Europarlamentarai: ES reikia kuo skubiau imtis kovos su ekonomine prievarta | Diena.lt

EUROPARLAMENTARAI: ES REIKIA KUO SKUBIAU IMTIS KOVOS SU EKONOMINE PRIEVARTA

Kinijai pradėjus taikyti neoficialias ekonomines sankcijas Lietuvai, kai kurie europarlamentarai sako, kad Europos Sąjunga (ES) turi kuo skubiau priimti universalią priemonę kovai su trečiųjų šalių ekonomine prievarta.

„Yra skubus poreikis (...) turėti universalesnę priemonę kovai su skirtingomis ekonominės prievartos rūšimis ir pašalinti tokių galios žaidimų tarp Dovydo ir Galijoto galimybes, sustabdant prekybos pavertimą ginklu“, – trečiadienį spaudos konferencijoje „Kinijos spaudimas Lietuvai ir ES reakcija“ kalbėjo Europos Parlamento (EP) Europos liaudies partijos frakcijai (EPP) priklausantis Liudas Mažylis.

EP narys iš Vokietijos, Žaliųjų grupei (EFA) priklausantis R. Butikoferis tikisi, kad kovos su prievarta priemonė, atsižvelgiant į dabartinę situaciją, bus priimta greičiau, galbūt iki šių metų pabaigos.

„Tai judės greičiau dėl patirties, kurią dabar turime (...) kuri demonstruoja poreikį turėti tokį instrumentą. Jeigu mes turėsime ją prieš metų pabaigą, tai būtų rekordas“, – sakė R. Butikoferis.

Pasak L. Mažylio, šiuo metu priemonė kartu su Europos Komisijos (EK) atstovais aptariama EP Tarptautiniame prekybos komitete (INTA).

EK gruodį pasiūlė priemonę, kuri būtų nukreipta prieš ES šalims narėms taikomą trečiųjų šalių ekonominę prievartą. Jai  dar turi pritarti EP ir Europos Sąjungos Taryba.

Vis dėlto parengti naują teisės aktą ir pradėti jį taikyti gali trukti ne vienerius metus, tačiau Bendrijai šį pusmetį pirmininkaujanti Prancūzija siunčia signalą, kad kilus ginčui tarp Lietuvos ir Kinijos veiksmų reikia imtis gerokai anksčiau.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau yra paraginusi greičiau nei per pusmetį priimti priemonę.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba jos pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Pernai lapkritį Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Diplomatiniam konfliktui vystantis, Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

Dėl to Europos Sąjunga neseniai kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nesapaliokite - juokinga

Kiniją valdo vienvaldis lyderis - jo vienas žodis ir neatsiras nei vienos Kinijos įmonės, kuri norėtų turėti santykius su Lietuva. Ir realiai nepadės nei JAV, nei ES, nei PPO ir jokie teismai - įmonių nepriversi draugauti su Lietuva, kai tą draus jų valdžia.

Šlykštu \\\\\.../////

kai koncervinė būtybė pozuoja prie trispalvės.

mažiukas

atsibudo .............. susigriebė , ir vėl bėgs į archyvus /kuo skubiau/ ieškot nerastos įdėjos kovai su ekonomine prievarta , iš Briuselio arčiau pasiekt išganymą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS