Sveikti vaikams padeda gydytojai klounai | Diena.lt

SVEIKTI VAIKAMS PADEDA GYDYTOJAI KLOUNAI

Jau penkerius metus vaikus ligoninėse lanko gydytojai klounai. Per šį laikotarpį jie bendravo jau daugiau kaip su 15 tūkst. ligoniukų. Šio sumanymo nauda neabejoja nei gydytojai, nei tėvai – esą tai – puiki terapija.

Nuotaikingai pas Vilniaus Santariškių klinikose dienas leidžiančius vaikus atvykstantys gydytojai klounai sako nešantys gerą nuotaiką ir taip padedantys vaikams sveikti. Gydomus vaikus jie lanko jau penkerius metus.

„Šiuo metu yra 8 klounai, kurie yra profesionalūs aktoriai. Jie nuolat mokosi Vienoje. Ten yra profesionali mokykla. Visi klounai yra susipažinę su higienos taisyklėmis, vaikų psichologija, raida ir t.t.“– sakė asociacijos „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ įkūrėja Viltautė Žemelytė.

„Dažniausiai mes stengiamės juos sušildyti ir nuraminti atmosfera, o su didesniais, paaugliais naudojam humorą“, – pasakojo gydytoja klounė.

„Su paaugliais dar dainuojam, o su mažiukais poeziją kuriame ir skaitome“, – pridūrė kita.

Gydytojai sako, kad klounų nauda sergantiems vaikams akivaizdi. Santariškių Vaikų ligoninėje jie lankosi vieną kartą per savaitę, tačiau, pasak gydytojų, gera nuotaika palatose išlieka ilgam ir kitos savaitės jie laukia su malonumu. Klounai ligoninėje palaiko ne tik gerą nuotaiką, bet ir padeda vaikams ištverti sunkias procedūras ar nukreipia dėmesį nuo nemalonių pojūčių.

„Jei vaikas nenorėjo nei kalbėti, nei šypsotis, išėjus klounams jis ir kalba, ir šypsosi, vadinasi jis gavo pakankamai teigiamų emocijų, kurios padeda gyti“, – pasakojo sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.   

„Ypatingai [tai naudinga – LRT] procedūrų metu, kur seselės vargsta ir tėvai nebūna ta palaikomoji jėga. Dažnai vaikai nori, kad jo gailėtųsi, tuomet klounai padeda. Kartais mes net iš anksto su jais susitariame, kad turėsime kokią sunkią procedūrą, ir kad jie ateitų“, – pasakojo Santariškių klinikų Pediatrijos centro vadovė prof. dr. Augustina Jankauskienė.

„Jam labai patinka tie klounai. Kaskart, kai ruošiamės važiuoti į ligoninę, jis klausia, ar ateis juokdariai, – šypsojosi ligonio mama Virginija, – po apsilankymo jis pasidaro daug linksmesnis, labai jų laukia.“

Savo veiklą pradėję Vilniaus Santariškių klinikose, Gydytojai klounai dabar lanko vaikus ir Kauno bei Klaipėdos vaikų ligoninėse. Per penkerius metus jie ne kartą aplankė ir mažų Lietuvos miestelių gydymo įstaigų pacientus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

kad jie beveik visi klounai tik be maskiruotes...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS