Išlikite budrūs: net grybaujant ar uogaujant galite parsinešti šią ligą | Diena.lt

IŠLIKITE BUDRŪS: NET GRYBAUJANT AR UOGAUJANT GALITE PARSINEŠTI ŠIĄ LIGĄ

  • 2

Artėjant savaitgaliui ir šiltėjant orams, afrikinio kiaulių maro (AKM) rizika didėja. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad AKM yra labai užkrečiama virusinė liga, kuria serga ir naminės, ir laukinės kiaulės, o vakcinos ar gydymo jai nėra.

VMVT specialistai įspėja, kad AKM sparčiai plinta ne tik kiaulių ūkiuose, tačiau ir tarp laukinių gyvūnų. Virusas nustatomas ne tik sumedžiotuose šernuose, bet ir randamose šernų gaišenose.

VMVT ragina grybautojus, uogautojus ir kitus gamtoje besilankiusius asmenis bei ypatingai kiaulių laikytojus, grįžus po apsilankymo miškingose vietovėse, laikytis šių reikalavimų:

• Nesilankyti kiaulių laikymo vietose su tais pačiais drabužiais ir avalyne, kruopščiai dezinfekuoti rankas ir laikytis higienos reikalavimų;

• Privalomai dezinfekuoti transporto priemones, įrangą prieš įvažiuojant į kiaulių laikymo vietas;

• Griežtai kontroliuoti pašalinių asmenų patekimą prie kiaulių;

• Apsaugoti ir užtikrinti, kad prie kiaulių nepatektų laukiniai gyvūnai;

• Laikyti kiaules uždarose patalpose;

• Languose įrengti tinklelius, kad kiaulės būtų apsaugotos nuo vabzdžių;

• Nešerti kiaulių šviežia žole ar virtuvės atliekomis.

Vakar kaimyninėje Latvijoje buvo patvirtintas afrikinio kiaulių maro atvejis, todėl Lietuvos ūkininkai ir kiaulių augintojai raginami kruopščiai laikytis biosaugos reikalavimų ir apsaugoti savo ūkius. Ūkininkai taip pat raginami atidžiai stebėti savo bandas dėl tokių simptomų kaip aukšta temperatūra, apetito praradimas ir staigi mirtis, o apie visus įtariamus atvejus nedelsiant pranešti veterinarijos tarnyboms.

VMVT pranešimus galima teikti bendrosios pagalbos telefono numeriu – 112, VMVT – Nr. +370 5 242 0108 (tinka skambinant ir iš užsienio), 1879 (gali būti taikomi padidinti tarifai), informuoti el. paštu info@vmvt.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ko tik

neprimislija ta Maxima,kad zmones mesos neuzsiaugintu... O valdzia,kai buciuoja numoms subines,nebijo helmintozes?

cia bankomatu gerove... kaip maras...

nuo jos kas trecias kantaplius atmeta vos 40 sulauke... gerove padare ka bakomatu vergus privakcinuot... cia tik kiauliukams vakcinu ner ir nebus... i del kiauliu maro nepergyvenu...gyvuliuku teises padarys visks ka gyvyliuku privalomom vakcinienom nekankintu...per menkas biznis kiauliukus skiepyt...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS