Antikorupcijos komisija: valstybinės medienos pardavimo tvarką reikia keisti | Diena.lt

ANTIKORUPCIJOS KOMISIJA: VALSTYBINĖS MEDIENOS PARDAVIMO TVARKĄ REIKIA KEISTI

Parlamentinė Antikorupcijos komisija pareiškė, kad Vyriausybė turi pakeisti birželį patvirtintą valstybinės medienos pardavimo tvarką, leidžiančią laikinai iki 20 proc. sumažinti jos kainą. Kitaip parlamentarai žada inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT).

Bendrą sutarimą dėl to komisijos nariai pasiekė trečiadienį, bet per balsavimą nebeužtekus kvorumo sprendimo nepriėmė.

„Yra galimybė kreiptis į KT (...) Liko nemažai abejonių, kad tvarkos punktai gali prieštarauti ir Europos teisei, ir Lietuvos Konstitucijai“, – teigė konservatorius Jurgis Razma. 

„Jeigu siūlysime Vyriausybei keisti nutarimą, netikiu, kad ji reaguos. Bet jeigu nebus  reakcijos, tada liks rengti Seimo kreipimosi į KT nutarimą“, – pridūrė J. Razma.   

Socialdemokratas Julius Sabatauskas piktinosi, kad Vyriausybė priėmė neteisėtą sprendimą.

„Kas vyksta šioje Vyriausybėje, kad priimami neteisėti teisės aktai“, – kalbėjo jis. 

Tuo metu socialdarbietis Algirdas Butkevičius stebėjosi, kad tvarka Vyriausybėje buvo priimta labai skubiai: „Birželio 14 dieną pateikė Vyriausybei Aplinkos ministerija projektą ir 19 dieną priimta tvarka. Stebuklinga“.  

Iš posto besitraukiantis Valstybinių miškų urėdijos vadovas Marius Pulkauninkas sakė, kad pirmieji aukcionai pagal naujas taisykles baigsis liepos 22-23 dienomis.

„Tada matysis reali konkurencija, kokios nusistovėjo kainos ir kiti dalykai“, – tvirtino vyriausiasis urėdas. 

Europos Teisės departamento vyresnysis patarėjas Ričardas Dzikovičius komisijos nariams pareiškė, kad dalis naujos tvarkos nuostatų turėjo atsidurti įstatyme, o ne žemesnio lygio teisės aktuose.

K. Vanago / Fotobanko nuotr.

„Dalis nuostatų įstatymų reguliavimo, o ne poįstatyminių aktų reguliavimo lygmens. Visa tai turi atsidurti įstatyme“, – teigė R. Dzikovičius. 

Konkurencijos tarybos atstovė Justina Paulauskaitė pranešė, kad taryba derinimo stadijoje naujos tvarkos nevertino. Tačiau ji pabrėžė, kad per svarstymą Vyriausybės posėdyje tarnybos vadovybė ministrus įspėjo apie jos trūkumus.   

Aplinkos ministerijos Miškų ūkio plėtros skyriaus vedėjas Nerijus Kupstaitis nurodė, kad prekybos mediena tvarka nesudaro sąlygų ją įsigyti tik tam tikrai pirkėjų grupei, nors Konkurencijos taryba mano kitaip – esą tvarka suteikia pirmenybinę teisę sudaryti ilgalaikes ir pusmetines medienos įsigijimo sutartis aukcionuose. 

Pasak jo, pagal naują tvarką aukcionuose gali dalyvauti visi 400 aktyvių medienos pirkėjų, o iš viso Lietuvoje veikia 600 pirkėjų. 

Vyriausybė prekybos valstybine mediena taisykles pakeitė, nors Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) perspėjo dėl galimų nuostolių.

M. Pulkauninkas yra sakęs, kad nauja tvarka leis medieną parduoti ne 20 proc., o net iki 40 proc. pigiau. Dėl to, anot jo, urėdija netektų maždaug trečdalio – 68 mln. eurų pajamų per metus.

Vyriausybė tikino, kad jos sprendimą atpiginti medieną lėmė nuo šių metų pradžios labai sumažėjusias žaliavinės medienos ir miško kirtimo liekanų kainos – kai kurios jų krito iki 40 proc. – ir siekiant išvengti pakartotinių aukcionų bei sumažinti su jais susijusias pirkėjų ir pardavėjų išlaidas.

Kritikos iniciatyvai pateikė ir Seimo opozicijos atstovai, kurie, remdamiesi STT išvada, teigė, jog keičiamos medienos pardavimo taisyklės sudaro sąlygas stambiesiems perdirbėjams pigiai pirkti perteklinę medieną ir ją perparduoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Stanislovas

Kas šiuo metu darosi miškuose-tai ne tik baustina ,tai jau reikia atleisti pusę aplinkos ministerijos klerkų ,kurie daleido iki tokio absurdo . Medžiai kertami bet kur ir bet kaip. Didžiausios krūvos medienos taip ir sudūlijo miške.Tokios betvarkės dar svietas nematė o aplinkos ministrui vienodai rodo.Toks įspūdis, kad net urėdijų nebėra.Tai negali būti atleidžiama.

mimis

Uždrausti medienos eksporta! Eksportuokit tik gatava produkcija, medžio dirbinius.

durniu-gauja

didzioji dalis jau isvogta,vagiu klanas,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS