Vis daugiau pacientų naudojasi pavėžėjimo paslaugomis | Diena.lt

VIS DAUGIAU PACIENTŲ NAUDOJASI PAVĖŽĖJIMO PASLAUGOMIS

  • 5

Kai kuriems pacientams sudėtinga dėl sveikatos būklės savarankiškai atvykti į gydymo įstaigą, todėl jų galimybės naudotis medicinos paslaugomis tampa ribotos. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva, norint padėti pacientams paprasčiau pasiekti sveikatos priežiūros įstaigas, bandomojo projekto pavėžėjimo paslaugos jau yra prieinamos daliai gyventojų.

„Vykdant pacientų pavėžėjimo paslaugų įgyvendinimo reformą, SAM siekia užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų pasiekiamumą tiems pacientams, kurie dėl savo sveikatos būklės ar socialinių, ekonominių priežasčių negali naudotis individualiu arba viešuoju transportu“, – sako SAM Investicijų įgyvendinimo skyriaus patarėja Agnė Sakalinskienė.

Dar šių metų rugpjūtį 20 Lietuvos savivaldybių startavęs bandomasis pacientų pavėžėjimo projektas palaipsniui įtraukė visas tikslines asmenų grupes – pirmiausia nemokamas pavėžėjimas imtas teikti prireikus hemodializės ar transplantacijos paslaugų, vėliau – ir 75-erių bei vyresniems mažas pajamas turintiems asmenims. Nuo lapkričio mėnesio paslauga gali naudotis ir į priemokas už kompensuojamuosius vaistus teisę turintys neįgalieji.

Planuojama, kad pavėžėjimo paslaugos pagalba mažų savivaldybių gyventojai galės sklandžiai išspręsti apie 80 proc. sveikatos problemų arčiau namų – savo ar gretimose savivaldybėse. Esant poreikiui, šių savivaldybių gyventojams bus sudarytos sąlygos gauti reikalingas paslaugas kitose, ne jų gyvenamojoje vietoje esančiose, gydymo įstaigose.

Šiuo metu pacientų pavėžėjimo paslauga teikiama Kauno funkciniame sveikatos priežiūros regione ir Tauragės apskrityje. Bandomajame projekte dalyvauja Alytaus, Alytaus rajono, Birštono, Jonavos rajono, Jurbarko, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kauno ir Kauno rajono, Kazlų rūdos, Kėdainių rajono, Lazdijų rajono, Marijampolės, Pagėgių, Prienų rajono, Raseinių rajono, Šakių rajono, Šilalės rajono, Tauragės ir Vilkaviškio rajonų savivaldybės.

Bandomuoju projekto laikotarpiu, kuris tęsis iki 2024-ųjų liepos, planuojama suteikti 40 tūkst. pacientų pavėžėjimo paslaugų. Įvertinus projekto bandomojo laikotarpio rezultatus, vertinant sukurti efektyvią, vieningą pacientų pavėžėjimo sistemą, kuri kokybiškai veiktų visoje Lietuvoje, paslaugas pradėjus teikti ir likusioms 40 savivaldybių. Pasibaigus bandomajam laikotarpiui paslaugą planuojama teikti visos Lietuvos mastu.

Kaip užsakyti pavėžėjimo paslaugą?

Pavėžėjimo paslaugą galima užsisakyti paskambinus trumpuoju telefono numeriu 1808 arba kreipiantis tiesiogiai kiekvienos projekte dalyvaujančios savivaldybės kontaktais, skelbiamais interneto svetainėje www.1808.lt. Pavėžėjimo paslaugos operatorius, patikrinęs ar pacientas turi teisę gauti paslaugą, skiria jo poreikius atitinkančią transporto priemonę, suderina pavėžėjimo laiką. Paslauga nemokama.

Finansuojama iš Europos socialinio fondo lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

jo

vis daugiau ligoniu mirsta nesulauke pagalbos, nes greitukes dirba taksistais...

.. mes nesaugūs ir niekas nieko nedaro, kad sustabdytų...

AR ta bejėgė moteris gali kam ,o ypač klaikiam LIETUVOS rėžimui pasipriešinti ?Per LRT valstybiname kanale Andrej Šildiajev- karo instruktorius kalba lyg tai 12.12d ,, .... mes jau atidavėm Ukrainą... " ,,... meras Matiošaitis turi žūti... " KURIS ŽUDYSIT ? ,, ...Kaunas antras pagal dydį....meras turi mirti...." Ne ESMĖ KĄ KALBA nesveikas žmogus ... Baisu kad šalia ten klausosi žiaumodami kažką.....Kokius rezultatus mes aplinkoje matome ,kokie žiaurumo veiksmai aplink LIETUVOJE vyksta ?

... tęsinys prarastos NEPRIKLAUSOMYBĖS.....?

Dievuli brangus, matai kokia nesąmonė vyksta OKUPUOTOJE LIETUVOJE... Nuskurdino LETUVĄ taip ,kad sunaikino ir naikina gydimo įstaigas ,kaip ir mokyklas... tad kartais po 100 km turi malonės prašyti PAVEŽĖJŲ ,KAD NUVEŽTŲ pas daktarą... O KAIP NAMO GRĮŽTI? kai įprasim ,mokėsim kaip už taksy.. trūks kuro ...brangu ,neapsimoka.... na tam statoma tokia skylė gyventi senjorams... tai ateities artinantys rezultatai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS