Beveik 2 mln. COVID-19 vakcinų išrūks į orą: pinigų švaistymas ar normali praktika? | Diena.lt

BEVEIK 2 MLN. COVID-19 VAKCINŲ IŠRŪKS Į ORĄ: PINIGŲ ŠVAISTYMAS AR NORMALI PRAKTIKA?

  • 14

Aplaidumas, pinigų švaistymas ar normali praktika? Šiuo metu Lietuvoje jau utilizuota ir artimiausiu metu bus sunaikinta beveik 2 milijonai pasibaigusio galiojimo COVID-19 vakcinos dozių, pasakojama LNK reportaže. 

Pinigai į orą. Taip būtų galima apibūdinti tai, kas vyksta su nepanaudotomis vakcinomis.

„Medicininės atliekos yra deginamos. Jokiu būdu negali patekti į aplinką ir turėti sąlyčio su žmogumi“ , – sakė UAB „Toksika“ Šiaulių aikštelės vadovas Donatas Riškus.

Kiek dozių jau supleškinta atstovas pasakyti negali. Sako, prievolės vykdyti apskaitą nėra.

„Ar ten yra būtent vakcinos nuo COVID-19, mes nežinome, kadangi vaistų atliekų apskaita vykdoma pagal atliekų sąrašo kodus. Tad mes gauname kaip vaistų atliekas ir neturime teisės atidaryti dėžutės bei pažiūrėti, kas yra viduje“, – komentavo D. Riškus.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kiek vakcinų jau utilizuota, tikslina Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Artimiausiu metu galiojimas pasibaigs 200 tūkst. COVID-19 vakcinų. Iš viso per visą laikotarpį iki šiol yra utilizuota 1,65 mln. šios vakcinos dozių Lietuvoje. Tai sudaro iki 15 proc. nuo visų gautų COVID-19 vakcinų“, – komentavo SAM atstovė Ginreta Megelinskienė.

Kiek toks kiekis būtų verčiant pinigais?

Artimiausiu metu galiojimas pasibaigs 200 tūkst. COVID-19 vakcinų. Iki šiol yra utilizuota 1,65 mln. šios vakcinos dozių Lietuvoje.

„Vakcinų kainos yra nurodytos sutartyse, kurios yra konfidencialios. Toks yra sutarimas su gamintojais, kad negalima atskleisti vakcinų kainos“, – teigė G. Megelinskienė.

Gyventojai pandemijos valdytojams turi priekaištų ir klausia, nejau esame tokia turtinga šalis. Galbūt reikėtų pakalbėti ir apie atsakomybę.

„Aišku, mūsų pinigai. Ir jie išmetami“, – sakė gatvėje užkalbinta praeivė.

„Mėtyti pinigus – neūkiška, mes tą suprantame“, – porino kita pašnekovė.

„Pandemijos pradžioje visi kovojo, kad gautų kuo daugiau tų vakcinų. Niekas negalėjo prognozuoti, kad bus daug ir nenorinčių skiepytis“, – svarstė moteris.

Vis dėlto, anot ministerijos, mes ne vieninteliai vakcinomis aptekę, o naikinami kiekiai neviršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nustatytų ribų.

„Su COVID-19 vakcinų pertekliumi susiduria visos Europos Sąjungos (ES) valstybės. Ir visos vieningai sutaria, kad vakcinų utilizavimas yra nepriimtinas,“ – susidariusią situaciją komentavo SAM atstovė.

Aktyviai ieškoma būdų, kaip vakcinas donuoti kitoms šalims, ką Lietuva jau daro – dovanojo beveik  2 mln. dozių.

O kol vienos vakcinos keliauja iš rankų į rankas, kitos dar bus panaudotos. Viename iš vakcinavimo centrų – dabar pagyvėjimas.

„Dažniausiai ateina skiepytis žmonės trečia ir ketvirta vakcinos doze. Tarpušvenčiu srautai buvo sumažėję, bet dabar vėl juntamas suaktyvėjimas. Dažniau ateina ir jaunesnio amžiaus žmonės“, – teigė Vakcinacijos centro koordinatorius Tomas Algirdas Galinis.

Aišku, mūsų pinigai. Ir jie išmetami.

 

Čia ir Jevgenijus, kuris jau skiepijasi ketvirta adaptuota vakcina. Ir netrukus keliaus į Ispaniją.

„Aš skiepijuosi dėl kelionių, nes ir sportas, ir keliauti tenka daug. Tiesiog negaliu sau leisti sirgti“, –  atviravo Jevgenijus.

„Vakcinos adaptuotos. Jų trūkumo nėra, o galiojimo terminas – 10 savaičių nuo atvežimo. Ir mes tikrai užsakome kas savaitę ar dvi, nes sunaudojame visas“, – informavo Vakcinacijos centro koordinatorius.

Tačiau, būna, kad vakcinas tenka išmesti, kai užsiregistravusieji neatvyksta. 

„COVID-19 skiepai turbūt tampa tokia sezonine vakcina kaip ir gripo“, – komentavo Centro poliklinikos padalinio vadovė Rita Judzentavičienė.

Gydytoja sako, kad sulaukia pacientų, kurie COVID-19 persirgo jau kelis kartus. O koks realus  susirgimų skaičius šiuo metu Lietuvoje, atsekti nebeįmanoma. Sunegalavę testuojasi namuose. Būna, gydytojams nepraneša. Arba dalis visai nesitiria, tačiau sergančių ieškoti nereikia.

Vakcinų kainos  yra konfidencialios. Toks yra sutarimas su gamintojais.

„Šiomis dienomis gripo ir COVID-19 atvejų registruojama maždaug vienodai. Skaičiai panašūs. Galvojame, kad COVID-19 infekcija niekur nepasitraukė“, – sakė R. Judzentavičienė.

Šiuo metu ketvirta vakcinos doze pasiskiepijo jau 35 tūkst. gyventojų. Specialistai primena, kada skiepytis, jei jau sirgote.

„Jeigu yra dvi vakcinos dozės ir žmogus persirgo, tuomet skiepytis reikėtų po šešių mėnesių. Jeigu nebuvo persirgta, tuomet galima skiepytis praėjus trims mėnesiams po paskutinės dozės. O jeigu žmogus yra skiepytas trimis vakcinos dozėmis ir paskui persirgo, tuomet – ne anksčiau kaip po devynių mėnesių. Jeigu nesirgo – ne anksčiau kaip po šešių mėnesių, “, – teigė T. A. Galinis.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Tai kaip Schwabo planas?

Sunku aviu i skerdykla surinkt , tai ten biologini ginkla utelizuot , jau ir paklusniausios aveles netiki , i isgynytaja astuntaja , sako astuntas badalas islaisvina

na

čia pinigų švaistymas..taip...bet ne blogiau Petingiems vyrams duodant Reklamą apie covidą niekas neparašo kiek sumokėta? Ir dar Kalibatas kiekvieną dieną porino...o dabar gatvėse žmonės krenta kaip lapai žinomų žmonių mirtys, o kiek visi palaidojom savo artimųjų nuo širdies krešulių...kur skiepas širdininkam - mirtis. Ką ir bekalbėti, kai Medicinai vadovauja buhalteris.

na

kazin ar dulkis rado mistinius 20 vagonu su kazkokiom ten apsaugos priemonemis,o dabar ismeta vakcinas uz milijonus ewru.o simonyte vel skolinosi 4,6 milijardo o kokios palukanos?ir kur eis tie paskolinti pinigai?na jeigu runkeliai ir vel balsuosit uz konservatliberalus ir laisviecius man bus geda....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS