Energetikos agentūra: paramai saulės elektrinėms įsirengti nuo kovo jau gauta beveik 360 paraiškų | Diena.lt

ENERGETIKOS AGENTŪRA: PARAMAI SAULĖS ELEKTRINĖMS ĮSIRENGTI NUO KOVO JAU GAUTA BEVEIK 360 PARAIŠKŲ

Lietuvos energetikos agentūrai (LEA) kovą paleidus 62,7 mln. eurų vertės finansavimą įsirengti saulės jėgainėms, iki gegužės pabaigos sulaukta 359 paraiškų gauti apie 14,1 mln. eurų lėšų paramai, teigia Lietuvos energetikos agentūros (LEA) projektų vadovė Audronė Nikšaitė.

„Dabar vykstančių kvietimų biudžetas yra beveik 63 mln. eurų. (...) Nuo kovo pradžios, nuo kvietimų paskelbimo jau gautos 359 paraiškos. (...) Pagal dabartines paraiškas prašoma paramos suma yra apie 14 mln. eurų, tad tikrai dar yra nemažai lėšų“, – šią savaitę pristatydama LEA teikiamą paramą sausumos saulės elektrinių įrengimui sakė A. Nikšaitė.

Energetikos agentūra finansuos iki 500 kilovatų (kW) galios saulės elektrinių įrengimą. Paraiškas pradėjus priimti kovo 6 dieną, jas agentūrai galima teikti iki šių metų rugsėjo 13 dienos.

Į paramą pretenduoti gali atsinaujinančių išteklių energetikos bendrijos (AIEB) ir piliečių energetikos bendrijos (PEB). Apie galimybes įgyti energetinių bendrijų teisinį statusą šių metų sausį paskelbė Energetikos ministerija. Šiuo metu, LEA duomenimis, iš visų kreipimųsi yra gauta 1 energetinės bendrijos paraiška ir 3 paraiškos iš juridinių asmenų, kurie siekia įgyti tokį statusą.

Visgi, LEA atstovės teigimu, finansavimą gauti gali tos AIEB, kurių dalininkai nėra vidutinės įmonės, ir tos PEB, kurių dalininkai nėra vidutinės ar didelės įmonės.

„Gali paraišką teikti ir juridiniai asmenys, kurie ketina įgyti bendrijų statusą, bet dar šiuo metu jo neturi. Visi reikalavimai dėl dalininkų tokioms organizacijoms yra tokie patys, kaip ir turint (energetinių bendrijų – ELTA) statusą“, – aiškino A. Nikšaitė.

Tačiau tokiu atveju, anot jos, organizacijos bendrijų statusą privalo įgyti iki galutinio su LEA parama pastatytų elektrinių projekto įgyvendinimo termino 2026 metų kovo pabaigoje.

„Energetinės bendrijos tuose kvietimuose dalyvauja kartu su kitomis subjektais – įmonėmis, ūkininkais. Iš esmės pretenduoja visi į tą patį bendrąjį biudžetą“, – pridūrė LEA atstovė.

Anot A. Nikšaitės, projekto finansavimas turi laikotarpio ir sąlygų apribojimų, mat lėšas šiai paramai skiria Europos Komisija (EK).

„Invegos“ atstovė: bent 30 proc. energetinių bendrijų pagamintos elektros turės atitekti nepriteklių patiriantiems gyventojams

Savo ruožtu valstybės nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijos ir verslo garantas“ („Invega“) projektų vadovė Neringa Morkvėnienė akcentavo, kad su šios finansų įstaigos suteikta parama įrengtose saulės ar vėjo jėgainėse pagamintos elektros 30 proc. turės būti skiriama nepriteklių patiriantiems asmenims.

Taip yra siekiama, kad Lietuvoje būtų mažinamas energetinis skurdas (...) žmonėms, kurie neturi galimybių patys pasigaminti elektros energijos ar jos nusipirkti.

„Šitos priemonės tikslas – ne tik energetikos bendrijos, ne tik jų finansavimas ir elektrinių statymas, bet viena iš esminių sąlygų yra energetinį nepriteklių patiriantys asmenys. Jiems turi būti atiduota mažiausiai 30 proc. visos bendrijos pastatytos elektrinės sukurtos galios“, – sakė N. Morkvėnienė.

„Taip yra siekiama, kad Lietuvoje būtų mažinamas energetinis skurdas (...) žmonėms, kurie neturi galimybių patys pasigaminti elektros energijos ar jos nusipirkti“, – pridūrė ji.

Tiesa, kaip patikslino „Invegos“ atstovė, patys skurdą patiriantys gyventojai tapti tokios energetinės bendrijos dalininkais negalės. Jiems bendrijos elektrinėje pagamintą energiją skirstys bendrijos dalininkės savivaldybės.

Į „Invegos“ paramą gali pretenduoti elektrą gaminančios arba tokiomis tapti siekiančios bendrijos, norinčios įsirengti saulės, vėjo arba hibridines elektrines. Taip pat paramą galima gauti perkant visą nutolusių elektrinių parką.

Paramos energetinėms bendrijoms biudžetas iš viso siekia 206,64 mln. eurų, iš jų 3 mln. eurų planuojama skirti už „Invegos“ skirtas lėšas įsigytų elektrinių techninei priežiūrai. Parama būtų teikiama kaip lengvatinė paskola, kurios maksimalus laikotarpis yra 15 metų.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, atsinaujinančių išteklių energetikos bendrijų (AIEB) statusas yra suteikiamas ne pelno siekiančioms organizacijoms, kurių nariai gyvena toje apskrityje, kurioje planuojama statyti elektrinę. Tokiose bendrijose elektra gali būti gaminama tik iš žaliųjų energijos šaltinių.

Piliečių energetikos bendrijos (PEB) turi teisę elektros energiją gaminti tiek iš iškastinio kuro, tiek iš atsinaujinančios energijos šaltinių. PEB dalininkais gali tapti fiziniai ar juridiniai asmenys, tačiau sprendimus bendrijoje priimti teisę turi tik fiziniai asmenys, mažos įmonės ar savivaldybių tarybos.

Energetikos bendrijų statusą suteikia Valstybinė energetikos taryba (VERT).

Kovo mėnesio pabaigoje Energetikos ministerija kartu su nacionaline plėtros įstaiga „Investicijos ir verslo garantas“ („Invega“) paleido 800 mln. eurų vertės paramą, į kurią įeina ir energetinių bendrijų kūrimo skatinimas.

Energetinių bendrijų kūrimas yra numatytas atnaujintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

durneliai

už kokiu metu pakels ,,saugojimo''kainas ar pasakys jums kad dėkit ta elektra kur norit O batereikas /po 5 metu/naujas vėl reikės pirkt ba galiojimas baigsis. Nenorėsi - neleis naudot ir dar bauda i subine isuks kad laiku neutilizuoji...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS