Soliariumas – vitamino D šaltinis | Diena.lt

SOLIARIUMAS – VITAMINO D ŠALTINIS

  • 3

Lietuvoje devyniems iš dešimties žmonių trūksta vitamino D. Sušilus orams, šio vitamino atsargas papildyti padės vis dažniau pasirodanti saulė arba apsilankymai soliariume, sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Jo teigimu, vitaminas D labai svarbus mūsų organizmui, ypač kaulams, imuninei sistemai, lytinių hormonų gamybai.

„Kasdien ir per ilgai būnant soliariume didėja odos susirgimų rizika, bet jei trūksta vitamino D, vaikščioti į soliariumą yra pateisinama“, – teigia profesorius.

Pasak gydytojo, maisto papildai neduoda jokios naudos – natūraliai įsisavintas vitaminas D žymiai greičiau ir efektyviau padeda pasisavinti kalcį, o esant šio vitamino trūkumui mūsų kaulai tampa labai trapūs. Taigi, norint sutvirtinti kaulus, labai svarbu pakankamos vitamino D atsargos – tai yra būtina kalcio pasisavinimo sąlyga.

Taip pat vitaminas D neleidžia imuninei sistemai pulti mūsų pačių ląstelių ir gali padėti išvengti baisių ligų – išsėtinės sklerozės ar reumatoidinio artrito.

„Kai organizmui trūksta vitamino D, mūsų imuninė sistema pradeda pulti nervų ląsteles ir ardyti apsauginį mielino dangalą. Pažeidus jį, impulsai nervais pradeda judėti labai lėtai“, – įspėja gydytojas.

Vitaminas D yra būtinas lytinių hormonų gamybai, ypač – testosterono. Jei organizme jaučiamas testosterono trūkumas, sutrinka raumenų vystymasis, o raumenų masė lieka menka. Esant vitamino D trūkumui jaučiamas bendras silpnumas, nuovargis, svaigsta galva, atsiranda polinkis į depresiją.

„Norint papildyti ar atkurti šio vitamino atsargas užtenka 10–15 minučių per dieną pabūti tiesioginiuose saulės spinduliuose. 80–90 proc. vitamino D organizmas pasigamina dėl saulės poveikio, likę 10–20 procentų gaunami su maistu. Pagrindiniai šaltiniai – riebi žuvis, kepenys ir kiaušiniai“, – pataria profesorius.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

seržas

Kažin ar pats gydytojas Alvydas Unikauskas jau apsilankė soliariume???

manau

Tik ne soliariumai, eikit ir pasivaikščiokite saulutėje.Sutinku su onkologo nuomone.

onkologas

soliariumas,tai AUKSCIAUSIO LYGIO 100% kelias i odos vezio atsiradima!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS