Kalėjimų departamentas apie įtarimų sukėlusius pirkimus: rizikos buvo įvertintos | Diena.lt

KALĖJIMŲ DEPARTAMENTAS APIE ĮTARIMŲ SUKĖLUSIUS PIRKIMUS: RIZIKOS BUVO ĮVERTINTOS

Rizikos dėl kelių milijonų eurų vertės modulinių pastatų pirkimo Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje ir 100 proc. tiekėjams mokamo avanso buvo įvertintos, teigia Kalėjimų departamentas.

„Kalėjimų departamentas, įgyvendindamas plano priemones ir vykdydamas pirkimus, įvertino rizikas, susijusias su avansiniais mokėjimais“, – BNS teigė Kalėjimų departamentas.

Jo teigimu, Teisingumo ministerija dar birželio mėnesį buvo informuota, kad sutartyje bus įtrauktas punktas dėl 100 proc. mokamo avanso, kadangi ekonomikos skatinimo ir COVID-19 pasekmių mažinimo priemonių plane numatytus pinigus reikėjo išnaudoti iki metų pabaigos.

„Teisingumo ministerijai pateikus vertinimą, kad tokia galimybė yra, bei atsižvelgus į ministerijos rekomendacijas, į sutartį buvo įtrauktos nuostatos, užtikrinančios užsakovo interesų užtikrinimą – avanso mokėjimas tik gavus banko garantą, teisė vienašališkai nutraukti sutartį nepateikus garanto ir kt.“, – teigia ministerijai pavaldi įstaiga.

Kalėjimų departamento teigimu, be avanso prekių, už kurias reikia atsiskaityti dar šiemet ir jos bus pristatytos tik 2021 metais, pirkimas neįmanomas.

Kalėjimų departamentas, įgyvendindamas plano priemones ir vykdydamas pirkimus, įvertino rizikas, susijusias su avansiniais mokėjimais.

Teisingumo ministerija trečiadienį pranešė, kad Pravieniškių pataisos namai su bendrove „KT Modules“ spalį sudarytą sutartį ketina vienašališkai nutraukti sausio 8 dieną.

Pagal šią sutartį Pravieniškių pataisos namuose už 3,4 mln. eurų turėjo būti perkami moduliniai pastatai, skirti administracijai bei nuteistiesiems, sutartyje numatytas 100 proc. avansas.

Dėl viešojo pirkimo, kurį pradėjo Kalėjimų departamentas, rizikų į Viešųjų pirkimų ir Specialiųjų tyrimų tarnybas trečiadienį kreipėsi teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Pataisos namams klausimų kėlė įmonės patikimumas

Pravieniškių pataisos namai bendrovei „KT Modules“ siųstame rašte, kurį matė BNS, nurodo, jog sutartis nutraukiama, nes įmonė neįvykdė sutartinių įsipareigojimų.

Pataisos namai rašte teigia prašę įmonės pateikti avansinio mokėjimo būtinumą pagrindžiančius dokumentus – bendrovės pasirašytų sutarčių su žaliavų tiekėjais kopijas ar kitus dokumentus, kurie įrodytų prisiimtų įsipareigojimų vykdymą.

„KT Modules“ pateikė pataisos namams reikalingus dokumentus, tačiau, anot Pravieniškių, juose būta trūkumų – kai kurie susitarimai su trečiosiomis šalimis nebuvo pasirašyti.

„Kas reiškia, jog tiekėjas nėra prisiėmęs jokių įsipareigojimų prieš trečiuosius asmenis, susijusių su sutarties vykdymu. Taigi tiekėjas nepagrindė avanso išmokėjimo būtinumo“, – rašoma dokumente.

Pataisos namai teigia vėl prašę patikslinti dokumentus dėl avanso, juos įmonė ir vėl pateikė, tačiau anksčiau ji nebuvo nurodžiusi, kad sutarčiai įgyvendinti bus pasitelkiami tretieji asmenys.

Be kita ko, anot Pravieniškių, „KT Modules“ nurodytas subtiekėjas, kuris nuasmenintame dokumente neįvardijamas, yra įtrauktas į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Pataisos namai tuomet paprašė bendrovės paaiškinti, kodėl šis subtiekėjas pasitelktas. Įmonė teigė, kad neįvardijama įmonė nėra subtiekėjas bei nurodė kitą komercinį pasiūlymą.

Pasak Pravieniškių, „KT Modules“ bandė „nesąžiningai nuslėpti“ nepatikimą subtiekėją, kuriuo „pirkėjas nėra patenkintas“.

Taip pat pataisos namai vertino ir bendrovės pateiktą banko garantijos projektą, kurį Pravieniškės prašė tikslinti.

Bendrovė jį patikslino, tačiau pataisos namai teigia nebeturintys galimybės iki metų pabaigos sumokėti numatyto avanso, nes neturi galimybės suteikti daugiau laiko trūkumams šalinti.

„KT Modules“ atstovaujantis advokatas Rytis Martinkėnas BNS teigė, kad bendrovė dėl nutraukiamos sutarties ketina kreiptis į teismą, nes Pravieniškių pataisos namai nevykdė sutarties sąlygų – nesumokėjo avanso.

Advokatas tvirtino, kad pataisos namai reikalavo avansą pagrindžiančių ir kitų dokumentų, kurie gavus prašymus buvo pateikti.

Konkurse dalyvavo šešios įmonės

Kalėjimų departamento duomenimis, viešajame pirkime dėl modulinių pastatų įrengimo Pravieniškių pataisos namuose dalyvavo šešios įmonės – „Ryterna modul“ su subrangovais, „Interviris, „VS Sistemos“, „Ėgėtika“, „Profileksas“ ir „KT Modules“.

Pastaroji bendrovė, anot departamento, buvo paskelbta pirkimo laimėtoja, nes pasiūlė mažiausią kainą.

Registrų centro duomenimis, bendrovę „KT Modules“ valdo įmonė „KTM Group“, kurią valdo įmonė „Mulito“. Šios įmonės vienintelis akcininkas yra fizinis asmuo – Tomas Svidinskas.

„KT Modules“ vadovauja Nikolajus Bystriakovas.

T. Svidinskas valdo dar vieną įmonę „Canfora“ ir yra jos vadovas, taip pat skolų valdymo įmonės „Easy Debt Service“ valdybos pirmininkas ir jo valdoma „Mulito“ yra viena iš Easy Debt Service“ akcininkių.

„Canforos“ vienintelė akcininkė yra „Mulito“, kurią ir valdo T. Svidinskas.

Kita įmonė klausimų nesukėlė

Pravieniškių pataisos namai šių metų lapkritį taip pat dėl modulinių pastatų įrengimo yra sudarę sutartį su bendrove „Profileksas“, anot įstaigos vadovo, ši įmonė klausimų nesukėlė.

„Informuojame, kad su kita įmone pasirašyta ir vykdoma sutartis dėl modulių įsigijimo, nes tiekėjas tinkamai įvykdė visas sutarties sąlygas“, – BNS atsiųstame Kalėjimų departamento dokumente sakė Pravieniškių pataisos namų vadovas Dainius Sušinskas.

Sutartyje su šia įmone taip pat nurodyta, kad pataisos namai bendrovei turi sumokėti 100 proc. avansą.

Šios sutarties vertė kiek mažesnė ir siekia 2 mln. eurų.

Kalėjimų departamento teigimu, iš ekonomikos skatinimo plano jam skirta 15,3 mln. eurų, iš kurių 8,1 mln. – modulinių pastatų įsigijimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS