M. Skuodis: JAV Iždo departamento laiškas „Lietuvos geležinkeliams“ nieko nekeičia | Diena.lt

M. SKUODIS: JAV IŽDO DEPARTAMENTO LAIŠKAS „LIETUVOS GELEŽINKELIAMS“ NIEKO NEKEIČIA

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigia, kad „Lietuvos geležinkelių“ iš Jungtinių Amerkijos Valstijų Iždo Užsienio aktyvų kontrolės biuro (OAFC) gautas laiškas, kuriame paaiškinama, kaip reikėtų traktuoti Baltarusijos bendrovei „Belaruskalij“ paskelbtas sankcijas, nieko nereiškia. Ministro teigimu, sankcijos baltarusiškoms trąšoms yra valstybės pasirinkimo klausimas.

„Raštas nieko nekeičia, raštas nepasako nieko naujo, ko mes nežinojome. Ta informacija buvo ne vieną kartą mums pasakyta žodžiu, aš ją girdėjau dar spalio mėnesio pradžioje, lankydamasis JAV. Labai svarbu, kad pačiame rašte yra pabrėžta ir kita dalis, kad nepaisant to, kad tai yra tiesioginės sankcijos, kurios yra susijusios su JAV juridiniais fiziniais asmenimis ir atsiskaitymais doleriais, vis dėlto JAV pasilieka sau galimybę pritaikyti sankcijas ir visiems subjektams, kurie bendradarbiaus“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė M. Skuodis.

„Kitaip sakant, įgyvendinti antrines sankcijas ir jeigu jos atitiks JAV užsienio ir saugumo politikos interesus. Mes tą informaciją žinome, bet klausimas daug platesnis ir valstybės pasirinkimo apskritai klausimas“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad „Lietuvos geležinkeliai“ pirmadienį pranešė sulaukę oficialaus OFAC išaiškinimo, kaip turėtų traktuoti Baltarusijos bendrovei „Belaruskalij“ paskelbtas sankcijas. Įmonei atsiųstame rašte rašoma, kad bendrovės priimti sprendimai atitinka galiojantį reglamentavimą – kitaip tariant, JAV sankcijų reikalavimai nepažeidžiami.

OFAC pažymėjo, kad antrinės sankcijos šiuo metu nėra taikomos.

Gruodžio 8 d. OFAC paskelbtos sankcijos Baltarusijos trąšų gamintojai „Belaruskalij“ taikomos, jei sandoryje dalyvauja JAV asmuo, sandoris vykdomas JAV doleriais, sandoris vykdomas per JAV banką korespondentą. Kaip teigia „Lietuvos geležinkeliai“, bendrovės ir „Belaruskalij“ atsiskaitymai vykdomi eurais, o sandoryje nedalyvauja JAV asmenys.

„Lietuvos geležinkeliai“ skelbia, kad atsižvelgdami į stebimas rizikas ir planuodami veiklos diversifikaciją, iš strateginių krypčių anksčiau šiemet pašalino „Belaruskalij“ krovinius. Be to, lapkritį valdybai pristatytas 2022 m. Grupės biudžetas, kuris buvo suplanuotas be „Belaruskalij“ krovinių.

„Šiuo metu kartu su akcininku ieškoma tvaraus teisinio sprendimo susiklosčiusiai situacijai spręsti. Baltarusijos bendrovės krovinių srautas bus sustabdytas iškart, kai atsiras tam reikalingas teisinis pagrindas“, – teigia įmonė.

Vaizdo įrašas:

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

sas

Kuo toliau tuo aiškiau matosi kad mūsų politikai dundikai, jau vien tas raštas kad LG sprendė ir ieškojo galimybių ir kitu teisiniu dalyku kad galėtu dirbti , mūsų vyriausybe sako kad tie teisiniai veiksmai yra nulinis dalykas. Tad kas gali paneigti versija kad tie vyriausybes nariai neįsidėjo i kišene kad krovinius vežtu kiti.

konservuoti parazitai

jau nezino kaip dar pakenkt savo valstybei. prezidento vietoj mesciau juos kaip muse is barsciu

Ką gi

Būna stebuklų- praeitą savaitė šūkavo, kad "neturėjo informacijos", o dabar jau pasirodo "grįžo atmintis" ir viską žinojo,,,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS