės. Liga reta, bet pavojinga, kuri gali sukelti mirtį. Užsikrėsti galima per dirvožemį, pažeidus odą, ar netgi sodinant gėles balkonuose.

Suleisti rankas į žemę – sodai ir daržai – daugeliui pagrindiniai sezono darbai, o kai kam ir meditacija. Dirvožemyje gausu gyvybės, bet kad jame gali būti ir pavojingų bakterijų, daržininkai susimąsto ne visada, kol neteka susidurti patiems.

„Tai liga, kurią sukelia clostridiumtitani lazdelė, mikroorganimas-bakterija, kuri gyvena be deguonies“, – sakė „HILA“ medicinos centro šeimos gydytoja Daiva Berškienė.

„Patenka į kraują, ten dauginasi ir sukelia lėtą, skausmingą mirtį“, – teigė Karoliniškių poliklinikos medicinos gydytojas Irmantas Aleksa.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Skamba grėsmingai, o užsikrėsti galima be didelių pastangų. Pavyzdžiui, medikai pasakojo atvejį, kuomet moteris basomis ravėjo šiltnamį ir užsikrėtė stablige. Bakteriją galima pasigauti, jeigu odoje yra mikro įtrūkimų ir žaizdelių, taip pat jeigu susižalojate, giliai įsiduriate, dar blogiau – užminate ant vinies, žemės ūkio padargų, bet kartais ir to neprikeikia.

„Moterims girdėta jau ne kartą, kaip savo rožyną prižiūrėjo mieste ir įsibrėžė su spygliu kojos blauzdą, ir irgi baigėsi liga“, – dar vieną atvejį prisiminė NVSC skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Bakterijų plika akimi nepamatysi, jų gali būti bet kur.

„Prižiūrime rožes, jas labai mylime ir tręšiame mėšlu, pavyzdžiui, arklių, rizika tada dar didesnė“, – aiškino D. Razmuvienė.

Specialistai sako, kad stabligė išties pavojinga, o mirtingumas aukštas – 30–70 proc. Laimė, Lietuvoje atvejų fiksuojama nedaug: pernai – trys, bet ir jų galėtų nebūti.

„Per paskutinį dešimtmetį, nuo 2014 metų, registruota keturiolika stabligės atvejų ir penkios mirtys“, – sakė D. Razmuvienė.

Pirmieji simptomai gali pasireikšti per savaitę, jie gydomi antibiotikais.

„Akivaizdžiai rodo problemą, kad suaugę nesirūpina savimi, sako: „žaizdą persirišiu pats“ ir tiek žinių“, – kalbėjo I. Aleksa.

Nuo ligos apsaugo skiepai, tačiau suaugusieji į revakcinaciją dažnai numoja ranka.

„Jeigu pacientas vaikystėje gavo privalomus skiepus, tai stabligės tikrai gavo. Visi, kurie gauname skiepus, paskutinį kartą gauname skiepą šešiolikos metų amžiaus, tai visų nuo 25–30 metų imunitetas silpnėja“, – pabrėžė D. Berškienė.

„Pasiskiepyti galima kas dešimt metų nemokamai. Skaičiai nėra dideli – 30–60 tūkst. asmenų“, – teigė D. Razmuvienė.

Pasiskiepyti galima kas dešimt metų nemokamai.

Dabar gimę kūdikiai skiepijami taip pat, bet nepriverstinai – jeigu tėvai sutinka su nacionaline imunoprofilaktikos programa. Specialistai perspėja, kad stabligę galima pasigauti ir smėlio dėžėje.

„Įvyksta vaikų traumos, susipeša, ir buvo atvejų, kai vaikas kitą vaiką sužalojo, vaikas buvo neskiepytas nuo nieko“, – pasakojo NVSC skyriaus vyriausioji specialistė.

Nežinant, kada paskutinį kartą gavote skiepą ir giliai susižalojus, pavyzdžiui, griuvus dviračiu ar paspirtuku ar įkandus gyvūnui, pirmiausia, reikėtų žaizdą gerai išplauti, dezinfekuoti ir kreiptis į medikus.

„Jeigu žaizda yra užteršta žemėmis, tikrai bus skiriama stabligės vakcina ir imunoglobulinas, kuris suformuoja antikūnus per parą“, – aiškino D. Razmuvienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Komentatorių neprotagalvių šaika

Iš pradžių lasiskaitykit apie ligą jeigu nežinot kas tai yra, o tada kvaksėkit: "Pirmieji ligos požymiai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai, „tirpimas" užkrato patekimo vietoje. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė - nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, o jeigu spazmai apima didelių raumenų grupes, būna tokie stiprūs, kad nuo jų lūžta kaulai; nuo kramtomųjų raumenų spazmų lūžta dantys. Dėl sunkių traukulių priepuolių gali ištikti hipoksija ir mirtis."

Man

Gaila, kad nuo idiotizmo greitai niekas nemiršta.

Velniava atejo

Priveze visokiu uzkratu keliautojai su keliautojams. Subines namie reik laikyti o ne lakstyti po visokias tenerifes antaljijas kiprus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS