Vietoj dešimčių tablečių užteks vienos? | Diena.lt

VIETOJ DEŠIMČIŲ TABLEČIŲ UŽTEKS VIENOS?

  • 19

Lietuvos sveikatos mokslų universitete 3D spausdintuvu pradėti spausdinti vaistai. Per kelias minutes išspausdintas vaistas gali būti įvairiausių formų – nuo arkliukų, kačiukų ar širdelių iki įprastų. Mokslininkai taip pat surado būdą, kaip į vieną tabletę įterpti kelias veikliąsias medžiagas, kad vietoje dešimčių tablečių užtektų vienos, praneša LNK.

„Vaikai dažnai nemėgsta ir nenori gerti vaistų. Tačiau vaikas gali įmesti šį arkliuką į vandenį ir stebėti, kaip medžiagos pamažu ištirpsta ir išgerti“, – sakė LSMU vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja Jurga Bernatonienė.

Tabletės išskirtinės, nes vietoje to, kad reikėtų išgerti aštuonias tabletes, visų tablečių veikliąsias medžiagas galima sutalpinti į vieną kapsulę.

„Į vieną tabletę galime dėti nuo vienos iki devynių veikliųjų medžiagų. Galime reguliuoti skirtingą jų atsipalaidavimo organizme greitį. Vienos medžiagos gali keliauti iki skrandžio, kitos medžiagos gali keliauti iki žarnyno“, – teigė J. Bernatonienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Taip galima spausdinti vaistus, pritaikytus konkrečiam pacientui.

„Jaunas žmogus, einantis į darbą, turi įvairių sutrikimų, kurie priklauso nuo vaistų išgėrimo. Kad žmogus išliktų darbingas, jis neturėtų galvoti, kad už valandos ar už pusvalandžio jam reikia išgerti tabletę“, – kalbėjo LSMU prorektorius Kęstutis Petrikonis.

Iš ko gaminamos tabletės, taip pat kelia nuostabą.

„Į siūlą yra įterptos veikliosios medžiagos. Galime spausdinti tiesiai iš miltelių. Tai pats paprasčiausias būdas, nes apsaugo medžiagas nuo sudegimo“, – teigė J. Bernatonienė.

Pirmiausiai, darbas vyksta kompiuteryje, o tik vėliau spausdintuvas atlieka savo darbą.

„Susidedame visas formas, kiek mes norėsime pagaminti. Vienu metu galima gaminti daug personalizuotų preparatų“, – kalbėjo J. Bernatonienė.

Tikimasi, kad dėka tokio spausdinimo vaistai turėtų atpigti.

„Žinoma, jie galės būti pigesni, nes reikia mažiau pagalbinių medžiagų ir mes pagaminame tai, ko žmogui reikia konkrečiai“, – teigė J. Bernatonienė.

Išmanūs vaistų gaminimo būdai kardinaliai pakeis mokslo procesus.

Kad žmogus išliktų darbingas, jis neturėtų galvoti, kad už valandos ar už pusvalandžio jam reikia išgerti tabletę.

„Atrandame naujų, retų ligų. Kadangi daugėja ligų, daugėja išimtinių pacientų atvejų. Einame prie to, kad jei norėsime gydyti vaistais, turėsime iššūkių tai išspręsti“, – sakė K. Petrikonis.

Studentai sako, kad taip pat atsiveria daugiau galimybių tyrimams.

„Tai tikrai atrodo kaip iš fantastinio filmuko, kuris atgyja realybėje. Matant šias technologijas, atsiveria galimybės daryti naujesnius tyrimus“, – teigė LSMU doktorantė Emilija Nemickaitė.

„Sieju tai ir su savo disertacijos tema. Dirbu su raudonaisiais dobilais. Mes stengiamės sumažinti menopauzės simptomus moterims. Pritaikant 3D technologiją, galėtume sukurti puikų, visapusišką vaistą“, – sakė LSMU doktorantė Jurga Andrėja Kazlauskaitė.

Panašu, kad atspausdintų tablečių poreikis ateityje tik didės.

„Bandome atlikinėti įvairius, pilotinius eksperimentus, norint įvesti eterinį aliejų į 3D tabletės formą“, – sakė LSMU mokslo darbuotojas Lauryna Pudžiuvelytė.

Dar praeis keleri metai, kol Lietuvos vaistinėse galėsime nusipirkti specialiai savo ligai pritaikytą, atspausdintą vaistą. Pasaulyje šiuo metu egzistuoja vienintelis sertifikuotas spausdintas vaistas, skirtas epilepsijai gydyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

jo

zengia ir jau senai ,pavyt negalim..

Mazafaki

Nuodija žmones kišdami chemiją į maistą,vandenį ir paskui sako,kad žmonės labai jau serga.Šeria vaistais,kurie negydo,o tik laikinai slopina simtomus.Kam gydyti ligą,jeigu pasveikęs žmogus,neneš farmai pelno?!Ar kas nors tyrė šitos mikstūros poveikį organizmui ir vaistų tarpusavio reakcijas?!Ar čia eilinis masalas edukuotiems d*rniams,kurie išgirdę sakant-šiuolaikiška, naujoviška, modernu yra pasiruošę suės ar susileisti,bet kokius nuodus?!

....... VAISTŲ IMUNITETAS.....ar ne ?

AR NE DĖL TOKIOS GAMYBOS ANTIBIJOTIKAI NUSTOJO ŽMOGŲ GYDYTI ,ĮVEIKTI LIGĄ????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS