Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma | Diena.lt

SPRINTERIS D. SODAITIS: SUNKU – NEREIŠKIA, KAD NEĮMANOMA

  • 0

Paralimpiečiai jau metai iš metų parodo, kokios beribės yra žmogaus galimybės. Savo pavyzdžiu įvairių negalių turintys sportininkai kasdien įkvepia daugybę žmonių siekti užsibrėžtų tikslų bei tikėti savo asmeninėmis stiprybėmis. Apie vidinę motyvaciją bei kasdienį sunkų darbą, ruošiantis Paryžiaus paralimpinėms žaidynėms, papasakojo ir paraatletas, daugkartinis Lietuvos neįgaliųjų čempionato nugalėtojas, sprinteris Danas Sodaitis.

Patekus į nelaimingą incidentą motociklu, D. Sodaičiui buvo negrįžtamai pažeistas dešinės rankos nervas – vyras prarado galimybę valdyti šią galūnę. Nors išsvajotosios karininko karjeros tęsti nebegalėjo, D. Sodaitis nusprendė nepasiduoti ir siekti naujų gyvenimo tikslų. Taip jo gyvenime atsirado bėgimas. Galiausiai, patirta nelaimė paraatletui atvėrė ne tik daugybę naujų patirčių, išbandymų, bet ir profesionalaus sportininko kelią.

Partnerio nuotr. 

Praėjus vos trejiems metams po avarijos, D. Sodaitis jau lipo ant aukščiausio lygio varžybų nugalėtojų pakylos – 2018-aisiais tapo Europos neįgaliųjų čempionato antros vietos laimėtoju. O vėliau ne kartą įrodė galintis varžytis ir su negalios neturinčiais žmonėms – jis yra pirmasis negalią turintis sportininkas Lietuvos istorijoje, tapęs čempionu estafetiniame bėgime, atvirajame Lietuvos lengvosios atletikos čempionate.

Galbūt todėl kalbėdamas apie sportą, D. Sodaitis retai pabrėžia negalią kaip neįveikiamą sunkumą ar trukdį profesiniame kelyje. Jis įsitikinęs, kad negalia neturėtų pakeisti požiūrio į sportininką ir atvirkščiai – žmogui su negalia, sportas neturėtų būti suprantamas tik kaip iššūkis. Anot paraatleto, negalia greičiau yra galimybė atrasti savo talentus, stiprinti savivertę bei pasitikėjimą, formuoti bendruomenės dvasią. Tuo tikėdamas, sportininkas šių metų vasarą įsteigė Vilniaus neįgaliųjų sporto klubą „Paradoksas“, kuriame neįgalieji sportininkai gali treniruotis, tobulinti įgūdžius bei siekti profesionalumo.

Partnerio nuotr. 

Nuo disciplinos iki emocinio pasirengimo

Nepasiduoti sunkumams, atrasti motyvacijos D. Sodaičiui padeda disciplina, ją vyras vertina dar nuo studijų Karo akademijoje laikų. „Sportininko kelyje pirmiausia reikalinga motyvacija – visi tai žinome. Juk noras nuolat tobulėti yra kiekvieno ryškesnio pasiekimo dalis. Tačiau rezultatus atneša nuolatinis įdirbis – griežta disciplina, tad norint kažko pasiekti, pasiteisinimų neturėtų būti. Nors tai – ne visada paprasta. Sunkiomis akimirkomis pasiduoti neleidžia turimas tikslas bei visapusiškas aplinkinių palaikymas“, – dalijasi D. Sodaitis.

Aukščiausių rezultatų siekiantiems paraatletams svarbu palaikyti reguliarų treniruočių ciklą bei atidžiai rūpintis savo sveikata: kokybiškai atsistatyti po treniruočių bei varžybų, tinkamai ilsėtis, stiprinti organizmą reikiamais vitaminais bei mineralais. D. Sodaitis pabrėžia, kad dėmesys emocinei sveikatai bene kiekvieno sportininko kasdienybėje taip pat užima didelę dalį.

„Su iššūkiais susiduriame kasdien – nuo sudėtingų treniruočių, pasirengimo varžyboms iki tinkamo atsistatymo. Sprinto treniruotės trunka vos dvi valandas, per kurias mano visa energija būna sutelkta bėgimui bei maksimaliam kūno pajėgumų išnaudojimui. Tačiau pats sportas – nėra tik tos dvi valandos dienoje“, – pasakoja paraatletas.

Partnerio nuotr. 

Nemažą dalį dienos D. Sodaitis skiria jėgų atstatymui ir pasiruošimui kitos dienos treniruotei. Jis pripažįsta, kad būtent laiko paskirstymas skirtingiems pasirengimo tam tikroms varžyboms ar bendro tobulėjimo etapams yra didelis iššūkis. Tačiau tuo pačiu – lieka erdvės klaidoms. 

„Vieni sportininkai turi dar ir antrą karjerą, todėl fiziniam poilsiui laiko lieka mažai. Kiti – neaprūpina savo kūno reikiamomis maistinėmis medžiagos, nevartoja jokių papildų, nestiprina imuniteto. Ši dalis dažnu atveju priklauso nuo aplinkinių paskatinimo, palaikymo komandos bei išorinės paramos“, – pabrėžia jis.

Įkvėpti kitus

Paralimpietis džiaugiasi, jog jo profesinio sporto kelyje šiuos sunkumus padeda įveikti didžiulė komanda žmonių: kolegos sportininkai, treneriai, aptarnaujantis personalas bei rėmėjai.

„Mūsų keliu tikinčios įmonės bei organizacijos parama padeda sportininkams susitelkti į tai, ką mes darome geriausiai. Tuo tarpu partneriai aprūpina mūsų kūną tinkamu atsistatymu jau po treniruočių. Tada atėjus svarbiai dienai ir vėl galime būti nesustabdomi“, – sako paraatletas.

Rugsėjį vaistinių tinklo „Camelia“ ilgalaikėje socialinėje kampanijoje pasirodęs sprinteris D. Sodaitis atskleidė norėjęs ne tik įkvėpti kitus pasitikėti savimi siekiant savo asmeninių pergalių, bet ir atspindėti, jog vienas lauke – ne karys, mat mūšiai laimimi tik su dideliu palaikymu ir pagalba.

Partnerio nuotr. 

„Manyje verda daug noro, motyvacijos ir ryžto profesionaliai sportuoti bei toliau siekti aukštų rezultatų, tačiau kitiems galbūt trūksta to pirmojo žingsnio šiuo keliu – paprasčiausio  įkvėpimo pradėti. Tad juo ir noriu dalytis su visais, nepaisant gyvenimo iššūkių ar negalių, nes esu įsitikinęs, kad sunku — tai nereiškia, jog neįmanoma. Juk kiekvienas mes turime kažką, ko reikia pergalėms“, – priduria sportininkas.

GALERIJA

  • Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma
  • Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma
  • Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma
  • Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma
  • Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma
  • Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma
  • Sprinteris D. Sodaitis: sunku – nereiškia, kad neįmanoma
Partnerio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS