Įvertino kalbas apie Vokietijos milžinių pasitraukimą iš Lietuvos: tai – rimtas signalas | Diena.lt

ĮVERTINO KALBAS APIE VOKIETIJOS MILŽINIŲ PASITRAUKIMĄ IŠ LIETUVOS: TAI – RIMTAS SIGNALAS

  • 9

Kai įmonė paskelbia kad traukiasi, svarbiausia, kaip ji pati verslo pasauliui paaiškina, kodėl ji palieka vieną ar kitą šalį, informuoja LNK.

Buvęs „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas, dirbęs tuo metu, kai privilioti Vokietijos autopramonės gigantai „Continental“ ir „Hella“, sako, kad derybos dėl tokio dydžio tarptautinių kompanijų atėjimo į Lietuvą kartais užtrunka net kelerius metus. O kai tokia įmonė paskelbia, kad traukiasi, svarbiausia, kaip ji pati verslo pasauliui paaiškina, kodėl ji palieka vieną ar kitą šalį.

Kol kas nemanau, kad ši įmonė turi labai, labai gilias šaknis šalyje.

„Ką kompanija komunikuoja pasitraukdama iš šalies. Jeigu kompanija viešai peikia šalies investicinį klimatą, politikus arba kitus reiškinius, tada tai tikrai yra negatyvu. Jeigu kompanija sako, kad dėl pasikeitusios kompanijos strategijos ji optimizuoja veiklą ir keliasi į kitus regionus, tai tikrieji verslininkai puikiai supranta, kad taip atsitinka ir tai nebūtinai yra kažkieno kaltė. Tai gali būti tiesiog kompanijos pokytis, kuris atsitinka dėl jų verslo pasikeitimo“, – teigė M. Katinas.

Tačiau iš vokiečių pasigirdo perspėjimų, kad dėl Lietuvos konflikto su Kinija jų verslas gali pasitraukti iš Lietuvos. Ir tikriausiai komunikacinė žinutė šiuo atveju tikrai nebūtų pozityvi, dėl ko jie pasitrauktų iš Lietuvos. Tad kiek realu, kad taip gali atsitikti? „Negaliu pasakyti, bet turbūt kai kompanija viešai komunikuoja būtent negatyvią žinutę, tai jau yra rimtas signalas valstybei, šaliai ir politikams, nes tai jau sklinda tarptautiniais kanalais, kai kompanija skundžiasi viešai. Šalies, aišku, pasirinkimas – ar ji nori žengti žingsnį ir paaukoti kažką, bet kad tai sukurs tam tikrų negatyvių efektų investicinėje aplinkoje, tai faktas“, – situaciją komentavo pašnekovas.

Nepaisant visko, bet kokiu atveju vienos tokios stambios kompanijos pasitraukimas būtų pakankamai blogas signalas investicinei aplinkai.

Tuomet ar neprasidėtų grandininė reakcija, kai išėjus, pavyzdžiui, tokiam milžinui kaip „Continental“ kitos įmonės taip pat sektų paskui? „Negaliu pasakyti, nes labai priklauso nuo kompanijos įsitvirtinimo šalyje, ar kiti tiekėjai šalyje turi labai tamprių užsakymų. Kol kas nemanau, kad ši įmonė turi labai, labai gilias šaknis šalyje. Bet, nepaisant visko, bet kokiu atveju vienos tokios stambios kompanijos pasitraukimas būtų pakankamai blogas signalas investicinei aplinkai“, – teigė M. Katinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Per kitus RINKIMUS

rinkimų sąrašuose rinkėjai galgi pastebės NACIONALINĮ SUSIVIENIJIMĄ bei TAUTININKUS? Žinoma, VRK su LRT labai pasirūpins, kad jie būtų kuo mažiau matomi ir girdimi. Bet MES turime SAVO VALIĄ, ir nebūtinai turime leistis kitų vairuojami ? Gal pagaliau VISI ateisime į rinkimų apylinkes, kad ir vėl mums valdžios nerinktų į rinkimus ateinanti MAŽUMA!!!

KARTOTINAI PASIRAŠOMAS

MASKVOS ir BERLYNO PAKTAS???

Anonimas

Dabar pasaulis globalus niekam nereikia durnų problemų sukeltų valdžios ant tuščios vietos.O ir Lietuvos verslininkams reikėtu geriau galvoti kokias politines jegas paremti finansais o dar geriau ne remti o konkrečiai patiems tas partijas kontroliuoti kad durnyzmų nekrestu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS