Virusologas: geriausia, ką mes turime, yra skiepai | Diena.lt

VIRUSOLOGAS: GERIAUSIA, KĄ MES TURIME, YRA SKIEPAI

  • 104

Pandemija baigėsi, bet COVID-19 niekur nedingo. Pagal oficialų registrą, šiandien netoli puspenkto tūkstančio šalies gyventojų serga COVID-19, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Valstybės mokslų centro mokslininkas Gytis Dudas.

– Gripas ar COVID-19 gali mums sukelti didesnių problemų šiais metais?

– Abejoju, ar yra išsiaiškinta, kokia yra ilgalaikė COVID-19 keliama našta. Žinoma, akivaizdžiai matome, kad nesimato ligoninių apgulties. Tas didžiąja dalimi yra nulemta to, kad praktiškai visas pasaulis yra persirgęs šia infekcija. Tačiau tas imuninis kraštovaizdis, kuo žmonės yra persirgę, nėra visiškai suvienodėjęs, todėl labai sunku paskaičiuoti, kuris virusas ilgainiui kels didesnę naštą. Abiem atvejais turime skiepus. Jie galbūt nepasižymi labai efektyvia apsauga nuo užsikrėtimo, tačiau apsaugo nuo sunkesnių ligos atvejų ar nuo mirties. Tokiose šalyse kaip JAV yra visiškai įprasta paskiepyti savo didžiąją dalį populiacijos nuo gripo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– COVID-19 turėjo daug atmainų. Atrodo, kad žmonės nebenori girdėti apie tas atmainas. Mes prisimename tuščias gatves, kurios buvo per pačią pandemiją. COVID-19 jau nebegąsdina žmonių. Ar negali nutikti taip, kad kai žmonės atsipalaiduos per daug, virusas gali mutuoti į kažkokią naują atmainą, kuri ir vėl gali būti grėsminga?

Neįmanoma pasakyti, neįmanoma prognozuoti.

– Kai kalbame būtent apie šį virusą, kuris šiuo metu cirkuliuoja žmonėse, jam yra mažai galimybių evoliucionuoti. Praktiškai visi esame persirgę ir dėl to ta viruso įvairovė yra palyginus ribota. Jei žmogaus imuninė sistema neveikia efektyviai, ji negali pilnai išnaikinti viruso jo organizme. Kartais tokiomis aplinkybėmis susidaro galimybės, kurios leidžia COVID-19 virusui žmogų užkrėsti mėnesių mėnesiais. Jei virusas patiria tam tikrą evoliucinį spaudimą iš žmogaus imuninės sistemos, jis gali pakisti taip, kad likusioje visuomenėje esantis atsakas nebegali jo atpažinti. Manome, kad Omicron palikuonys pateko į žmogų nusilpusia imunine sistema, ir tada po kurio laiko peršoko atgal į žmones. Omicron atrodė skirtingai nuo visų prieš tai cirkuliavusių atmainų. Egzistuoja tikimybė, kad kažkur vyksta analogiškas įvykis. Mes apie tai jau žinome. Neseniai atrasta atmaina B.2.86 yra visiškai analogiškas atvejis. Mes tik nematome, kad tai sukeltų kažkokių, didesnių bėdų. Taip pat žinome, kad virusas yra pakankamai neišrankus, juo gali užsikrėsti beveik visi žinduoliai. Matome tolimesnį, efektyvų viruso perdavimą. Tai reiškia, kad praėjus dešimtmečiams mes galime atsidurti situacijoje, kur virusas, kuris cirkuliuoja žmonėse, visiškai skirsis nuo cirkuliuojančio gyvūnuose.

– Ar šie metai bus ramūs?

– To neįmanoma pasakyti, neįmanoma prognozuoti. Tam reikia žinoti, kuo žmonės yra persirgę, koks efektyvus yra jų sudarytas imuninis atsakas. Abejoju, kad bet kas, kas yra kilę iš Omicron, keltų didesnių bėdų, kurios reikalautų rimtesnės reakcijos iš valstybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (104)

skiepu

reklamista ir visos jo 'žinios'.

Tas, \\\\\.../////

dratuotas gaidys "virosologas"?,jis pats baisus virusas.

Ei

Skiepas skiepui nelygu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS