Kam tenka pirmenybė rinktis atostogų laiką? | Diena.lt

KAM TENKA PIRMENYBĖ RINKTIS ATOSTOGŲ LAIKĄ?

  • 0

Daugelis tikriausiai jau planuoja vasaros atostogas. Kas pirmiausia turi pirmenybę – ar darbuotojas pasakyti, kada nori atostogauti, ar darbdavys gali nurodyti, kada galima ir kada ne? Apie tai pokalbis Valstybinės darbo inspekcijos atstove Ieva Piličiauskaite.

– Kas turi pirmenybę pasirenkant atostogas?

– Darbo kodekse yra net du atskiri numatyti sąrašai. Vienas – darbuotojų prioriteto teisė pasirinkti kasmetinių atostogų eilę, kai sudaromi kasmetinių atostogų grafikai. Kitas sąrašas – kai darbdavys privalo tenkinti darbuotojo prašymą suteikti kasmetines atostogas. Kada privalo? Pvz., nėščioms darbuotojoms prieš jų nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų, tėvams prieš jų vaiko motinos nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų. Tokios yra grupės. Žinoma, jos Darbo kodekse platesnės, tačiau konkrečiai ir aiškiai išvardyta, kam darbdavys privalo suteikti atostogas.

– Ar darbuotojui, kuris neturi vaikų, nesilaukia, gali darbdavys reguliuoti, kada imti atostogas?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Pasirinkimo teisė priklauso nuo darbuotojo. Žinoma, jeigu darbdavys negali suteikti konkrečiu metu dėl objektyvių priežasčių, tai šalių susitarimo reikalas. Jei sudaroma kasmetinių atostogų eilė, šalys iš anksto susitaria ir darbdavys negali nesuteikti.

– Jei vienu metu nori išeiti daugiau darbuotojų, pirmenybė suteikiama nėščiosioms ir turintiems vaikų?

– Taip. Yra prioriteto teisė pasirinkti eilę darbovietėje nėščiosioms, auginantiems vaikus, tiems, kas praėjusias kalendoriniais metais atostogavo mažiau nei dešimt darbo dienų arba turi nepanaudotų kasmetinių atostogų iš praėjusių metų.

– Kas dar turi kokių nors privilegijų? Pvz., gauti daugiau atostogų – ne 20, o 25 dienas.

– Kodekse yra ir sąrašas darbuotojų, kuriems priklauso ilgesnės trukmės kasmetinės atostogos. Tai darbuotojams, kurie augina vieni vaikus.

– Iki kokio amžiaus?

– Jeigu augina neįgalų vaiką – iki aštuoniolikos, jei įgalų – iki keturiolikos metų.

– Darbdavys tokių atostogų jau negali trumpinti?

– Taip. Priklausomai nuo to, kiek darbuotojas dienų per savaitę dirba. Tačiau tai galima vadinti įprasta tų darbuotojų kasmetine atostogų trukme.

– Kur kreiptis, jei darbdavys nesuteikia, kiek priklauso?

– Jeigu iškyla ginčas, jie nagrinėjami Darbo ginčų komisijoje.

– Kokia situacija su nemokamomis atostogomis – kam ir kiek priklauso?

– Nemokamos atostogos suteikiamos šalių susitarimu. Tačiau Darbo kodeksas išskiria tam tikras grupes darbuotojų, kam nemokamos atostogos privalo būti suteikiamos: prašymai, grindžiami sveikatos būkle, kurie augina vaikus. Net yra tam tikrų švenčių metu – pvz., santuokai sudaryti – taip pat yra nemokamos atostogos ir darbuotojai turi teisę jomis pasinaudoti.

– Ar abiem tėvams, auginantiems vaiką, privaloma duoti nemokamų atostogų, jei jiems reikia?

Darbo kodeksas išskiria tam tikras grupes darbuotojų, kam nemokamos atostogos privalo būti suteikiamos.

– Taip. Darbo kodeksas išskiria net keletą tokių grupių: darbuotojai, kurie augina vaikus, ir darbuotojai, kurie augina vieni vaikus. Garantijos šiek tiek skiriasi, tačiau Darbo kodekse nemažai garantijų, susijusių su vaikų auginimu, šeimos aplinkybėmis Net jei konkrečios situacijos Darbo kodeksas nenumato, darbdavys privalo gerbti darbuotojo šeiminius įsipareigojimus ir padėti juos įgyvendinti.

– Kiek neapmokamų atostogų galima pasiimti?

– Bendra trukmė, jei šalys susitaria dėl nemokamų atostogų, neribojama. Privalomoms grupėms reikia žiūrėti į kiekvieną atvejį individualiai. Darbo kodekse numatyta, kad jei augina vaiką iki keturiolikos metų, priklauso keturiolika darbo dienų. Dėl kitų aplinkybių trukmė gali būti ir ilgesnė ar trumpesnė.

– Jei vienas iš tėvų yra vaiko priežiūros atostogose, o kitas dirba, ar dirbantis gali gauti neapmokamų atostogų?

– Žinoma. Visos garantijos nepriklauso nuo to, kad kitas iš tėvų naudojasi vaiko priežiūros atostogomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS